MojaLekáreň.sk

Hemeroidy alebo hemoroidy?

Stretávame sa s oboma označeniami tohto ochorenia, správne však je hemoroidy. Či tak alebo onak, rozhodne ide o nepríjemnosť fyzickú i psychickú.

Hemeroidy alebo hemoroidy?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Hemoroid - čo to vlastne je?

Štatistiky udávajú, že hemoroidy môžu postihnúť každého druhého človeka, pričom výskyt u mužov je ďaleko častejší než u žien. Nie každý túto chorobu zaregistruje včas. Ak už dochádza ku krvácaniu z konečníka a pociťujete bolesť, je na prevenciu neskoro. Pritom práve vďaka nej sa dá riziko vzniku hemoroidov podstatne znížiť.

Hemoroidy sú prirodzenou súčasťou ľudského tela a sú to žilové pletence v spodnej oblasti konečníka a okolí ritného otvoru. Ak je všetko v poriadku, nedochádza k žiadnym prejavom a človek o nich ani nevie.

Tieto žilové pletence sú citlivé a namáhané. Prácu im sťažuje aj to, že oproti ostatným žilám nemajú vo vnútri chlopne zabraňujúce spätnému toku krvi. V dôsledku nesprávnej životosprávy a životného štýlu tu môže dochádzať k hromadeniu krvi a tvorbe žilových uzlíkov. Tieto sa prejavujú svrbením, pálením, bolesťou, zápalom, opuchom alebo krvácaním. V tomto prípade už hovoríme o hemoroidálnom ochorení.

Hemoroidy sú dvojakého typu - vnútorné a vonkajšie. Vnútorné sa tvoria vo vnútri konečníka a nemusia sa nutne prejavovať. Zbystriť by sme však mali, ak sa objaví krv na toaletnom papieri alebo v stolici. Vonkajšie sa vyskytujú v okolí konečníka a môžu sa prejavovať svrbením, pálením či bolesťou a spravidla nekrvácajú. Môže sa stať, že sa samovoľne vstrebú a zmiznú.

Prečo vznikajú hemoroidy

O hemoroidoch môžeme povedať, že sa jedná o civilizačnú chorobu, ktorá je zapríčinená najmä sedavým spôsobom života s nedostatkom pohybu, nesprávnou životosprávou, nedostatočným pitným režimom a nevhodnými návykmi na toalete.

Hemoroidy sa môžu objaviť tiež v tehotenstve alebo po pôrode. V tehotenstve v tele koluje viac krvi a vďaka zväčšujúcej sa maternici rastie tlak na panvu a dochádza k hromadeniu krvi v spodnej časti tela. V dôsledku toho sa zvyšuje tlak na cievy v oblasti konečníka.

Ďalšou príčinou je vysoký tlak v oblasti panvového dna pri samotnom prirodzenom pôrode. Svoju úlohu vo vzniku hemoroidov v tehotenstve alebo po pôrode hrá tiež zvýšená hladina hormónov a zápcha.

Medzi ďalšie príčiny vzniku hemoroidov môžeme tiež zahrnúť ochabujúce svalstvo panvového dna v zrelšom veku, nadváhu, vrodené dispozície, žilovú nedostatočnosť, obľubu tučných, korenených, pálivých, sladkých jedál, mnoho kávy, alkoholu a fajčenie.

Aké príznaky majú hemoroidy

Medzi najčastejšie prejavy hemoroidov patrí svrbenie v oblasti konečníka, ale aj pálenie, bolesť, zápal, zdurenie tkaniva, hlienovitý výtok z konečníka a krv na toaletnom papieri alebo v stolici, ktorá má jasne červenú farbu.

Ako liečiť hemoroidy

V prípade tohto ochorenia ide o veľmi citlivú tému. Väčšina postihnutých preto návštevu u lekára odkladá až do poslednej chvíle. Kým ľahšie formy je možné riešiť doma voľnopredajnými prípravkami vo forme mastí, krémov, čapíkov, obrúskov, tak tie ťažšie formy je nutné riešiť u proktológa chirurgickým alebo laserovým zákrokom.

