MojaLekáreň.sk

Astma bronchiale (zápal priedušiek)

Astma bronchiale je chronické zápalové ochorenie priedušiek, pre ktoré je typické, že po rôznych vyvolávajúcich podnetoch dochádza k záchvatom dýchavičnosti alebo kašľa na podklade zúženia dýchacích ciest. Jedná sa o najčastejšie chronické ochorenie detského veku (10 − 15 %). Závažná je skutočnosť, že aj napriek pokrokom v liečbe výskyt astmy v populácii stúpa.

Astma bronchiale (zápal priedušiek)
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Pľúca, jeseň a jedálniček

Pľúca prechádzajú na jeseň zaťažkávacou skúškou − vlhké a chladné počasie, znečistené ovzdušie a vírusy skúšajú našu imunitu. Podľa východnej medicíny je práve jeseň obdobím, kedy by sme sa pľúcam mali viac venovať. Doprajte si potraviny ľahko zahrievajúceho a štipľavého charakteru − tie odvádzajú z pľúc hlien a nečistoty. Zamerajte sa na celozrnnú ryžu, špaldu, jačmeň, zo zeleniny dajte prednosť reďkovke, daikonu, cibuli, cesnaku a zaraďte do jedálnička korenia − majorán, rozmarín, tymian, fenikel, škoricu, zázvor alebo rímsky kmín. (PharmDr. Kamila Horníčková)

 

Príčiny astmy

Na vzniku astmy sa podieľa niekoľko faktorov.

Sú to:

  • alergie na rôzne látky; hlavne na pele, plesne, zvieratá, roztoče alebo na chemické látky,

Ďalšími podpornými faktormi môžu byť:

  • znečistené ovzdušie,
  • časté infekcie dýchacích ciest,
  • teplota,
  • námaha,
  • stres alebo
  • fajčenie
  • veľkú úlohu zohráva aj vrodená dispozícia − dedičnosť.

Podporte imunitu

Na vzniku, rozvoji a početnosti astmy sa podieľajú rôzne alergie, preto je vhodné podporovať správne fungovanie nášho imunitného systému. Medzi prípravky, ktoré účinne podporujú náš ochranný štít, patrí vitamín C, napríklad v prírodnej forme z aceroly a tiež imunoglukány, vitamín D a omega 3 mastné kyseliny. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Ako sa pozná zápal priedušiek

Hlavnými prejavmi astmy bronchialezáchvatovitá dýchavičnosť alebo kašeľ. Ťažkosti bývajú hlavne pri výdychu, pri ktorom môžu byť počuť pískavé zvuky. Akútny záchvat je sprevádzaný výraznou úzkosťou.

Druhy astmy

Rozoznávame dve základné formy, perzistentná astma (trvalá) a intermitentná astma, pri ktorej sa priebeh ochorenia čas od času zhorší a v medziobdobí môže byť pacient úplne bez ťažkostí.

Hranicou medzi týmito dvoma formami je frekvencia záchvatov, ak je menšia ako raz týždenne, jedná sa o formu intermitentnú. U radu chorých sú ťažkosti viazané na určité ročné obdobie.

Podobné prejavy môže mať aj astma cardiale, ktorá má ale celkom inú príčinu. Rozvíja sa pri srdcovom zlyhaní, ktoré vedie k masívnemu prekrveniu pľúc. Je typické hlavne pre starších chorých, ktorí sa so srdcovými ťažkosťami už liečia. Veľmi typicky vzniká dýchavičnosť niekoľko hodín po uľahnutí, chorému pomáha, keď sa posadí a dýcha pri otvorenom okne. Ale niekedy to nie je ľahké rozlíšiť aj pre lekárov a vyžaduje to podrobné vyšetrenie.

Prvá pomoc pri astme

Pri akútnom astmatickom záchvate vdýchnite 3 až 4 dávky používaného spreja na astmu. Túto dávku je možné za päť minút opakovať. Vydychujte proti odporu (napr. pískajte). Čo najviac sa snažte upokojiť, stres dýchavičnosť len zhoršuje! A určite zavolajte lekársku pomoc, veľmi často je nevyhnutné podanie liekov priamo do žily.

U lekára

Pri návšteve lekára s vami bude najprv rozobraný charakter vašich ťažkostí a okolnosti ich vzniku, výskyt alergií a podobných ťažkostí v rodine. Lekár si popočúva pľúca a srdce.

