MojaLekáreň.sk

Aromaterapia na liečbu duše a tela

Vôňa dokáže zásadne ovplyvňovať našu náladu, myseľ a dokonca aj zdravotný stav. Aromaterapia je druh alternatívnej medicíny, v ktorej sa využívajú esenciálne oleje. Pripraviť si ju doma nie je nič ťažké.

Aromaterapia na liečbu duše a tela
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je aromaterapia

Záznamy zo starovekého Egypta potvrdzujú, že už vtedy Egypťania poznali účinky esenciálnych alebo éterických olejov. Vonné oleje pôsobia na naše zmysly a vyvolávajú v našom tele rôzne biologické reakcie. Práve tento proces sa volá aromaterapia. Každý vonný olej pôsobí na iný orgán a to ako priaznivo, tak nepriaznivo. Vône teda nemožno brať na ľahkú váhu.

Vyberajte dobre a ... kvalitne

Éterické alebo esenciálne oleje sa získavajú z rôznych častí rastlín (listy, drevo, plody) a to buď parnou destiláciou, extrakciou (pri ktorej sa používajú organické rozpúšťadlá) alebo lisovaním. Je dôležite rozlišovať prírodné éterické oleje a syntetické oleje. Tie 100% prírodné nielen nádherne voňajú, ale predovšetkým sú účinné. Syntetické éterické oleje majú účinky len veľmi slabé, avšak mnoho ľudí sa nechá zlákať ich nízkou cenou.

K správnej aromaterapii budete vždy potrebovať prírodné vonné oleje, tak na to pri výbere myslite. Dobrým ukazovateľom môže byť cena a tiež fľaštička, v ktorej sú oleje skladované. Mala by byť vždy tmavá! Medzi najobľúbenejšie éterické oleje patrí levanduľa, citrón a eukalyptus.

Kto môže aromaterapiu vyskúšať

Hodí sa pre tých:

  • ktorí sa cítia v strese
  • ktorých trápia časté virózy, angíny alebo nádcha
  • ktorým sťažuje pohyb reuma či artritída
  • ktorí dbajú na prevenciu

Ako aplikovať aromaterapiu

Medzi najznámejšie metódy aromaterapie patria masáže, kúpele, masti a obklady, to znamená, že olej sa vstrebáva kožou. Zároveň ide o najbezpečnejšie metódy, ktoré pôsobia na telo i na dušu. Navyše si krásne prevoniate bývanie a zároveň vyčistíte vzduch, pretože vonné oleje majú antibakteriálne účinky.

Tým sa dostávame k ďalšej metóde používania vonných olejov - k inhalácii. Olej môžete napríklad nakvapkať na látkovú vreckovku a vdychovať ho alebo ho nakvapkať do misy s horúcou vodou, nakloniť sa nad ňu, hlavu si zakryť uterákom a inhalovať.

Praktické typy pri aromaterapii:

  • Kúpeľ by nemal trvať dlhšie než 20 minút.
  • Nad miskou s horúcou vodou inhalujte olej maximálne 5 minút.
  • Pri masáži musíte éterický olej zmiešať s vhodným nosičom (mandľovým alebo olivovým olejom).
  • K prevoňaniu bytu a prečisteniu vzduchu používajte aromalampu.

Všetko s mierou

S aromaterapiou to nepreháňajte.- príliš silné silice môžu spôsobovať bolesti hlavy a nevoľnosť. Dajte tiež pozor v tehotenstve, kedy nie je vhodné používať cedrové, šalviové, rozmarínové a ďalšie druhy vonných olejov. Nebojte sa, varovanie by malo byť vždy uvedené na fľaške s olejom.

Niekoľko vonných olejov, ktoré vám pomôžu:

  • Pri nachladnutí a nádche vám pomôže cedrové drevo, borovica, mäta, tymián, eukalyptus, yzop.
  • Proti zlej nálade poslúži dobre vanilka, šalvia, pačuli, jazmín, graperfruit, citrón a bazalka.
  • Na zlepšenie trávenia odporúčame aníz, bergamont, mätu alebo myrtu.
  • Hojenie rán podporuje bergamot, myrta, fenikel, eukalyptus a tea-tree.
  • Ako afrodiziakum účinkuje jazmín a rozmarín, litsea cubeba, neroli, pačuli, škorica, ylang-ylang.

Teraz už je len na vás, aký vonný olej k aromaterapii vyskúšate - vždy však pamätajte na to, aby ste si vybrali len kvalitné esencie.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Lieky na trávenie Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.