MojaLekáreň.sk

Ako sa pripraviť na očkovanie proti chorobe covid-19

Termín očkovania sa blíži a vy vlastne ani netušíte, čo vás čaká? Poradíme vám, na čo všetko sa v súvislosti s registráciou vakcíny proti chorobe covid-19 pripraviť.

Ako sa pripraviť na očkovanie proti chorobe covid-19
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Odpočinok

Najdôležitejší je pokojový režim. Ten je vhodné dodržiavať najmenej 24 alebo lepšie 48 hodín. Odložte teda všetky stretnutia a iné pracovné aktivity, vezmite si na zvyšok dňa a deň nasledujúci voľno alebo si dohodnite prácu z domova. Pamätajte na to, že v noci po očkovaní by ste mali spať optimálnych 8 hodín. Myslite tiež na to, že by ste sa mali dobre vyspať aj pred očkovaním.

Bez stresu

Stresové situácie nahrávajú napríklad bolestiam hlavy, zmenám nálad alebo precitlivenosti. V spojitosti s očkovaním by sa tieto nepríjemné stavy mohli ešte prehĺbiť. Ak máte teda z očkovania obavu, spoľahnite sa napríklad na niektoré osvedčené byliny, ktoré priaznivo pôsobia na duševnú pohodu a stres − napr. bacopa, rhodiola (rozchodnica ružová), ženšen alebo cesnak siaty. 

Zistite, akú dostanete vakcínu

Predtým ako pôjdete na očkovanie, zistite, aký druh vakcíny dostanete a prečítajte si, aké môže mať nežiaduce účinky. Ak máte podozrenie, že ste pre daný druh vakcíny riziková skupina, preberte možnosti očkovania najprv so svojím praktickým lekárom. Momentálne sú dostupné dva druhy vakcinácií: mRNA vakcína ( od Pfizer/BioNTech a Moderna) a vektorová vakcína (AstraZeneca a Johnson & Johnson). Aktuálne informácie o vakcinácii v SR nájdete na webe MZSR alebo na Slovensko proti Covidu.

Imunitný systém

Silný imunitný systém je dôležitý najmä pred vakcináciou, pretože očkovaniu, a to nielen to proti chorobe covid-19, by ste sa mali vyhnúť vždy, keď máte teplotu alebo u vás prebieha akýkoľvek náznak infekcie. Najlepšie svoju obranyschopnosť podporíte pestrou a vyváženou stravou, ktorá je bohatá na vitamíny a nenasýtené mastné kyseliny, konkrétne na vitamíny CD, selén a zinok. Vhodné je doplniť aj Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny.

Vyhnite sa alkoholu

Hoci by to mal byť len jeden pohár vína alebo malé pivo, v deň očkovania a ešte aspoň 24 hodín po ňom sa vyhnite všetkým alkoholickým nápojom.

Nešportujte

Najmenej 24 hodín, ale radšej až dva dni od vakcinácie by ste sa mali vyhnúť nielen športovým, ale aj ostatným fyzicky namáhavým aktivitám. Znížite tak riziko vzniku vedľajších účinkov.

Lieky

Ak užívate pravidelne nejaké lieky, poraďte sa so svojím ošetrujúcim lekárom, či je pre vás vakcinácia vhodná.

Kedy sa obrátiť na lekára

Medzi úplne bežné vedľajšie účinky pri očkovaní vakcíny proti chorobe covid-19 patrí bolesť hlavy a kĺbov, zvýšená teplota, únava, bolesť v mieste vpichu, triaška alebo nevoľnosť. Na tieto príznaky je možné užívať napríklad voľne predajné analgetiká v podobe tabliet či mastí. Ak však tieto symptómy pretrvávajú dlhšie ako 72 hodín a nelepšia sa alebo sú dokonca horšie, prípadne sa k nim pridali iné prejavy, z ktorých máte obavy, neváhajte a ihneď kontaktujte svojho lekára alebo rýchlu lekársku pomoc.