Jednoduché a pritom veľmi užitočné vyšetrenie − spirometria − meria rýchlosť prúdenia vzduchu, ktorý nadychujete a vydychujete do prístroja. Súčasne sa vyhodnocujú dychové objemy a ďalšie parametre dôležité na stanovenie diagnózy a neskôr aj na sledovanie účinnosti liečby. Pre nájdenie hlavnej vyvolávajúcej príčiny sa niekedy vykonáva tzv. provokačný test, pri ktorom sa sleduje zhoršenie ťažkostí po podaní látky, ktorá vyvoláva alergiu, alebo po námahe.

Inou metódou umožňujúcou určiť látku spôsobujúcu ťažkosti sú kožné testy na alergiu. Najrozšírenejšie alergény sa podajú vo forme injekcie pod kožu, najčastejšie na predlaktie. Lekár hodnotí začervenanie v okolí vpichu. Ak je prítomné vo väčšej miere ako u zdravých ľudí, tak ste na danú látku, peľ, prach alebo zviera alergickí.

Doma môže astmatik sledovať aktuálny stav funkcie svojich priedušiek jednoduchým prietokomerom veľkým asi ako mobilný telefón. Do tohto prístroja sa čo najrýchlejšie vydýchne a výsledkom je určenie maximálnej výdychovej rýchlosti. Na základe aktuálne nameraných hodnôt si môže chorý samostatne upravovať dávky liekov.

Liečba je založená na niekoľkých princípoch. Najskôr je potrebné odstrániť vyvolávajúce faktory, čo nie je vždy úplne jednoduché. Podávané lieky a ich kombinácie sú volené podľa závažnosti ťažkostí; väčšina užívaných liekov sa podáva vo forme sprejov, ktoré sa vdychujú. Pomoc v akútnom stave poskytujú tzv."úľavové lieky", ktoré majú schopnosť roztiahnuť priedušky a odstrániť dýchavičnosť.

Ďalšia skupina "udržiavacích liekov" prichádza na rad po ústupe najzávažnejších ťažkostí a ich úlohou je čo najdlhšie tlmiť zápal priedušiek a maximálne predĺžiť pokojové obdobie. Patria medzi ne kortikoidy, lieky proti alergii a tiež ďalšie látky, ktoré rozťahujú priedušky. Pri preukázanej alergii je vhodné podávanie vakcín.

Významný terapeutický prínos máva psychoterapia, vrátane hypnózy, v niektorých prípadoch pomáha akupunktúra, joga alebo tzv. speleoterapia − rehabilitácia v jaskyniach, kde je priaznivé vlhko a teplota.

Bylinky

Bylinky, ktoré podporujú správne fungovanie našich dýchacích ciest sú: skorocel kopijovitý, baza čierna, slez maurský, prvosienka vyššia, pľúcnik lekársky, materina dúška obyčajná, lipa srdcovitá, sladké drievko a šalvia lekárska. Tieto bylinky môžeme popíjať samostatne alebo v zmesi, ktorú si sami pripravíme alebo kúpime už ako hotový čaj. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Čo neovplyvníte

Predísť chorobe ako takej nemôžete, dedičnosť ovplyvniť zatiaľ nevieme. Včas zistená a liečená astma má dobrú prognózu. Ak ale nebudete dodržiavať odporúčanú liečbu a režimové opatrenia, môže dôjsť v dôsledku opakujúcich sa záchvatov dýchavičnosti k nezvratným pľúcnym zmenám a následne aj k srdcovému zlyhaniu. Tieto komplikácie obmedzujú výkonnosť a invalidizujú chorého.

Komplikáciou je tiež status astmaticus − stav ťažkej pokojovej dušnosti, ktorá trvá niekoľko hodín až dní a nereaguje na obvyklú terapiu. Táto komplikácia sa musí liečiť v nemocnici a jej zanedbanie môže viesť až k smrti.

Čo môžete ovplyvniť sami

Vy sami môžete znížiť riziko vzniku ťažkostí. Ak máte rodinné dispozície alebo alergiu, tak je dôležité, aby ste sa vyhýbali všetkým vyvolávajúcim podnetom. Obmedzte kontakt so zvieratami, nenavštevujte ani známych, ktorí chovajú zviera, na ktoré ste alergický.

Čo robiť a nerobiť pri astme

Nefajčite a vyhýbajte sa pobytu v zafajčených priestoroch! Obmedzte používanie parfumov a osviežovačov vzduchu. Veľmi dôležitá je pravidelná výmena posteľnej bielizne a aj matracov, kde s obľubou pretrvávajú roztoče. Nutné je pravidelné upratovanie (stieranie prachu vlhkou handrou) a ak je to možné, tak odstránenie kobercov z bytu. V prípade známej peľovej alergie je potrebné obmedziť pohyb vonku pri ich prítomnosti v ovzduší. Veľký význam má aj duševný pokoj a pohoda.

Máte riziko vzniku ochorenia?

