MojaLekáreň.sk

Mýty a fakty o kolagéne

Hovädzí kolagén ľudia na stránkach MojaLekáraň.sk nakupujú dva a pol násobne viac ako ten morský. Často si myslia, že je výživný najmä pre kĺby a kosti. Nie je to tak. Odborníčka a lekárnička online poradne, Kamila Horníčková, vysvetľuje mýty a fakty o populárnej a jednej z najkupovanejších komodít dnešnej doby.

Mýty a fakty o kolagéne
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

MÝTUS č. 1: morský je na krásu, hovädzí, či bravčový na kĺby

V porovnaní s minulým rokom záujem o doplnky stravy s hovädzím kolagénom narástol na stránkach MojaLekáreň.sk o 43%. Explicitné delenie na ten pre pleť a ten na kĺby ale úplne neplatí. “Kolagén hrá rolu v každej bunke nášho tela, no výživnejší je pre nás určite hovädzí, či bravčový, pretože má väčšie zloženie aminokyselín ako morský. Zjednodušene to znamená, že telo si samo vyberie čo potrebuje. U každého je to individuálne a neznamená to, že by sme ten morský mali začať ignorovať. Aj ten prináša pre náš organizmus benefity” vysvetľuje Kamila Horníčková, odborníčka online poradne MojaLekáreň.sk

MÝTUS č. 2: kolagén užívajú hlavne športovci a premotivované krásky

“Je jedno či som žena s potrebou hladkej pleti, alebo muž športovec. Kolagén je nevyhnutné dopĺňať v strave a určite vhodné aj v podobe jej doplnkov zhruba po tridsiatke. Je dôležitý samozrejme aj v detskom veku. Avšak vo forme stravy, napríklad kvalitných domácich vývarov,” vysvetľuje lekárnička. Produkcia kolagénu u žien podľa nej po 30 roku života výrazne klesá, takže je dobré naň myslieť čím skôr. Je prospešný nie len pre zdravie a vitalitu pohybového aparátu, ale aj vlasov a pleti. Hrá veľmi dôležitú úlohu v hydratácii organizmu.

MÝTUS č. 3: morský je vhodnější pre vegetariánov

Vegetariáni nejedia prevažne ani ryby, takže ak sa rozhodnú užívať kolagén ako doplnok stravy, nemusí byť práve morský prvá voľba. “Pre nich je dôležité zostaviť si jedálniček tak, aby obsahoval potrebné aminokyseliny, z ktorých si telo bude vyrábať vlastný kolagén,” hovorí Horníčková. Pri kontrole zdravého životného štýlu je možno lepšie skôr sledovať, či je daný produkt “grass fed”, teda pochádzajúci od voľne pasúcich sa zvierat. “Takýto kolagén sa považuje za najkvalitnejší a je to na výsledku naozaj poznateľné,” doplnila farmaceutka.
 

Trendy nákupov kolagénu

Trendy nákupov doplnkov stravy s kolagénom na stránkach MojaLekáreň.sk ukazujú, že zvýšený záujem oň je vždy na začiatku roka a potom na jar, čo môže byť spojené s predsavzatiami, pohybom, zvýšenej starostlivosti o seba.


Farmaceutka Kamila Horníčková vysvetľuje, prečo jeho príjem naozaj nepodceňovať počas celého roka.

FAKT č. 1: je extrémne dôležitý pre naše črevá a trávenie

Zlá nálada, chronická únava, potravinové alergie, nespavosť, či depresie môžu byť spojené s problémami čriev! Kvalitný hovädzí kolagén tu zohráva veľmi dôležitú úlohu. “Stravou spôsobený syndróm priepustného čreva (Leaky gut), kedy toxíny z čreva "presakujú" črevnými stenami do krvného riečišťa, je veľmi dobre znášateľný práve so stravou s dostatkom kolagénu a L-glutamínu, čo sú aminokyseliny obnovujúce črevnú výstelku,” vysvetľuje lekárnička.

FAKT č. 2: kolagén ZNIŽUJE glykemický index!

Je to naozaj tak. Kamila Horníčková ho opisuje ako veľmi dostupnú štiepenú bielkovinu s hodnotným výživovým aspektom, ktorá znižuje glykemický index vo výslednej potravine. Neváhajte si ho v práškovej neochutenej forme dávkovať do smoothie, kávy, jogurtu, či raňajkovej kaše.

FAKT č. 3: dopĺňajte kolagén spolu s vitamínmi

Vitamín C, bielkoviny a aminokyseliny podporujú syntézu vlastného kolagénu v tele, preto netreba podceňovať ani dopĺňanie vitamínov a minerálov. Či už v prirodzenej forme, alebo výživovými doplnkami. “Veľkú rolu tu zohráva aj vitamín D. Pre správnu syntézu vitamínu D v koži sa treba slnku vystavovať pravidelne, aj keď len na zopár minút. Syntézu v koži podporujú okrem stravy aj potravinové doplnky s obsahom EPA a DHA - rybí olej a krill,” vysvetľuje ďalej lekárnička.

Predávkovanie je ojedinelé, odbornú radu nepodceňujte, vyberajte kvalitu

Na stránkach MojaLekáreň.sk je dnes tak široký výber doplnkov stravy s kolagénom, že nemôže byť problém si vybrať. Sú ich stovky a my s nimi pracujeme v rámci výberu, zaradenia, popisu a odborného poradenstva tak, aby si zákazník našiel to najlepšie, čo aktuálne výrobcovia ponúkajú. “Aj tu však odporúčam poradiť sa s lekárnikom, aj keď vedľajšie účinky, či predávkovanie ním je naozaj ojedinelé. Nepodceňujme však ani pestrú stravu.” uzatvára Kamila Horníčková.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.