V druhom prípade by sa návšteva u lekára nemala dlho odkladať, pretože hemoroidy môžu byť prejavom iných ochorení a zdravotných komplikácií. Aj po takomto zákroku je vhodné, v súlade s odporúčaním proktológa, použitie mastí, bylinných kúpeľov a pod., a to pre upokojenie a regeneráciu liečeného tkaniva.

Najlepšia je prevencia

  • Dostatočný pitný režim - až 2 l nesladených tekutín denne
  • Zdravý jedálniček s dostatočným množstvo vlákniny v potrave
  • Obmedzenie tučných, korenených, pálivých, sladkých jedál
  • Obmedzenie kofeínu, alkoholu, fajčenie
  • Pravidelný pohyb
  • Dodržiavanie hygieny po toalete

Zdravá strava

  • Dôležitý je vysoký obsah vlákniny v potravinách. Nájdete ju v ovocí, zelenine, strukovinách, celozrnnom pečive. Nedostatok možno nahradiť figami, psylliom, ľanovým semienkom pod.
  • Zdravému tráveniu pomôžu tiež probiotiká a prebiotiká - v kyslých mliečnych výrobkoch (jogurt, jogurtové mlieko, kefír), v kvasenej zelenine (kapusta, uhorky, repa, pickles), v kvasniciach, nepasterizovanom pive, mušte, burčiaku, v doplnkoch stravy.
  • Do stravy zahrňte všetko, čo obsahuje vitamín C a rutín - okrem iných blahodárnych účinkov, prispievajú k posilneniu žilovej steny.
  • Ráno nalačno vypite pohár teplej vody s citrónom - prečistí telo a pomôže vám s vyprázdnením.

Fyzická kondícia

  • Pokúste sa do svojho života vtesnať každý deň akúkoľvek fyzickú aktivitu, čo i len na 20 - 30 minút - lepšie je menej a pravidelne, než nárazovo a na maximum vašich síl. Môže to byť napr. prechádzka alebo jednoduché cvičenie, jazda na bicykli vám nemusí byť práve príjemná.
  • Ak máte sedavé zamestnanie, dajte si každú hodinu pauzu a prejdite sa. Odporúčajú sa tiež cviky zamerané na spevnenie panvového dna.
  • Precvičujte si zvierač - 20 - 30 x stiahnutie a uvoľnenie. Jeden sťah by mal trvať 2 - 3 sekundy.
  • Naučte sa správne dýchať - bráničné dýchanie - je zdraviu veľmi prospešné, upokojuje a má pozitívny vplyv na trávenie a peristaltiku čriev.

Hygiena

  • Noste vzdušnú bielizeň najlepšie z prírodných materiálov.
  • Dbajte na pravidelnú stolicu, nezadržujte ju, zápcha alebo hnačka nie sú žiaduce. Pri zápche neužívajte umelé preháňadlá, dlhodobo poškodzujú čreva a vyprázdňovací návyk.
  • Dodržujte hygienu po toalete.

Najdôležitejšie na záver

Zdravé črevá sú kľúčom k silnej imunite a teda vášmu zdraviu. Všetko, čo zjete a vypijete sa na nich odrazí, aj to, ako budete fyzicky aktívny. Majú vplyv aj na našu náladu a emócie. Keď nebudú správne fungovať, nebudete sa cítiť dobre a podľa toho budete tiež reagovať na svoje okolie a životné okolnosti. Aj stres sa na nich odrazí a môže vás rozbolieť brucho alebo dostanete hnačku, ale správnym hlbokým dýchaním stres ľahko porazíte. Myslite na to, že zdravie je to najcennejšie a je len vo vašich rukách.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na bolesť Kozmetika a hygiena Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.