MojaLekáreň.sk

Alergie na jarné pele

Alergia na peľ je nepríjemná vec. Jej príznaky sa v jarných a letných mesiacoch týkajú v dnešnej dobe každého druhého jedinca. Poradíme vám ako ju rozpoznať a účinné sa proti nej brániť.

Alergie na jarné pele
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má iba edukatívny charakter, nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Podporte imunitu a funkciu pečene

Na zmiernenie alergických prejavov podporte imunitný systém a očistné funkcie tela. Na jar je na mieste pomôcť fungovaniu pečene a tráviaceho ústrojenstva vhodnou odľahčenou stravou a bylinkami. Medzi vhodné bylinky na detoxikáciu tela patrí púpava lekárska. Pre jarnú očistu tela je výborná kombinácia lopúcha, žihľavy a púpavy. Na zníženie účinku alergénov a zaťažujúcich látok v tele prospievajú látky s veľkou schopnosťou naväzovať na seba škodliviny - lekárske uhlie, zelený íl, rôzne vlákniny a podobne.

Alergia útočí

Alergiu môžeme chápať ako obranný reflex nášho imunitného systému na bežné látky z okolitého prostredia. V ideálnom prípade by nám kvitnúce stromy, lúčne kvety nemali vadiť, naopak by v nás mali vyvolávať pocit - ááá príroda sa prebúdza. Ale opak je pravdou. Prejavom alergie je alergická reakcia, ktorá môže v niektorých prípadoch ohrozovať aj váš život.

Prejavy alergie

  • vodnatá nádcha
  • bolesť hlavy v oblasti čela
  • svrbenie a pálenie slizníc
  • podráždenie pokožky, žihľavka a začervenanie
  • chronický zápal čelových dutín
  • začervenané slziace oči až po zápal spojiviek
  • tlak za očami
  • kýchanie
  • opuchnutie zasiahnutej oblasti
  • dýchavičnosť

Peľový kalendár

Začiatok alergickej sezóny je spojený s počasím. Peľový kalendár začína spravidla marcom a pokračuje až do októbra. Ak je zima mierna, príroda sa začína prebúdzať skôr a pele môžu poletovať v okolí už od februára.

Kto je viníkom vzniku alergie

Z pohľadu klasickej medicíny nie je dôvod vzniku alergie známy. Prírodná medicína sa k problému stavia otvorenejšie a za vznikom alergie vidí problémy v črevách a pečeni. Teda dôvodom vzniku alergie môže byť zanesený organizmus.

Tradičná medicína

Liečba alergie je podporená podávaním liekov, tzv. antihistaminík. Odporúčame mať vždy po ruke v lekárničke niektorý z voľne predajných liekov, ktorý potlačí akútnu alergickú reakciu - napríklad tabletky, očné kvapky alebo masť. Pri liečbe alergickej nádchy je vhodné čistiť sliznicu morskou vodou alebo Vincentkou, tá sliznicu "opláchne" a upokojí podráždenie. Na kožné prejavy používajte odporúčané mastičky od lekára.

Liečba prírodnou cestou

Pomocou sily prírody je možné alergiu postupne zmierniť, ale liečba môže trvať aj niekoľko rokov. Všeobecne platí, že ak trpíte miernejšími prejavmi skorých jarných alergií, je potrebné nasadiť prírodné prípravky už v zimnom období.

Pravidlá pre alergikov

Kedy sa nechať otestovať

Najvhodnejšia doba na testovanie alergií je po skončení a pred začiatkom peľovej sezóny. Ak na sebe počas jari a leta pociťujete príznaky alergie, je jeseň najvhodnejšou dobou na vyšetrenie a prípadné začatie liečby.

  • V rámci prevencie minimalizujte kontakt s alergénom.
  • Zájdite k lekárovi a nechajte sa otestovať pomocou jednoduchého testu a budete ihneď vedieť, na čo ste presne alergickí
  • Sledujte peľovú situáciu, podľa množstva alergénu v ovzduší si môžete naplánovať dennú aktivitu, šport alebo odpočinok.
  • V teplejších mesiacoch je koncentrácia peľu vyššia, noste so sebou "osobnú" lekárničku.
  • Máte alergiu na domácich miláčikov? Nebojte sa - aj tak môžete byť ich vášnivými milovníkmi. Stačí dodržiavať zásady hygieny - vždy si pri kontakte s nimi umyte ruky, neberte si ich do postele, nesiahajte si špinavými rukami od alergénov do očí a pravidelne vetrajte.
  • Odporúčame používať tzv. HEPA filtre, ktoré zadržiavajú mikroskopické peľové častice.
  • Peľ lipne na látkach, preto sa po príchode z práce prezlečte do iného oblečenia.
  • Pomôže aj sprcha, ktorá spláchne peľové zrnká z pokožky a vlasov.
  • Na čistenie vzduchu v domácnosti môžete použiť čističku vzduchu.

Pozor na roztoče

Máte alergiu na roztoče? Majte na pamäti, že roztočom sa darí aj v matracoch a posteľnej bielizni. Raz za čas vyperte periny, vankúše a nechajte vyčistiť matrace. Pomôže aj vetranie perín na priamom slnku, prípadne v mraze.

V zdravom tele zdravý duch

Vedeli ste, že aj správna životospráva vám môže pomôcť eliminovať alergia? Každé ráno začnite zdravými raňajkami s ovocím. Posilníte tým imunitný systém, ktorý bude lepšie bojovať proti alergiám. A doprajte si pravidelný odpočinok vo forme spánku.

Alergie a deti

Peľové alergie sa u najmenších detí skôr neprejavujú, u nich prevažujú tie potravinové. Peľová alergia sa prejavuje až v neskoršom - predškolskom a školskom veku. U detí býva priebeh alergie obdobný ako u dospelých.

Neliečená alergia

Ak sa alergia nelieči, jej prejavy sa zhoršujú. Môže dôjsť výraznému rozšíreniu alergie na nové alergény a môžu sa objaviť aj ďalšie typy alergií (potravinové, na prach či roztoče a i.). Neliečená alergia je rizikovým faktorom pre rozvoj prieduškovej astmy. Podráždené a poškodené sliznice alergiou môžu byť náchylnejšie na infekcie. Ak na sebe pozorujete príznaky alergie, obráťte sa na lekára.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.