MojaLekáreň.sk

Vitiligo: Vráťte svojej pokožke prirodzenú farbu

Zbavte sa bielych škvŕn na svojom tele. Poradíme vám, aké sú možnosti liečby vitiliga a ktorú z nich si vybrať vzhľadom k rozsiahlosti postihnutia.

Vitiligo: Vráťte svojej pokožke prirodzenú farbu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Aké sú možnosti liečby vitiliga

1. Kozmetické produkty

V prípade, že vás trápi len mierne vyblednutá pokožka v drobných ložiskách, je možné používať bežne dostupné krémy, ktoré podporujú obnovenie pigmentácie a vodeodolné korektory i make-upy s dlhotrvajúcim účinkom a ochranným UV faktorom. V lete by ste potom v žiadnom prípade nemali zabúdať na opaľovacie krémy, pre vás sú vhodné tie s SPF 50.

2. Protizápalové krémy

Aplikácia kortikosteroidných krémov, ktoré predpíše lekár, môže postihnutým miestam pomôcť vrátiť prirodzenú farbu, najmä ak ich začnete používať hneď na začiatku, kedy sa vitiligo objaví. Želaný efekt sa zvyčajne dostaví za niekoľko mesiacov. Tento typ krémov je väčšinou veľmi efektívny u pacientov s veľkými ložiskami odfarbenej kože, zároveň je ale nevyhnutné poukázať na nežiaduce účinky, medzi ktoré patrí napríklad stenčenie pokožky.

Čo doplniť do jedálnička pri vitiligu

Pre ľudí trpiacich vitiligom je vhodné doplniť zinok a vitamín C, ktorého mávajú títo ľudia nedostatok. Staviť môžete aj na vlašské orechy − jedzte aspoň 5 vlašských orechov denne! (PharmDr. Kamila Horníčková)

3. Imunomodulátory

Sú to zvyčajne masti na lekársky predpis, ktoré obsahujú takrolimus alebo pimecrolimus (inhibítory kalcineurínu). Hodia sa pre pacientov, ktorých trápia malé ložiská vitiliga, najmä v oblasti tváre a krku. Hoci táto liečba nemá oproti kortikosteroidom výrazné vedľajšie účinky a navyše môže byť používaná v kombinácii s terapiou UVB žiarením, existuje podozrenie na jej spojenie s výskytom lymfómov a rakoviny kože.

4. UV žiarenie a laser

Terapia UVA a UVB žiarením alebo excimerovým laserom zvyčajne vedie ku stmavnutiu alebo úplnému odstráneniu škvŕn z pokožky. Jej účinky potom môže znásobiť perorálne alebo lokálne užívanie látok (napr. psoralen), ktoré provokujú tvorbu pigmentu. Liečbu je nevyhnutné opakovať zvyčajne trikrát týždenne počas šiestich až dvanástich mesiacov a zároveň treba počítať s tým, že vitiligo sa môže kedykoľvek vrátiť. Hodí sa pre malé aj veľké ložiská.

5. Depigmentácia

Ak vás trápia rozsiahlé ložiská vitiliga a žiadna iná liečba nezaberá, odstránenie pigmentu bude vhodnou alternatívou. Depigmentačné činidlo je aplikované dvakrát denne na nepostihnuté časti pokožky počas deviatich mesiacov alebo dlhšie. Koža sa postupne natoľko zosvetlí, že vyblednuté ložiská nie sú patrné. Medzi vedľajšie účinky sprevádzajúce túto terapiu patrí začervenanie pokožky, jej svrbenie, vysušenie a tiež opuchy. Výsledná depigmentácia je trvalá, nezvratná a je nevyhnutné počítať s tým, že budete vždy veľmi citliví na slnečné žiarenie.

6. Chirurgické zákroky

Ak máte len malé ložiská vitiliga, lekári niekedy pristúpia k transplantácii kože, pri ktorej odoberú veľmi malú časť vašej pigmentovanej pokožky a pripoja ju k oblasti, ktorá pigment stratila. Výsledný efekt však nemusí byť vždy dokonale sfarbený a navyše môže byť sprevádzaný jazvami.

Ako pomôže pri vitiligu huba chaga

Sibírska divoká huba chaga sama o sebe obsahuje veľké množstvo melanínu. Tvorba melanínu v ľudskom tele je proces náročný na živiny a energiu. V prípade oslabenia tela stresom, chemickými látkami alebo vírusovou záťažou môže dôjsť k poruche produkcie tejto látky. Konzumácia huby chaga uľahčí využitie melanínu ľudským telom. (PharmDr. Kamila Horníčková)

7. Tetovanie

Tento postup, pri ktorom je pod kožu zavedený umelý pigment, je veľmi efektný napríklad pri odfarbení pier alebo u ľudí s tmavšou pleťou. Nevýhodou tetovania je náročné zladenie správneho odtieňa pigmentácie.

Na zdravej psychike záleží

Okrem správne zvoleného liečebného postupu, k úspešnému odstráneniu vitiliga prispieva veľkou mierou aj psychická pohoda. K jej navodeniu je dobré:

  • Nájsť si dobrého lekára. Ten by mal byť jednak špecialistom na vitiligo a zároveň by malo ísť o človeka, ktorému budete úplne dôverovať.
  • Získať maximum informácií. Zistite o svojom ochorení a možnostiach jeho liečby všetko, čo sa dá. Ľahšie sa potom budete rozhodovať o ďalších postupoch.
  • Zverovať sa. Vitiligo býva často spájané s pochmúrnymi stavmi a depresiami. Ak trápia zlé nálady aj vás, hovorte o nich so svojím lekárom, prípadne si nájdite terapeuta.
  • Komunikovať. Vaše okolie, či už rodina, priatelia alebo úplne cudzí ľudia, sa pravdepodobne s vitiligom nikdy nestretli. Informujte ich o svojej chorobe a rozprávajte sa s nimi o nej. Predídete tak zbytočným tabu, ktoré ľudské vzťahy len zhoršujú.

Zaujímavosť

Asi najznámejším nositeľom vitiliga bol Michael Jackson. Kvôli rozsiahlemu postihnutiu na viac ako 50 % tela podstúpil celkovú depigmentáciu tela.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.