MojaLekáreň.sk

Osýpky

Osýpky sú vysoko nákazlivé infekčné ochorenie. Ako sa prenášajú, aká je inkubačná doba a ako sa liečia? Prezradíme v našom článku.

Osýpky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo sú osýpky

Osýpky sú vysoko nákazlivé vírusové ochorenie a jedna z hlavných príčin úmrtí malých detí. Hoci existuje bezpečné a účinné očkovanie, stále dochádza k rozsiahlym epidémiám.

Prenos osýpok

Choroba spôsobuje vysoko nákazlivý vírus osýpok, ktorý je z čeľade Togaviridae (z tejto čeľade pochádza aj pôvodca rubeoly a mumpsu). Prenáša sa kvapôčkovou infekciou a priamym kontaktom so sekrétmi chorých. Menej často dochádza k prenosu z kontaminovaných predmetov. Vstupnou bránou do organizmu sú sliznice nosohltana a spojiviek.

Vírus napáda zhruba 90 % ľudí bez imunity na osýpky, ktorí s chorým zdieľajú rovnaký životný priestor. Najprv napáda dýchacie ústrojenstvo, z ktorého sa následne šíri do celého tela.

Kto je osýpkami ohrozený

Osýpky postihujú predovšetkým deti vo veku 4 − 5 rokov, ale môžu nimi ochorieť aj mladšie a staršie deti a dospelí. Celosvetovo sú osýpky veľmi častým ochorením a jednou z najčastejších príčin úmrtí detí do veku 5 rokov. Jediným prirodzeným hostiteľom tohto vírusu je človek. Najčastejší výskyt osýpok je koncom zimy a na jar.

Inkubačná doba osýpok

Od nakazenia k prepuknutiu choroby ubehne 10 14 dní. Chorý je však infekčný 2 4 dni pred výskytom vyrážky a 5 dní po jej ústupe. Väčšina chorých sa do 10 − 14 dní úplne uzdraví. Potom získava chorý celoživotnú imunitu.

Zdrojom nákazy je chorý človek, ktorý vylučuje vírusy už koncom inkubačnej doby.

Príznaky osýpok

Najprv sa choroba zvyčajne prejavuje vysokou horúčkou, ktorá trvá 4 − 7 dní. Ďalšími symptómami sú: nádcha, kašeľ, zápal očí, vyrážka (zvyčajne na tvári a krku). Väčšinou po 4 dňoch sa objaví typická kožná vyrážka vo forme malých škvŕn, ktoré postupne tmavnú. Vyrážka sa spočiatku objavuje za ušami, potom na tvári a krku a šíri sa smerom nadol na trup a končatiny. Rovnakým smerom potom aj postupne ustupuje. Spozná sa podľa typickej farby, ktorá je červená až červenohnedá. Vyrážka zvyčajne pretrváva 5 dní.

Komplikácie osýpok

V niektorých prípadoch môžu mať osýpky nebezpečné komplikácie. Tie sú častejšie u detí do 5 rokov a u dospelých starších ako 30 rokov. K najčastejším patrí zápal stredného ucha alebo prínosových dutín či zápal pľúc. Najzávažnejším prejavom je encefalitída, sklerozujúca panencefalitída, oslepnutie, vážne hnačkové ochorenia, infekcie v uchu či v dýchacom ústrojenstve.

Diagnóza osýpok

Základom diagnózy je lekárske vyšetrenie a laboratórne vyšetrenie. Zisťuje sa výskyt protilátok IgG a IgM v krvi. Lekár diagnostikuje osýpky na základe symptómov choroby, ktoré by sa mali vyskytovať zároveň, sú nimi kašeľ, katar alebo zápal spojiviek. Ďalším príznakom sú drobné bodkovité belavé fliačky v ústach, tzv. Koplikove škvrny. Väčšinou sa objavujú dva dni pred vypuknutím samotnej vyrážky.

Liečba

Neexistuje žiadna špecifická liečba. Cieľom je zabránenie komplikáciám. Základom je podpora imunity, dostatočný pitný režim, pokoj na lôžku, podávanie liekov proti horúčke, dostatok vitamínov, predovšetkým vitamínu A. Kvôli citlivosti na svetlo pri zápale spojiviek je lepšie, aby bol chorý v pološere. Uľaviť môžu aj tampóny namočené do studenej vody a položené na zatvorené viečka.

Prevencia osýpok

Najúčinnejším spôsobom prevencie osýpok je očkovanie. Očkovanie je najlepšou formou ochrany – znižuje počet chorých i úmrtí aj potom, čo sa choroba začne šíriť. Ťažkosť spočíva v tom, že počet imúnnych osôb musí byť aspoň 95 %, ak sa má zabrániť novým epidémiám.

Očkovanie proti osýpkam na Slovensku

Povinné očkovanie hradené z verejného zdravotného poistenia

  • 1. dávka: najskôr od prvého dňa 13. mesiaca do dovŕšenia 18. mesiaca veku dieťaťa
  • 2. dávka: od dovŕšenia 5. do dovŕšenia 6. roku veku dieťaťa

Zvláštne očkovanie proti osýpkam:

Jedna dávka očkovacej látky sa aplikuje u fyzických osôb novo prijímaných do pracovného alebo služobného pomeru na pracovisku infekčnom alebo dermatovenerologickom, a to okrem osôb s pozitívnym titrom IgG protilátok proti vírusu osýpok a osôb s preukázateľne prežitým ochorením osýpkami. Spôsob podania je pod kožu (subkutánne) alebo do svalu (intramuskulárne).

Vakcínu tvoria oslabené osýpkový vírusy. V SR sa najčastejšie očkuje trivalentnej vakcínou proti osýpkam, rubeole a mumpsu.

Registrované očkovacie látky na Slovensku:

  1. Priorix − živá oslabená kombinovaná vakcína (osýpky, mumps, rubeola), GlaxoSmithKline Biologicals S.A., Belgicko
  2. M-M-RVAXPRO − živá oslabená kombinovaná vakcína (osýpky, mumps, rubeola), MSD VACCINS, Francúzsko
  3. Priorix – Tetra − živá oslabená kombinovaná vakcína (osýpky, mumps, rubeola, ovčie kiahne), GlaxoSmithKline Biologicals S.A., Belgicko – alternatívna vakcína nehradená z verejného zdravotného poistenia

Výskyt osýpok na Slovensku

Aktuálne informácie o výskyte osýpok na území Slovenskej republiky nájdete na webe Úradu verejného zdravotníctva .

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Horúčka u detí Prípravky na horúčku Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.