MojaLekáreň.sk

Omega 3 mastné kyseliny

Čo sú to omega 3 mastné kyseliny, v čom ich nájdeme, na čomu sú dobré a aké sú optimálne denné dávky prezradíme v našom článku.

Omega 3 mastné kyseliny
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo sú to Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny sú zložky tuku, ktoré sú nevyhnutné pre naše zdravie.

Dôležité Omega 3 kyseliny EPA a DHA

EPA je skratka pre kyselinu eikosapentaenovú a DHA je dokosehexaenovú. Práve EPA a DHA prispievajú k správnej funkcii srdca, na udržanie normálnej hladiny triglyceridov a na udržanie normálneho krvného tlaku. Navyše DHA prispieva k udržaniu dobrého zraku a mozgu.

Kde nájsť EPA a DHA Omega 3 mastné kyseliny

Hlavným zdrojom Omega 3 mastných kyselín (EPA a DHA) je rybí olej. Ak ale nie sme schopní ryby pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička, alebo ste vegetariáni, môžeme siahnuť po rastlinných zdrojoch.

Omega 3 mastné kyseliny z rastlinných zdrojov vo forme kyseliny alfa-linolénovej nájdeme tiež v:

Na čo sú dobré Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny prispievajú k:

  • správnej činnosti nášho srdca
  • normálnej činnosti mozgu
  • udržaniu normálneho krvného tlaku
  • udržaniu správnej hladiny tukov v krvi
  • normálnemu vývoju očí a mozgu plodu v tele matky
  • obmedzeniu zápalov v tele
  • prináša prospech u radu chronických ochorení, vrátane reumatoidnej artritídy, aterosklerózy, diabetu, dyslipidémie, obezity a zlyhania srdca

Správny pomer Omega 3 a 6 mastných kyselín

Ako ideálny je uvádzaný pomer Omega 6 a Omega 3 ako 3 : 1 alebo ešte lepšie 2 : 1.  Európania majú ale bohužiaľ alarmujúci pomer Omega 6 a 3 kyselín v krvi − bežne okolo 20: 1 a viac.

Omega 6 mastné kyseliny

Omega 6 mastné kyseliny vo forme výživových doplnkov nedopĺňame, ich množstvo v strave je dostatočné. Nadmiera Omega 6 mastných kyselín v strave môže viesť až k zdravotným ťažkostiam. Riešením ale nie je vynechať ich. Len je potrebné dbať na ich správny pomer k Omega 3 mastným kyselinám v jedálničku. 

Zdrojom omega 6 mastných kyselín je bežná strava t. j.

  • vajcia,
  • mlieko,
  • mäso,
  • slnečnicový a kukuričný olej.

Konzumácia rýb − áno či nie?

Morské ryby sú považované za veľmi zdravé. Sú zdrojom nielen veľmi kvalitného tuku, ale aj bielkovín a jódu. Všetky prímorské štáty vrátane najdlhšie žijúcich Japoncov, majú svoju stravu založenú na pravidelnej konzumácii rybieho mäsa.

Ryby ale dnes predstavujú aj potenciálne toxikologické riziko. V dôsledku kontaminácie morskej vody činnosťou človeka sa v rybom tuku akumulujú toxické látky ako sú dioxíny, polychlórované bifenyly (PCB), pesticídy a ťažké kovy, predovšetkým ortuť.

Pretože ortuť predstavuje významné riziko pre vyvíjajúci sa plod a dojčatá, odporúčajú zdravotnícke organizácie tehotným ženám konzumovať len ryby s nízkym obsahom ortuti, ako je napríklad losos, sardinky alebo slede.

Ak volíme lososa, je vhodnejší ten voľne žijúci, pretože ryby z farmového chovu môžu byť pri svojom chove zaťažené ďalšími látkami ako sú antibiotiká. Zo sladkovodných rýb je ako zdroj omega 3 kyselín a zdravých proteínov vhodný úhor, sumec alebo pstruh.

Rybí olej

Rybí olej ako zdroj Omega 3 mastných kyselín sa vo výžive používa už veľa rokov. Je ale dôležité voliť kvalitné, čisté výživové doplnky.

Veľmi kvalitným zdrojom Omega 3 mastných kyselín je tiež krillový olej. Olej získaný z drobných morských živočíchov, ktorý má popri zdraviu prospešných Omega 3 EPA a DHA tiež jeden z najsilnejších antioxidantov astaxantín.

Ak sa chceme vyhnúť rybiemu oleju alebo ste vegetariánov či vegánov, je možné zakúpiť doplnky stavy s obsahom Omega 3 mastných kyselín z morských rias.

Denná dávka DHA a EPA

DHA je dôležitá pre správnu funkciu mozgu, zraku a srdce. Denne by sme mali prijať aspoň 250 mg DHA a EPA. Pre tehotné a dojčiace ženy sa zvyšuje odporúčaná dávka o 200 mg DHA denne navyše k odporúčanej dennej dávke EPA a DHA pre dospelých. 

Omega 3 kyseliny vo výživových doplnkoch

Pri porovnávaní rôznych prípravkov v lekárni si postrážte obsah EPA a DHA v jednej kapsuli. Niektorí výrobcovia totiž uvádzajú obsah v tzv. dennej dávke, čo niekedy, predovšetkým u slabších prípravkov, zodpovedá celkovému počtu 2 – 4 kapsuly denne

Omega 3 kyseliny v období tehotenstva a dojčenia

Bolo preukázané, že EPA a DHA sú veľmi dôležité až nevyhnutné nielen v období tehotenstva, najmä v poslednom trimestri, ale aj v období dojčenia. Sú totiž nevyhnutné pre správny vývoj mozgu a očí. EPA a DHA prechádzajú nielen cez placentu do rastúceho plodu, ale po narodení sa dostávajú do tela novorodenca spolu s materským mliekom. Sú podstatné aj pre ďalší vývoj novorodenca.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Zdroje:

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.