Obľúbené položky

Úvodná stránka » Magazín Mojalekáreň.sk » Články a blogy » Konopný olej, jeho užívanie a účinky

Konopný olej, jeho užívanie a účinky

Nemusíte sa báť, konopný olej nemá žiadne psychotropné účinky, jeho konzumácia neovplyvní vašu myseľ. Ale je možné, že vaše telo bude po výdatnej dávke esenciálnych kyselín, vitamínov a minerálov v opojení.

Konopný olej, jeho užívanie a účinky

Konopný olej sa získava lisovaním semienok rastlín z rodu konope (Cannabis sativa L.) s nízkym obsahom THC. Ide o tzv. technické konope . Len pre zaujímavosť, , THC sa nachádza len v zelených častiach rastliny – nie v semienkach. Teoreticky by ste mali získať rovnako „neškodný“ olej z akýchkoľvek konopných semienok. A to až 350 litrov oleja z tony semenienok.

Prírodný, teda za studena lisovaný konopný olej je tmavo až svetlo zelený. Vyniká príjemnou orieškovou vôňou a chuťou. Rafinovaný olej, ktorý sa získava za vysokých teplôt je číry, má slabú vôňu aj chuť a predovšetkým mu chýbajú prírodné vitamíny a antioxidanty, na ktoré je nerafinovaný olej tak bohatý. Poďme sa teda podrobnejšie pozrieť na ten prírodný. Až si prečítate o všetkých jeho prednostiach, zostane vám jedine dilema: Jesť alebo natierať na kožu? Skvelý je na oboje.

Živiny v konopnom oleji

Nerafinovaný konopný olej obsahuje približne 80% esenciálnych mastných kyselín, hlavne omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Tieto kyseliny sú v konopnom oleji obsiahnuté v optimálnom pomere 3:1- sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu a imunitného systému.

Pokiaľ ide o vitamíny, konopný olej je hlavne bohatý na  vitamíny A, D, E. Vitamín E  je dôležitým antioxidantom chrániacim bunkové membrány pred poškodením voľnými radikálmi. Obsahuje tiež látku nazývanú cannabidiol, ktorá má protizápalové účinky a pôsobí tiež proti vzniku kŕčov.

Olej obsahuje aj minerály, ako sú vápnik, horčík, draslík a železo. Ich dlhodobý nedostatok pre telo smeruje k vzniku celého radu civilizačných ochorení, medzi ktoré patria poruchy trávenia, ochorenia srdca a ciev, znížená imunita, alergie a ekzémy. Konopný olej obsahuje aj vzácny proteín globulín edestín, ktorý je veľmi podobný globulínu v ľudskej plazme. Hovorí sa tiež o tom, že by konopný olej mohol ničiť rakovinotvorné bunky, pomáhať v liečbe cukrovky, artériosklerózy, epilepsie a astmy.

Všetkými masťami mazané kyseliny

Omega  mastné kyseliny prospievajú správnemu fungovaniu mozgu, mozgovej kôry, pokožky, spermiám a sietnici. Kyselina DHA (DocosaHexaenoic Acid) je potrebná pre vývoj orgánov, preto sa užívanie konopného oleja odporúča budúcim mamičkám. Jeho konzumácia počas tehotenstva údajne prispieva k správnemu vývoju mozgu a očí dieťaťa.

Konopný olej sa požíva tiež pri riešení zápalov, kožných a autoimunitných ochorení. Obsahuje jednu z najvyšších koncentrácií nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre telo životne dôležité, lebo si ich nevie samo vyrobiť. Sú dôležitou súčasťou bunkových membrán a pomáhajú pri regulácii tlaku krvi. Olej pomáha hlavne pri akné, atopickom ekzéme a lupienke. Zlepšuje stav pleti , upokojí  aj mierne svrbenie, či pálenie. Výborne tiež upokojuje spálenú pokožku a pomáha aj pri hojení rán.

Natrieť na kožu...

Konopný olej sa veľmi dobre vstrebáva, pokožka po jeho aplikácii nie je mastná. Preto má svoje využitie v kozmetickom priemysle a je tiež obľúbenou zložkou masážnych prípravkou. Pri vonkajšom použití pôsobí protizápalovo, regeneračne a antibakteriálne, harmonizuje stav kožných buniek a vyrovnáva pH pokožky. Pomáha obnovovať prirodzený ochranný mikrofilm a tým zvyšuje odolnosť pokožky hlavne voči negatívnemu pôsobeniu vonkajšieho prostredia.

Je hypoalergénny, takže je vhodný aj pre citlivú a ekzematickú pokožku alebo jemnú pokožku detí.

V kozmetických prípravkoch pomáha spomaľovať procesy starnutia kože, hydratuje pleť, zvláčňuje a redukuje tvorbu vrások. Vlasom dodáva lesk a nechtom svoju tvrdosť. V masážnych emulziách a  géloch uvoľňuje stuhnuté kĺby a svalstvo, pomáha pri  kŕčoch.

...alebo radšej prehltnúť?

Je ľahko stráviteľný, neobsahuje žiadne alergény a vďaka svojej príjemne orieškovej chuti sa dá použiť aj v kuchyni ako dochucovadlo. Olej môžete pridať do cesta, ktorému zapožičia svoju orieškovú chuť. Ale pozor nemal by sa zahrievať nad 180 °C, pretože potom stráca všetky svoje zdraviu prospešné látky.

Alebo ho môžete konzumovať ako doplnok stravy- denne odporúčajú 1 až 2 polievkové lyžice. Pri vnútornom užívaní olej pôsobí antibakteriálne, regeneračne a spomaľuje proces starnutia.

 

nakupovať

Súvisiace produkty

všetky články

Prečítajte si

 

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam