MojaLekáreň.sk

Grapefruitové jadierko vie prekvapiť

Grapefruit, je citrusový plod horkastej chuti, ktorý je známy svojím veľkým množstvom vitamínu C. Kôstky či jadierka majú pre zdravie človeka ešte oveľa väčší prínos − prezradíme aký.

Grapefruitové jadierko vie prekvapiť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Grapefruit − Citrus paradisi

Grapefruit je vždyzelený citrusový strom, ktorý pochádza z karibského ostrova Barbados. Odtiaľ sa dostal do Ameriky a následne aj do Európy, kde sa od 19. storočia pestuje v niektorých prímorských štátoch napríklad v Španielsku a Turecku.

Čo obsahuje grapefruit

Plody, čiže chutné grepy obsahujú vitamíny skupiny B, vitamíny C, D, E a K, betakarotén, flavonoidy, chinín, karotenoid lykopén. Z minerálov a stopových prvkov draslík, horčík, vápnik, železo, zinok, meď či mangán. Ďalej sú prítomné pektín, limonoidy, sacharidy. Červené grapefruity obsahujú vyšší podiel bioaktívnych látok a celkových polyfenolov oproti oranžovým.

Čo sa pripravuje z grapefruitu

  • Z grepových púčikov sa pripravujú tinktúry.
  • Z oplodia, čiže grepovej kôry sa pripravujú esenciálne oleje.
  • Z grepových semienok sa pripravujú extrakty čiže tinktúra z grepových jadierok.

Čo obsahujú grepové jadierka a na čo slúžia

Jedna z najúčinnejších látok, ktoré jadierka obsahujú sú bioflavonoidy. Tie dokážu vcelku spoľahlivo ničiť kdejakého nepriateľa v ľudskom tele. V grepovom jadierku sú tiež hojne obsiahnuté antioxidanty, kyselina listová, železo, draslík a vápnik.

  • Grepový olej sa získava lisovaním jadierok a užíva sa vnútorne i zvonka.
  • Esenciálny olej z grepu využívaný v aromaterapii napomáha ľahšiemu zvládaniu depresií a tiež osviežuje a čistí lymfatický systém. Tieto oleje sú potom súčasťou radu kozmetických prípravkov.
  • V prírodnej kozmetike sa využíva liehový extrakt z grepových semienok ako prírodné konzervačné látky, ktoré bránia rastu a množeniu mikroorganizmov v prípravkoch.

Účinky grepového jadierka

Ak zasadíme semienka do zeme, aj po dlhom čase majú pôvodnú farbu a ako keby sa ich netýkali prírodné procesy hniloby a napadnutia baktériami. Táto zaujímavá vlastnosť nezostala nepovšimnutá a následné testy a rozbory zistili, že práve vďaka obsiahnutým látkam na povrchu i vo vnútri semienka, jadierka dokážu odolávať baktériám, plesniam aj vírusom. Práve túto vlastnosť sa snažia využiť výživové doplnky na báze extraktu z grapefruitových jadierok.

Zdraviu prospešné kvapky z grepových jadierok

Grapefruit má veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus. Hodí sa ho konzumovať pravidelne a zaradiť do svojho jedálnička. Ako sme už spomenuli, grapefruit vyniká obsahom látok podporujúcich zdravie, ktoré môžu pomáhať pri rade zdravotných ťažkostí.

Grapefruitové jadierko a jeho využitie

Už spomínané bioflavonoidy majú rad zdraviu prospešných účinkov. Užívanie extraktu z grepového jadierka spolu s vitamínom C sa tak môže stať skvelou prevenciou nielen proti bežnému nachladnutiu. 

Jeho použitie je tak široké, že odporúčame k naštudovaniu popis možných použití v publikácii „Zázračná sila grapefruitu“ od autorov Shalila Sharamon a Bodo J. Baginski.

Grapefruitové jadierko − vnútorné i vonkajšie využitie

Dnes je na trhu veľký výber produktov s obsahom grepových semienok, a to ako na vnútorné tak i na vonkajšie použitie.

  • Gély s vhodným doplnením antiseptických látok je možné použiť na prerezávanie zúbkov u malých detí.
  • Kvapky s obsahom vitamínu C prispejú prirodzenému stavu imunitného systému. Bioflavonoidy, ktoré sú aj obsahom jadierok, prispievajú k zvýšeniu vitality a obranyschopnosti organizmu. Môžu pomôcť chrániť telo proti nepriaznivým mikroorganizmom. Zložky obsiahnuté v grepových jadierkach môžu prispieť k mikrobiálnej rovnováhe tráviaceho systému.

Pozor na kontraindikácie grapefruitového džúsu, kvapiek a tabliet na vnútorné použitie

Kvapky a tablety určené na vnútorné použitie, nie sú vhodné pre tehotné ženy a nie sú určené ani pre malé deti!

Grapefruit či grapefruitová šťava ovplyvňuje účinok radu liekov, preto by pacienti nemali piť šťavu ani jesť grapefruity bez konzultácie s lekárom.

Grapefruitový džús výrazne zvyšuje produkciu a aktivitu pečeňových detoxifikačných enzýmov zodpovedných za premenu rady látok, tie sú potom rýchlejšie alebo pomalšie vylúčené z organizmu. Ide predovšetkým o lieky na zníženie cholesterolu, vysoký krvný tlak, hormonálne lieky vrátane hormonálnej antikoncepcie, lieky ovplyvňujúce imunitný systém (imunosupresíva), antidepresíva, lieky na alergie a mnoho ďalších.

Náš tip

Pribaľte si fľaštičku do kufra či batohu pri cestovaní, môže vás rýchlo a účinne dostať z kadejakých zdravotných patálií :-)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.