Ak má niekto z vašej rodiny (predovšetkým rodičia alebo súrodenec) astmu bronchiale alebo alergiu, alebo ste vy na niečo alergickí, tak máte významne vyššie riziko vzniku astmy bronchiale.

Časté otázky

Niekoľko týždňov pozorujem, že som večer po zaľahnutí dušný. Dýchavičnosti predchádza pálenie záhy. Môžem tieto svoje problémy nejako liečiť?​

Astmatický záchvat môže byť vyvolaný aj po podráždení pažeráka žalúdočnou kyselinou, tzv. gastro-esofageálnym refluxom. Je možné, že je to práve váš prípad. Na stanovenie diagnózy by malo byť vykonané endoskopické vyšetrenie pažeráka a žalúdka (gastroskopia). Liečba spočíva v režimových opatreniach: zníženie telesnej hmotnosti, zákaz fajčenia, nedráždivá strava bez alkoholu, odporúča sa spať s podložením hornej časti tela. Liekmi obmedzujeme tvorbu žalúdočnej kyseliny a podporujeme postup potravy zo žalúdka do nižších častí zažívacieho traktu. Po liečbe gastro-esofageálneho refluxu dochádza väčšinou aj k ústupu astmatických ťažkostí.

Mám astmatické ťažkosti asi len dvakrát za mesiac. Musím užívať pravidelne lieky?​

Ak máte ťažkosti menej ako raz za týždeň, tak sa jedná o intermitentnú astmu. Preventívna liečba nie je v tomto prípade potrebná. Lieky sa podávajú až pri ťažkostiach.

Som tehotná, mám alergiu a slabú astmu. Bojím sa, že moje dieťa bude mať ťažkosti ako ja. Môžem tomu nejako zabrániť?​

Najrizikovejších z hľadiska rozvoja alergie pre dieťa je prvých 6 mesiacov života. Najdôležitejšie je čo najdlhšie obdobie dojčenia, kedy sa dieťa vyhne kontaktu s bielkovinami kravského mlieka. V prostredí, kde dieťa vyrastá by mal byť čo najviac obmedzený výskyt alergénov. Ale už počas tehotenstva sa snažte obmedziť kontakt s alergizujúcimi látkami.

Vzhľadom k astme užívam dlhodobo kortikoidy v spreji. Počula som, že táto liečba má dosť komplikácií. Čo môžem urobiť, aby som sa im vyhla?​

Naozaj dlhodobé podávanie kortikoidov so sebou nesie rad možných vedľajších účinkov. Medzi najčastejšie patrí osteoporóza, žalúdočné vredy, zníženie imunity, vznik zeleného očného zákalu, cukrovky a zvýšenie krvného tlaku, poruchy psychiky atď. Prevenciou je podávanie týchto látok čo najkratší čas. Kortikoidy sú pre liečbu astmy veľkým prínosom, výhodou ich podávania v spreji je, že sa do celého tela dostane len zlomok podanej dávky. Väčšina jej zostane v prieduškách, kde majú pôsobiť. Takže tieto nežiaduce účinky sa väčšinou nevyskytujú. Môže sa ale objaviť pleseň v ústach a hrdle, preventívnym opatrením je vyplachovanie úst po vdýchnutí spreja s kortikoidom.

Mám alergiu na pele, ale netrpím dýchavičnosťou, iba kašľom. Je možné, že sa jedná o astmu?

Áno je to možné, hovoríme v tomto prípade o astmatickom ekvivalente. Liečba sa nelíši od astmy, ktorá sa prejavuje dýchavičnosťou.

Môžu astmu vyvolať lieky?

Astmu môžu vyvolať niektoré lieky: kyselina acetylsalicylová, napr. Acylpyrín, Anopyrín (Aspirínová astma), niektoré lieky s protizápalovým účinkom alebo na znižovanie krvného tlaku (ACE-inhibítory, betablokátory).

Môžu sa moje astmatické ťažkosti zlepšiť po presťahovaní z veľkého mesta na vidiek?​

Znečistené ovzdušie naozaj môže významným spôsobom negatívne ovplyvňovať priebeh a frekvenciu astmatických záchvatov. Dá sa preto predpokladať, že pri dlhodobom pobyte na vidieku dôjde k zlepšeniu vášho ochorenia.

Je astma ovplyvňovaná psychikou?​

Astmu radíme medzi psychosomatické ochorenia. Zúženie priedušiek je ovplyvňované stresom a emočným vypätím. Môže tak dôjsť k vyprovokovaniu astmatického záchvatu. U niektorých astmatikov je závislosť na psychickej pohode väčšia u niektorých menšia. U citlivejších chorých preto odporúčame psychoterapiu alebo jogu ako jednu z liečebných metód.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.