MojaLekáreň.sk

Konopný olej, jeho užívanie a účinky

Nebojte sa, konopný olej nemá žiadne psychotropné účinky, jeho konzumácia neovplyvní vašu myseľ. Ale je možné, že vaše telo bude po výdatnej dávke esenciálnych kyselín, vitamínov a minerálov v rauši :-)

Konopný olej, jeho užívanie a účinky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako je to s THC

Konopný olej sa získava lisovaním semienok rastlín z rodu konope (Cannabis sativa L.) s nízkym obsahom THC. Ide o tzv. technické konope. Len pre zaujímavosť, THC sa nachádza len v zelených častiach rastliny – nie v semienkach. Teoreticky by ste mali získať rovnako „neškodný“ olej z akýchkoľvek konopných semienok. A to až 350 litrov oleja z tony semenienok.

Pozor na kvalitu

Prírodný, teda za studena lisovaný konopný olej je tmavo až svetlo zelený. Vyniká príjemnou orieškovou vôňou a chuťou. Rafinovaný olej, ktorý sa získava za vysokých teplôt je číry, má slabú vôňu aj chuť a predovšetkým mu chýbajú prírodné vitamíny a antioxidanty, na ktoré je nerafinovaný olej tak bohatý.

Čo obsahuje konopný olej

Nerafinovaný konopný olej obsahuje

  • približne 80% esenciálnych mastných kyselín, hlavne omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Tieto kyseliny - v konopnom oleji obsiahnuté v optimálnom pomere 3:1 - sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu a imunitného systému
  • vitamíny - predovšetkým na vitamíny A, D a E. Vitamín E v konopnom oleji je dôležitým antioxidantom chrániacim bunkové membrány pred poškodením voľnými radikálmi.
  • minerály, ako sú vápnik, horčík, draslík a železo. Ich dlhodobý nedostatok pre telo smeruje k vzniku celého radu civilizačných ochorení, medzi ktoré patria poruchy trávenia, ochorenia srdca a ciev, znížená imunita, alergie a ekzémy.
  • vzácny proteín globulín edestín, ktorý je veľmi podobný globulínu v ľudskej plazme.

Konopný olej a DHA

Konopný olej obsahuje omega-3 mastnú kyselinu DHA (dokosahexaénová kyselina), ktorá je potrebná pre správny vývoj mozgu a očí dieťaťa. Je na zvážení každej budúcej mamičky, či ako zdroj týchto olejov zvolí kvalitné ryby v jedálničku aspoň 2x týždenne, rybí olej alebo konopný či ľanový olej.

Účinky konopného oleja

Konopný olej prospieva prirodzenému stavu a zdraviu našej pokožky, môžeme si ho natierať na pokožku a zároveň ho zaradiť do jedálnička, ideálne do studenej kuchyne, nakvapkať si ho na šalát, pridať do nátierky alebo smoothie.

Je tiež prínosom pre:

  • normálnu funkciu a zdravie srdca
  • správne fungovanie imunitného systému
  • prirodzenú a vyváženú hladina cukru v krvi
  • správnu hladinu cholesterolu
  • normálnu funkcia svalov a kĺbov

Všestranné použitie

Pri použití zvonka má konopný olej množstvo výhod:

  • harmonizuje stav kožných buniek, 
  • vyrovnáva pH pokožky,
  • pomáha obnovovať prirodzený ochranný mikrofilm a tým zvyšuje odolnosť pokožky,
  • je hypoalergénny, takže je vhodný aj pre citlivú a ekzematickú pokožku alebo jemnú pokožku detí,
  • v kozmetických prípravkoch pomáha spomaľovať procesy starnutia kože, hydratuje pleť, zvláčňuje a redukuje tvorbu vrások,
  • vlasom dodáva lesk a nechtom tvrdosť,
  • veľmi dobre sa vstrebáva, pokožka po jeho aplikácii nie je mastná. Preto býva obľúbenou zložkou masážnych prípravkov.

Pri vnútornom použití:

  • je ľahko stráviteľný
  • neobsahuje žiadne alergény
  • vyvážený pomer omega 3 a 6 mastných kyselín
  • vďaka svojej príjemne orieškovej chuti sa dá použiť v kuchyni ako dochucovadlo.

Náš tip

Dajte si konopný olej na šalát, pridajte ho do dresingu alebo ho pridajte do rannej kaše - dodá jedlu charakteristickú orechovú chuť. Nemala by sa zohrievať, pretože stráca všetky svoje zdravotné účinky. Môžete ho konzumovať ako doplnok stravy - odporúča sa 1 až 2 polievkové lyžice denne.

Akékoľvek zdravotné, výživové alebo lekárske tvrdenia sú podľa právnych predpisov EÚ prísne obmedzené. Naše články môžeme zakladať len na schválených tvrdeniach, ako je uvedené v platných právnych predpisoch.  

Ak si nie ste istí svojím zdravotným stavom alebo stavom pokožky a vhodnosťou používania konopných doplnkov alebo kozmetiky, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.