MojaLekáreň.sk

Majte cholesterol pod kontrolou

Srdcovo-cievne ochorenia, infarkt alebo mŕtvica, majú na svedomí viac ako polovicu úmrtí v SR. Jedným z rizikových faktorov je zvýšená hladina cholesterolu.

Majte cholesterol pod kontrolou
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je cholesterol

Cholesterol je voskovitá steroidná látka, ktorá je súčasťou našej krvi. Je nenahraditeľný pri stavbe bunkových membrán a nenahraditeľný pre tvorbu hormónov, zo slnečných UV lúčov pomáha vyrábať vitamín D a tiež je nevyhnutný pre spracovanie tukov v tele. Pre náš organizmus je teda úplne nenahraditeľný. Môže sa však zmeniť v nepriateľa − jeho vysoká hladina v krvi dokáže doslova prehradiť cievy, ktorými potom nemôže pretekať krv, čo môže mať fatálne následky. Ateroskleróza čiže kôrnatenie ciev je jedným z ochorení, ktoré s vysokou hladinou cholesterolu bezprostredne súvisí.

Pozor na tučné jedlá i cukor

Podľa štatistík má takmer 70 % slovenskej populácie zvýšenú hladinu celkového cholesterolu. Až 85 % cholesterolu si telo dokáže vyrobiť samo, navyše ho ale prijímame aj z potravy. Je teda dobré vedieť, že jeho hladina nestúpa len pri konzumácii tučných jedál, ako sa mnoho ľudí mylne domnieva, ale zvyšuje sa napríklad aj s prijímaním cukrov, ktoré cholesterol pomáha pretvárať v energiu.

Ktorý cholesterol je "zlý" a ktorý "dobrý"

Rozlišujeme celkovo tri druhy krvných tukov – HDL, LDL a TGA:

  • HDL čiže lipoproteín s vysokou hustotou je ten "dobrý" cholesterol, ktorý pomáha telu zbavovať sa LDL cholesterolu.
  • LDL čiže lipoproteín s nízkou hustotou je tým "zlým" cholesterolom, ktorý sa usádza v tepnách a v prípade, že sa časť nánosu uvoľní, môže sa cieva upchať a hrozia tak vážne zdravotné komplikácie.
  • TGA čiže triglyceridy (triacylglyceroly) je tiež dobré mať pod kontrolou, pretože môžu napáchať obdobné škody ako LDL cholesterol.

Čo znamená vysoký cholesterol v krvi

Normálne hodnoty cholesterolu v krvi sa líšia podľa veku:

  • U detí a dospievajúcich do 15 rokov je za normálnu hladinu celkového cholesterolu v krvi považovaná hodnota do 4,4 mmol/l.
  • U dospievajúcich nad 15 rokov a dospelých s hladinami celkového cholesterolu platí:
  1. Bezpečné sú hodnoty 3,9 − 5,2 mmol/l,
  2. O zvýšenom cholesterole hovoríme pri hodnotách 5,2 − 6,2 mmol/l,
  3. Za vysoký cholesterol považujeme všetko nad 6,2 mmol/l.

A dôležité sú samozrejme aj konkrétne hodnoty LDL, HDL a TGA:

  • Pre hladinu LDL platí:
  1. Bezpečné hodnoty: do 3,4 mmol/l,
  2. Zvýšené riziko: 3,4 − 4,1 mmol/l,
  3. Vážne riziko: všetko nad 4,1 mmol/l.
  • Pre TGA platí:
  1. Bezpečné hodnoty sú do 1,7 mmol/l,
  2. Riziko hrozí pri hodnotách v rozmedzí 1,7 mmol/l − 4,0 mmol/l.
  • Je potrebné strážiť aj hladinu HDL cholesterolu. Tam však platí − čím viac, tým lepšie:
  1. Bez zdravotných rizík sú teda hodnoty nad 1,2 mmol/l,
  2. Za rizikové sú naopak považované všetky hodnoty, ktoré sú nižšie ako 0,9 mmol/l.

Ako sa brániť zvýšeniu cholesterolu

Mylná je predstava, že zvýšená hladina cholesterolu sa týka len staršej generácie. V posledných rokoch, a to hlavne v súvislosti s nadváhou, obezitou a ďalšími civilizačnými chorobami, sa totiž čoraz častejšie vyskytuje už u mladých ľudí, dospievajúcich a výnimkou nie sú ani malé deti.

K najrizikovejším skupinám patria:

  • fajčiari,
  • konzumenti alkoholu,
  • starší ľudia,
  • už spomínaní jedinci s nadváhou alebo obezitou,
  • neaktívna populácia,
  • diabetici.

Rizikové skupiny a vysoký cholesterol

V prítomnosti týchto rizikových faktorov predstavuje pre rizikové skupiny nebezpečenstvo už aj mierne zvýšená koncentrácia LDL cholesterolu, respektíve znížená koncentrácia HDL cholesterolu. V takýchto prípadoch je potrebné znížiť hladinu LDL cholesterolu a zároveň eliminovať oné rizikové faktory.

Ako zistím hladinu cholesterolu

Koncentráciu cholesterolu v krvi zistí obvykle praktický lekár pri odberoch krvi v rámci bežnej preventívnej prehliadky. V prípade, že nameria zvýšenú hladinu cholesterolu, je vhodné:

  • upraviť jedálniček,
  • pravidelne sa hýbať,
  • častejšie kontrolovať hladinu cholesterolu, napríklad pomocou domáceho testu na cholesterol alebo cholesterolmetra,
  • ak je to na mieste, znížiť telesnú hmotnosť.

