MojaLekáreň.sk

Jačmeň na oku − ako ho spoznať a ako sa ho zbaviť

Prezradíme vám, aké sú príznaky jačmenného zrna, ako sa dá liečiť, a tiež kedy je nutné s týmto problémom zájsť k lekárovi.

Jačmeň na oku − ako ho spoznať a ako sa ho zbaviť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je jačmenné zrno

Jačmenné zrno čiže hordeolum je infekcia mazovej žľazy pri mihalnicovej folikule na očnom viečku, ktorá sa upchá nečistotami alebo odumretými kožnými bunkami. Vo väčšine prípadov sú za ňu zodpovedné baktérie zvané stafylokoky.

Príznaky jačmenného zrna

Medzi symptómy typické pre jačmenné zrno patria:

  • začervenané a opuchnuté očné viečko,
  • bolestivé viečko,
  • žltkastý výtok z oka,
  • precitlivenosť na svetlo,
  • neustály pocit, že v oku "niečo je",
  • slzenie

Je jačmenné zrno infekčné?

Áno! Jačmenné zrno je vysoko infekčné. Ak ho teda má niekto z vašich blízkych, je nutné dbať na zvýšenú hygienu, nezdieľať hygienické potreby, uteráky, obliečky a tiež pamätať na to, že ruky nepatria na tvár.

Prečo sa objavuje jačmenné zrno

Dôvodov, prečo sa u nás rozvinie jačmenné zrno, môže byť hneď niekoľko. Medzi tie najčastejšie patria:

  • zanesenie infekcie špinavými rukami do oka,
  • použitie kontaminovanej kozmetiky (zdieľanie riasenky, neplatné líčidlá a pod.),
  • nedostatočné odlíčenie,
  • zanesenie infekcie pri aplikácii kontaktných šošoviek,
  • nedostatok spánku a preťažovanie očí,
  • zápal viečok,
  • nedostatočná ochrana v prašnom prostredí.

Okrem toho k rozvoju jačmenného zrna prispievajú niektoré zdravotné stavy, ako je napríklad rosacea − pri ktorej dochádza k narušeniu funkcie mazových žliazok, seboroická dermatitída, hormonálne zmeny, diabetes alebo tiež senná nádcha či alergia, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť trenia očí.

Jačmenné zrno u detí

Jačmenné zrno je u detí pomerne častým ochorením. Niekedy sa okrem bežných symptómov môže prejavovať aj zväčšením príušných uzlín a zvýšenou teplotou. Spravidla zhruba do týždňa samo zmizne, ak však dieťa jeho priebeh ťažko znáša alebo príznaky pretrvávajú dlhšie ako dva týždne, je na mieste sa o jeho liečbe poradiť s lekárom. Nikdy sa jačmenné zrno nesnažte vytlačiť!

Jačmenné zrno vs. vlčie zrno − aký je medzi nimi rozdiel

Jačmenné zrno na viečku možno pomerne ľahko zameniť za stav zvaný chalazion čiže vlčie zrno. Ide o chronický zápal, pri ktorom sú zasiahnuté celé zhluky buniek. Vzniká z podobných dôvodov ako jačmenné zrno a niekedy sa z neho môže i vyvinúť. Vlčie zrno spravidla nebolí, na okraji viečka je ale zrejmé vyklenutie, a to predovšetkým, keď skúsime okraj viečka pootočiť von. V niektorých prípadoch vlčie zrno odznie samo, väčšinou je ale nutný zákrok lekára.

Čo na jačmenné zrno

Jačmenné zrno netrvá príliš dlho, spravidla po 2 − 4 dňoch samo odznie. Žiadna špecifická liečba jačmenného zrna teda nebýva potrebná a hodí sa len zmiernenie príznakov. K tomu poslúžia napríklad voľnopredajné výplachy alebo očné masti alebo tiež výplach vychladeným odvarom z rumančeka, svetlíka a železníka.

Okrem toho je vhodné prikladať na postihnuté miesto teplý obklad, ten totiž pomôže hnisu, aby sa rýchlejšie dostal na povrch, jačmenné zrno teda rýchlejšie praskne, hnis vytečie a dôjde k úľave.

Počas toho, kedy vás trápi jačmenné zrno, sa úplne vyhnite líčeniu očí a najlepšie aj používaniu všetkého make-upu!

Kedy kvôli jačmennému zrnu vyhľadať lekára

Ak vaše ťažkosti neodznievajú, prípadne su ešte horšie, je nutné vyhľadať lekára. Ten jednak vylúči iné, často oveľa vážnejšie problémy, ako je napríklad karcinóm mazovej žliazky a potom spravidla predpíše antibiotickú masť na jačmenné zrno alebo zvolí iný vhodný postup liečby.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Témy článku
Oči Choroba
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Očná optika Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.