MojaLekáreň.sk

Miláčikovia, páničkovia a.... parazity!

S jarou sa neprebúdza len príroda, ale i nevítaní hostia - parazity. Poradíme vám ako parazitom v tele maznáčikov predchádzať a aké používať antiparazitiká.

Miláčikovia, páničkovia a.... parazity!
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Domáci maznáčikovia nám zlepšujú náladu, ale život s nimi má aj svoje tienisté stránky, ktoré neradno podceňovať. Môžu nás infikovať baktériami, preniesť na nás parazity, ktoré spôsobujú Alzheimerovu chorobu alebo pľúcne zápaly. Sú to členovia rodiny a tak by sme k nim mali aj pristupovať. Nesmieme zabúdať na starostlivosť o ich zdravie a zovňajšok, konkrétne ochranu pred parazitmi, s ktorými prichádzajú do kontaktu dennodenne.

Chová sa váš maznáčik inak? Zbystrite

Príčin môže byť hneď niekoľko od alergie, bakteriálnej infekcie, hormonálnych zmien, ale oveľa častejšie sú na vine parazity alebo roztoče.

  • rednutie alebo čiastočné vypadávanie srsti
  • odlupovanie kože, začervenané škvrny alebo vriedky
  • časté škrabanie, okusovanie a olizovanie srsti
  • nechutenstvo
  • plynatosť
  • spavosť

Ektoparazity a ako na ne

Ektoparazity sú parazity, ktorí sú "viditeľné okom". Spôsobujú ťažko liečiteľné zdravotné ťažkosti ako u zvierat, tak u ľudí. Nejde len o kliešte a blchy, ďalšími nevítanými návštevníkmi môžu byť švoly, vlasovce, vši, roztoče, zákožka svrabová, dravčíci alebo kožníci.

Blchy

Medzi najbežnejšie "vonkajšie" parazity patria blchy, s tými sa stretáva váš maznák každý deň. Ide o drobné čierne rýchlo sa pohybujúce bodky. Zvyčajne si ich všimnete pri hladení alebo maznaní. Zvieraťu spôsobujú nielen podráždenie kože, ale často bývajú aj prenášačom pásomnice.

Kliešte

Ďalší právom obávaní cudzopasníci, ktorí sa pevne zahryznú do kože vášho domáceho maznáčika, sú kliešte. Okrem toho, že z neho okamžite začnú sať krv, môžu ho tiež nakaziť radou nebezpečných chorôb. Následky sú fatálne, podobne ako u ľudí.

Neviditeľný a nevítaný hosť - endoparazity

Endoparazity nevidíme voľným okom - žijú v tele zvierat. Spôsobujú vážne zdravotné problémy - črevné ochorenie alebo narušenie zdravého vývoja a poškodenie dôležitých orgánov. Dlhodobá prítomnosť parazitov môže byť pre zviera fatálna.

Využite antiparazitiká

Zvieratá sa môžu nakaziť opakovane a z rôznych zdrojov. Odporúčame užívať pravidelne antiparazitiká, aj bez toho, že by zviera prejavovalo príznaky prítomnosti parazitov.

Škrkavky

Patrí medzi najrozšírenejšie parazity u zvierat. Obzvlášť nebezpečné sú u mláďat. Pravdepodobnosť nákazy u nich navyše prekračuje 90%. Odporúčame podávať antiparazitiká pre šteňatá či mačiatka už v druhom týždni po narodení.

Spôsobujú:

  • spôsobujú spomalený rast
  • stratu hmotnosti
  • zažívacie ťažkosti
  • matnú srsť
  • a zväčšené brucho

Pozor na nákazu škrkavkami

Nepríjemným faktom je, že prehltnutím vajíčok škrkavky sa ľahko nakazí aj človek. Vyliahnuté larvy dokážu v tele prežiť aj niekoľko rokov. Prenikajú do pečene, pľúc, svalov, kĺbov, mozgu a spôsobujú vážne a trvalé poškodenie.

Pásomnica

Zvieratá sa môžu jednoducho nakaziť aj pásomnicou. Stačí im zožrať blchu, ktorá je nositeľom larvy alebo infikovanú myš. Pásomnica je plochý červ, ktorý prežíva a rastie v tenkom čreve. Články pásomnice obsahujú vajíčko, to odchádza z tela so stolicou a lipne v oblasti konečníka. Potom už nič nebráni ľahkému prenosu aj na človeka.

Prítomnosť pásomnice v organizme zriedka sprevádzajú zažívacie ťažkosti. Ale tento parazit sa môže zabývať v dôležitých orgánoch - pečeň, pľúca, mozog a vytvárať cysty s fatálnymi následkami.

Nakaziť sa môžete aj vy

  • dodržujte hygienu pri kontakte so zvieraťom a jeho exkrementami - umývajte si po každom kontakte ruky
  • zdrojom nákazy môže byť aj pôda, trávnik, chodník alebo pieskovisko
  • než čokoľvek zjete - ovocie, zeleninu, surové mäso - dôkladne to umyte
  • dodržujte pravidelné odčervovanie domácich maznáčikov a starostlivosť o ich srsť a pelechy
  • pri podozrení sa obráťte na lekára


Odčervovanie a prevencia

Ako preventívne opatrenie proti blchám a ďalším parazitom odporúčame kúpiť zvieratám obojok alebo spot-on. Nezabúdajte na pravidelnú starostlivosť o srsť - česanie a umývanie šampónom či sprejom. Blchy "napádajú" aj pelechy, deky, koterce a dokonca aj hračky. Preto venujte pri "deratizácii" starostlivosť aj im.

Náš tip

Mláďatá odporúčame počas prvých troch mesiacov odčervovať každé dva týždne, do pol roka potom raz za mesiac. Antiparazitiká dospelým mačkám a psom podávajte raz za tri mesiace.

  • Organizmus zvierat a parazity si môžu zvyknúť na odčervovacie tablety, preto čas od času prestriedajte účinné látky, aby ste predišli rezistencii (prispôsobenie parazitov na látky).
  • Vhodnými antiparazitikami pre mláďatá sú odčervovacie pasty, ktoré sú účinné hlavne na škrkavky.
  • Niektoré spot-on pipety účinkujú tak proti vonkajším, ako aj proti vnútorným parazitom.

Predovšetkým prevencia

Nečakajte, kým sa u vášho maznáčika objaví prvý prejav parazita a myslite na prevenciu. Vždy je jednoduchšie parazitom predchádzať, ako s nimi následne bojovať.

Témy článku
Zvieratá

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.