Samotné očkovanie

  • Až pôjdete do očkovacieho centra alebo do ordinácie lekára, pamätajte na to, že dostanete očkovanie do ramena, vezmite si teda na seba oblečenie s krátkym rukávom, aby ste sa nemuseli vyzliekať do pol tela.
  • Pri vyplňovaní potrebného formulára uveďte pravdivé informácie, a to najmä o alergiách a liekoch aj výživových doplnkoch, ktoré užívate. Napriek tomu, že alergické reakcie na vakcíny proti chorobe covid-19 sú pomerne vzácne, ak by k nim došlo, vami uvedené informácie lekárom výrazne uľahčia prípadnú záchranu a následnú starostlivosť.
  • Počítajte s tým, že na očkovanie by ste nemali prísť neskoro, ale ani veľmi skoro. Ihneď po očkovaní je dobré ísť domov a odpočívať. Na zvyšok dňa si rozhodne neplánujte nič fyzicky namáhavé.
  • Na očkovanie si so sebou vezmite občiansky preukaz alebo pas a kartičku poistenca.
  • Po aplikácii očkovacej dávky počkajte v čakárni cca 30 minút. Je to dôležité z toho dôvodu, keby sa u vás objavila alergická reakcia prípadne anafylaktický šok. Toto sa odporúča všeobecne u všetkých typov očkovaní.

Potvrdenie o očkovaní

Od 1. júla začali v Európskej únii platiť jednotné Digitálne COVID preukazy EÚ, na korona.gov.sk si môžete stiahnuť alebo odoslať na email svoj Digitálny COVID preukaz EÚ (o vakcinácii, vykonaní testu (PCR/Ag) alebo prekonaní ochorenia), zároveň si môžete objednať alebo zrušiť termín na testovanie (PCR/Ag). Viac informácií nájdete na: https://korona.gov.sk/informacie-o-digitalnom-covid-preukaze-eu/ 

Očkovanie treťou dávkou

očkovanie posilňovacou (booster) dávkou je aktuálne dostupné pre osoby vo veku 18 a viac rokov :

  • v prípade očkovania jednodávkovou očkovacou schémou najskôr 8 týždňov od podania dávky
  • v prípade očkovania dvojdávkovou očkovacou schémou najskôr 3 mesiace od podania 2. dávky

Osoby sa môžu registrovať na stránke vakcinacia.nczisk.sk a bude im pridelený termín v nimi vybranom okrese.

Očkovanie detí

Zákonní zástupcovia detí od 5 do 11 rokov môžu požiadať o očkovania. Očkovanie je určené len pre vysoko rizikové dieťa, u ktorého by prekonanie ochorenia covid-19 mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia, výraznému zhoršeniu základného ochorenia a prípadnej smrti.

Podmienkou pre očkovanie osôb mladších ako 18 rokov je prítomnosť zákonného zástupcu alebo predloženie notárom overeného splnomocnenia. V opačnom prípade nemôžu byť zaočkované.

Vakcína proti covidu v mojom okolí

Registráciu na očkovanie je možné realizovať cez portál korona.gov.sk. Doteraz bolo možné zadať pri registrácii na očkovanie iba orientačné miesto očkovania (kraj a okres). Termín bol následne záujemcovi o očkovanie pridelený systémom. V súčasnosti je už možné vybrať si po voľbe kraja a okresu aj konkrétne vakcinačné centrum, dátum a čas očkovania . Samotná registrácia sa využíva pri prvej a tretej dávke . Termín na podanie druhej dávky je zasielaný automaticky.

Termíny očkovania a zmena termínu očkovania

Výber termínu môžu využiť aj záujemcovia o očkovanie, ktorí sa na vakcináciu už registrovali a sú v Čakárni. Záujemcovia o očkovanie registrovaní v Čakárni dostávajú termín pridelený automaticky. Ak im ten automaticky pridelený nebude vyhovovať, požiadať o konkrétny termín (dátum a čas) môžu cez Zmenu termínu očkovania v registrácii. Ak záujemca nenájde vhodný termín, môže svoju registráciu úplne zrušiť a nanovo sa registrovať neskôr.

Naďalej je však možné sa zaočkovať aj bez registrácie - zoznam očkovacích centier a ich prevádzkové časy sú zverejnené na stránke Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Témy článku
Imunita Choroba
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Voľnopredajné lieky Výživové doplnky na imunitu

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.