Zdravé varenie: Marhuľovo-tvarohový dezert bez múky
Tiež si v lete užívate všetko to ovocie okolo? Jahody, ríbezle, čučoriedky a marhule k letu proste patria. A čarovať so sladkým ovocím sa dá aj bez múky. Niekedy sa ho tiež oplatí dať dohromady s cuketou, aby tak vznikol krásne vláčny dezert, po ktorom sa len zapráši.
Ak milujete spojenie ovocia a tvarohu, tak to čítate správny recept. Navyše v ňom zužitkujete cuketu, ktorú ani nemusíte pestovať a napriek tomu ich máte doma určite niekoľko kúskov, ktoré ste dostali napríklad od mamičky, babičky či dobrého suseda.
Čo budete potrebovať
- 2 vajcia z domáceho chovu
- 100 g trstinového cukru
- 2 lyžice ghí masla
- 150 g najemno mletých mandlí
- 100 g najemno mletých lieskových orechov
- 400 g nahrubo nastrúhanej cukety
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
Postup
Korpus
Vyberte si z chladničky vajcia a nechajte ich "ohriať" na izbovú teplotu. To isté urobte aj s maslom ghí, aby vám pekne povolilo. A potom oboje vyšľahajte s cukrom. Na záver prisypte jedlú sódu a cesto veľmi dobre premiešajte. Pridajte namleté oriešky, premiešajte a na záver nezabudnite na nastrúhanú cuketu. Na dno tortovej formy dajte koliesko papiera na pečenie, aby sa vám korpus neprilepil. Pečte na 200 °C na cca 25 minút.
Po vychladnutí príde na korpus tvarohová vrstva, potrebujete na ňu:
- 250 g vaničkového tvarohu
- 50 g kyslej smotany
- krémový med − možstvo podľa vašej chuti
Poslednou vrstvou je ovocie
10 marhúľ povarte asi v 1 dcl vody, pridajte agar (1/2 lyžičky), varte ešte tak 3 minútky a potom oslaďte javorovým alebo ryžovým sirupom. Nechajte odstáť na platničke, agar totiž začína zahusťovať až pri chladnutí. Tu je potreba vychytať správny okamih, aby vám ovo-vrstva nestekala z dezertu a zároveň, aby pri polievaní nebola už priveľmi tuhá.
Dezert dajte pred podávaním vychladiť minimálne na hodinu.
Tak nech žije letné maškrtenie!
Zuzana Bihary
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!