MojaLekáreň.sk

Alopécia a všetko, čo je o nej dobré vedieť

Čo je to alopécia, prečo sa objavuje a ako sa dá riešiť? Máme pre vás odpovede na tieto a mnoho ďalších otázok.

Alopécia a všetko, čo je o nej dobré vedieť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukatívny charakter, nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je alopécia

Alopecia areata je autoimunitná porucha, ktorá spôsobuje padanie vlasov. Množstvo vypadaných vlasov je pritom u každého iné, zatiaľ čo niekomu sa tvoria lysiny na rôznych miestach na hlave, inému vypadajú všetky vlasy. U niekoho je strata vlasov trvalá, kdežto u iného len dočasná.

Typy alopecie

  • Alopecia areata totalis − dochádza k strate všetkých vlasov.
  • Alopecia areata universalis − dochádza k strate všetkých vlasov i chlpov po tele.
  • Difúzna alopecia − rednutie vlasov je rovnomerné po celej hlave.

Prečo sa objavuje alopécia

Zdravý imunitný systém nás chráni pred škodlivými vplyvmi zvonku, ako sú napríklad vírusy či baktérie. V prípade alopécie však imunitný systém považuje za nežiaduce vlasové folikuly, a preto ich napáda. Tie sa vďaka tomu zmenšujú a prestávajú vyživovať vlasy, ktoré následne vypadnú.

Niekedy sa však alopécia objavuje aj v súvislosti s endokrinnými ochoreniami, hormonálnymi zmenami, diabetom I. typu či reumatoidnou artritídou. Okrem toho sa vedci domnievajú, že k jej rozvoju prispievajú aj genetické dispozície, životný štýl a prostredie, v ktorom pacient žije alebo aj niektoré chronické problémy, ako je napríklad astma, alergia, vitiligo či niektoré postihnutie, ako je napríklad Downov syndróm.

Príznaky alopécie

  • Na hlave alebo i iných miestach tela sa objavujú najprv drobné miesta úplne bez porastu. Tieto miesta sa postupne zväčšujú a vytvorí sa plešina.
  • Počas pomerne krátkeho času dochádza k výraznému úbytku vlasov.
  • Môže sa stať, že niektoré lysiny začnú pomaly zarastať, zatiaľ čo na iných miestach sa začnú tvoriť nové.
  • K vypadávaniu dochádza častejšie v chladnom počasí.
  • Nechty na rukách i na nohách môžu byť červené, krehké a hrboľaté.

Alopécia u žien a u mužov

Vypadávanie vlasov postihuje mužov aj ženy. U mužov ale býva častejšie bežné plešatenie, pri ktorom dochádza k postupnému úbytku až strate vlasov. Alopécia spôsobuje pomerne rýchlu stratu rôzne veľkých ložísk vlasov, a tá sa častejšie objavuje u žien, aj keď nie je jasné prečo tomu tak je. Úbytok ochlpenia pritom nemusí postihnúť len hlavu, ale napríklad môže dôjsť aj k strate obočia a rias.

Alopécia u detí

Ani deťom sa alopécia nevyhýba, a aj keď jej rozvoju lekári pripočítajú určité dedičné vplyvy, nie je pravidlom, že by rodičia s alopéciou preniesli automaticky chorobu aj na svojich potomkov. Okrem vypadávania vlasov sa alopécia u detí prejavuje aj defektmi nechtov. Okrem toho je tiež potrebné počítať s tým, že alopécia má na deti aj významný psychický vplyv, lebo si všímajú, že sú odlišní od svojich rovesníkov.

Postup choroby

U každého jedinca je vývoj aj prognóza alopécie úplne odlišná a teda aj nepredvídateľná. Akonáhle sa u človeka táto porucha raz objaví, môže sa stať, že ho bude sprevádzať po zvyšok života, ale zároveň existujú aj prípady, keď k strate vlasov dôjde iba raz. To isté platí aj pre zotavenie − niekomu vlasy narastú späť, iný zostane do konca života bez nich.

K nepriaznivým prognózam výrazne prispievajú tieto faktory:

  • Prvý záchvat alopécie v ranom veku.
  • Rozsiahla strata vlasov či ochlpenia.
  • Zmeny na nechtoch.
  • Ďalšie autoimunitné alebo iné poruchy organizmu.
  • Genetické dispozície.

Liečba alopécie

Smutnou pravdou je, že alopécia sa nedá liečiť. Existujú však niektoré prostriedky, ako napríklad kortikosteroidy, imunoliečba a ďalšie, ktoré môžu jej vplyv zmierniť a zároveň podporiť rast vlasov. O ich aplikácii vždy rozhoduje ošetrujúci lekár.

Ako žiť s alopéciou

Alopécia môže byť veľmi náročnou chorobou, nie až tak fyzicky, ale skôr psychicky. Pacient sa totiž ľahko môže dostať do začarovaného kruhu, pretože stres môže prispievať k neustálemu zhoršovaniu choroby. Ak si to situácia žiada, je teda vhodné svoj stav konzultovať s terapeutom.

Okrem znižovania stresu je tiež na mieste nefajčiť, nepiť alkohol a tiež zdravo jesť − hlavne sa vyhýbať cukrom, o ktorých sa vedci domnievajú, že k rozvoju poruchy prispievajú.

V neposlednom rade je potom dôležité správne sa starať o pokožku na hlave i o zvyšky vlasov. Hodia sa produkty na prírodnej báze bez syntetických zložiek, rôzne pokrývky, šatky či parochne, ktoré nielen zabezpečia, že problém nebude na prvý pohľad viditeľný, ale tiež ochráni hlavu pred slnkom.

Symptómy choroby či zdravotného problému opísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.​

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Imunita Vlasy
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na padanie a rast vlasov Vypadávanie vlasov

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.