MojaLekáreň.sk

PharmDr. Vladimír Finsterle − Jesenný detox

Cítite sa vyčerpaní, plní negatívnych emócií alebo potrebujete naštartovať imunitný systém? Vyskúšajte jesenný detox, poviem vám k čomu je taká jesenná očista tela dobrá, ako s ňou začať a na čo si dať pozor.

PharmDr. Vladimír Finsterle − Jesenný detox
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Jarná vs. jesenná očista

Určite ste už počuli o jarnej detoxikácii, ktorá slúži k prebudeniu a naštartovaniu organizmu po zime. Naše telo potrebuje ale aj jesennú očistu. Tá nás pripraví na nadchádzajúce chladné dni a posilní našu imunitu. Postupne začína ubúdať slnečných lúčov, dostavuje sa vyčerpanie, melanchólia, zlá nálada a naše zásoby energie sú skoro na nule. Vtedy sme viac náchylní k tomu ochorieť − či už obyčajnou nádchou či prechladnutím. Jesenná očista nám pomôže sezónnym chorobám predísť.

Vyskúšajte jesennú detoxikáciu

Detoxikácia je ideálny spôsob, ako telu dodať stratenú energiu. Telo pripraví na zimu, prehreje ho a naštartuje imunitný systém. Rovnako ako jarná detoxikácia má aj tá jesenná hlavnú úlohu – prečistiť organizmus od nahromadených toxínov a povzbudiť pľúca a hrubé črevo.

Spoločne s tým má očista tela vplyv aj na zrýchlenie metabolizmu, lepšie trávenie a správne fungovanie slizníc. Tie môžu byť vplyvom klesajúcich teplôt podráždené, presušené z kúrenia, alebo naopak zahlienené. Jesenná očista upokojí náš organizmus, pripraví ho k pomyselnému spánku, dovolí mu relaxovať a nabrať sily na jar.

Upracte si v sebe

Rizikové a najviac náchylné na jeseň sú pľúca. Ak v našom organizme panuje nerovnováha, je možné, že sa s klesajúcimi teplotami dostavia respiračné ťažkosti, nádcha, zápaly priedušiek, dýchavičnosť, kašeľ alebo chronické ochorenie pľúc. Preto by jesenná očista mala byť zameraná na dýchaciu sústavu a hrubé črevo. A v neposlednom rade, by sme nemali zabúdať ani na emocionálnu očistu. Odpustiť si negatívne pocity, nálady, krivdy a vytýčiť si pozitívnu cestu, ktorá nám pomôže vyrovnať sa so smútkom, melanchóliou a tiesňou.

Zásady jesenného detoxu

  1. Pite dostatok vody. Voda izbovej teploty alebo mierne zahriata má očistné účinky na naše telo. Odporúčam piť čistú neperlivú vodu alebo detoxikačné čaje. Na podporu správneho fungovania organizmu v tomto období sa hodí žihľava, mäta, fenikel, kapucínka, púpava alebo pestrec.

Vymeňte kávu za čaj

Šálka kvalitného čaju vás počas dňa príjemne upokojí, na chvíľu zastaví a vy si budete môcť porovnať myšlienky a oddýchnete si.

  1. Zamerajte sa na ovocie, zeleninu a zdravé potraviny. Mne osobne na jeseň chutí kvasená zelenina, ktorá do organizmu doplní potrebnú dávku vitamínov, minerálov a ďalších stopových prvkov.
  2. Ako sa hovorí, nikdy nie je neskoro a to platí aj o pohybe. Jeseň je ideálny čas na behanie a prechádzky v prírode alebo na cvičenie v pokoji domova. A pohyb neodmysliteľne patrí k udržaniu dobrého pocitu. Stačí, keď v práci namiesto výťahu použijete schody alebo vystúpite o pár zastávok MHD skôr a do práce dôjdete pešo. 

Nestresujte sa

Pre správnu očistu organizmu je dôležité udržiavať sa v dobrom stave aj z hľadiska psychiky, k tomu vám môžu pomôcť dychové cvičenia alebo joga.

  1. Zahrejte sa. Skvelý na prehriatie je zázvorový čaj. Vyskúšať môžete aj náš recept na protizápalové vegánske mlieko s kurkumou.
  2. S jeseňou prichádza čas na zmenu stravovania. Odporúčam do jedálnička zaradiť pokrmy, ktoré pomáhajú podporiť spaľovanie a metabolizmus. Namiesto surových potravín siahnite po tepelne upravených a zvýšte konzumáciu dužinatých plodín a sezónnej zeleniny a ovocia, ktoré práve dozrieva a zberá sa. Ovocie je možné pripraviť ako čerstvý chutný kompót s korením a zeleninu môžete naopak ľahko orestovať alebo piecť v rúre na dobrom oleji s obľúbenými bylinkami. 

Ovocie a zelenina

Ideálnym jesenným ovocím sú jablká, hrušky alebo slivky. Zo zeleniny vedie tekvica, cuketa alebo patizón. Doprajte si na tanieri nielen spomínané druhy, ale aj karfiol, zázvor, bylinky alebo špenát. Hlavne nezabudnite, že detoxikácia nie je hladovka, a keď budete jesť zdravo a v normálnom množstve, môžete jesť úplne všetko. Chladnejšie počasie priamo nabáda ku konzumácii varených hustých zeleninových polievok so strukovinami.

  1. Myslite na svoje črevá. Ich očistu podporíte užívaním prebiotík a probiotík alebo zvýšeným príjmom potravín s vlákninou.
  2. Pozor na prekyslenie tela. Na vine môže byť stres, nepravidelný rytmus alebo konzumácia nekvalitnej stravy, nadmiera kávy či alkoholu. Prekyslenie organizmu spomaľuje detoxikáciu a môže mať za dôsledok rozvoj civilizačných ochorení.

Potraviny, ktoré vám pomôžu

  • Cesnak − podporuje správnu hladinu tukov a cholesterolu v krvi a podporuje prirodzenú obranyschopnosť nášho tela.
  • Kapusta − kvasená či čerstvá kapusta sa skvele hodí ku konzumácii počas jesenných dní a to práve vďaka obsahu vlákniny, vitamínov C, E, A minerálov a kyseliny listovej.
  • Zázvorový čaj − zahreje a očistí organizmus, takisto pôsobí protizápalovo, upravuje hladinu cukru v krvi, podporuje vitalitu, dodáva energiu a tak sa hodí v boji proti jesennej únave.
  • Kvasená zelenina – prečistí celú tráviacu sústavu a hlavne črevá.
  • Citrón − pozitívne pôsobí na pečeň a pomáha metabolizmu lepšie fungovať.
  • Červená repa − vďaka obsahu svojich látok, vitamínov, minerálov a vlákniny, podporuje zdravie čriev i pečene.

Ranné prebudenie

Dajte si po prebudení pohár vlažnej vody s citrónom. Dodáte si hneď ráno vitamín C a ešte vám dodá rannú dávku energie.

Rada na záver, počas očisty, by ste sa mali vyhnúť cigaretám, alkoholu, vyprážaným jedlám alebo sladkostiam.

PharmDr. Vladimír Finsterle, MBA

Absolvoval Farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej, v roku 1999 založil spoločnosť Pears Health Cyber a v roku 2003 spustil prvú lekáreň na českom internete, Lékárna.cz. Všetko, čo robí, robí s presvedčením, že pacient by mal vždy mať možnosť voľby, ak ide o jeho zdravie.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Detoxikácia organizmu, očista organizmu

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.