Pri vysokej hladine cholesterolu potom lekár určí vhodnú terapiu, ktorá sa zvyčajne nezaobíde bez medikácie. Spravidla sa jedná o užívanie tzv. statínov, ktoré znižujú tvorbu cholesterolu v pečeni.

Nepríjemnou pravdou ale je, že statíny, rovnako ako všetky lieky, majú vedľajšie účinky. Navyše akonáhle raz lekár predpíše lieky na cholesterol, nie je cesty späť a je nutné ich užívať až do konca života. Preto ak je hladina cholesterolu len zvýšená, je na mieste sa s ňou najprv pokúsiť pobiť pomocou diéty, zmeny životného štýlu a prípadne pomocou výživových doplnkov.

Ako na cholesterol prírodnou cestou

Okrem úpravy životosprávy a pravidelného pohybu, majú svoje miesto pre udržanie zdravej hladiny cholesterolu tiež rastlinné steroly čiže fytosteroly. Ako názov napovedá, ide o látky rastlinného pôvodu, ktoré sa v malom množstve vyskytujú napr. v rastlinných olejoch, obilninách či orechoch.

Ako fungujú rastlinné steroly

Cholesterol sa vstrebáva do krvi z čreva. Rastlinné steroly majú podobnú štruktúru ako on a jeho vstrebávanie do krvi blokujú tým, že ony samy sa pritom takmer nevstrebávajú. Nevstrebaný cholesterol je spolu s rastlinnými sterolmi vylúčený stolicou. Dochádza tak k zníženiu hladiny LDL cholesterolu v krvi. HDL cholesterol nie je rastlinnými sterolmi ovplyvnený a naďalej tak môže plniť svoju ochrannú funkciu.

Ako užívať rastlinné steroly

U osôb s mierne zvýšeným cholesterolom či v rámci prevencie u osôb so zvýšeným kardiovaskulárnym rizikom je možné užívať rastlinné steroly samostatne. Podľa vedeckých štúdií znižujú koncentráciu LDL cholesterolu približne o 10 – 14 %. Ak súčasne dôjde k úprave životosprávy, je možné dosiahnuť zníženie LDL cholesterolu až o 30 %.

Rastlinné steroly je tiež možné užívať spoločne so statinmi. Bolo zistené, že v kombinácii so statínom znižujú hladinu celkového cholesterolu o ďalších asi 10 % (Mayo Clin Proc.2003 August).

Bezpečnosť a účinnosť rastlinných sterolov na ovplyvnenie hladiny cholesterolu v krvi bola preukázaná v mnohých klinických štúdiách, a to u pacientov so zvýšenou hladinou cholesterolu, diabetikov aj osôb s genetickým výskytom ischemickej choroby srdca.

Odporúčaná denná dávka rastlinných sterolov

Odporúčaná dávka pre zníženie hladiny cholesterolu je 1,5 − 2 g rastlinných sterolov denne; pre udržanie hladiny cholesterolu a u osôb so zvýšeným kardiovaskulárnym rizikom od 0,8 g denne.

Ideálnym pomocníkom tak môžu byť výživové doplnky, ktoré obsahujú čisté rastlinné steroly.

Zmeňte životný štýl − chce to vôľu!

Súboj s cholesterolom je doslova vojna na život a na smrť. Pri zistení i len mierne zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi je vhodné sa tejto civilizačnej chorobe okamžite postaviť − bezodkladne začať so zmenou jedálnička a pravidelným pohybom.

Zvýšený cholesterol − čo jesť a čo nejesť

Obmedzte:

  • tučné jedlá,
  • sladkosti,
  • údeniny,
  • alkohol a
  • polotovary.

Do jedálnička zaraďte ovocie, zeleninu, celozrnné pečivo, ryby, zdravé tuky, teda dostatok vlákniny, vitamínov, omega-3 mastných kyselín a prípadne i rastlinné steroly.

Ktoré potraviny pomáhajú udržať správnu hladinu cholesterolu?

Medzi tieto potraviny patria:​

  • orechy a semienka so svojím vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín
  • rastlinné oleje, najmä ten olivový extra panenský
  • avokádo
  • horká čokoláda, ale s mierou…
  • morské plody a ryby, dokonca aj obľúbené sardinky, opäť pre vysoký obsah omega-3, ktoré dokážu bojovať s LDL cholesterolom
  • listová zelenina − špenát, šaláty
  • zelený čaj, vďaka tomu, že je doslova nabitý antioxidantmi, ktoré dokážu detoxikovať organizmus
  • lecitín
  • fermentovaná červená ryža (ak už užívate lieky na cholesterol, nemala by sa fermentovaná ryža užívať bez vedomia lekára)

Hýbte sa!

Ak práve neholdujete športu, chodievajte aspoň na prechádzky − stačí 20 minút rýchlej chôdze ob deň.

Nefajčite!

Nefajčite, ani "zdravé cigarety" a ak to ide, vyhýbajte sa stresu. Pamätajte, že aj malá zmena životného štýlu môže viesť k veľkej zmene v zdraví vášho kardiovaskulárneho systému a srdca.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.