MojaLekáreň.sk

Aký je rozdiel medzi kreatínom a kreatinínom

Kreatín je prírodná látka, ktorá sa nachádza v tele a zohráva dôležitú úlohu pri získavaní energie, ktorú vaše svaly využívajú počas cvičenia. Doplnky stravy s kreatínom môžu pomôcť zlepšiť váš fyzický výkon a urýchliť regeneráciu svalov po tréningu. To vám umožní trénovať intenzívnejšie a dlhšie, čo môže viesť k rýchlejšiemu dosiahnutiu vašich športových cieľov.

Aký je rozdiel medzi kreatínom a kreatinínom
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Pre koho je kreatín vhodný

Doplnky stravy s kreatínom sú jedným z najobľúbenejších a najúčinnejších doplnkov pre športovcov, ktorí chcú zlepšiť svoju fyzickú výkonnosť. Kreatín pomáha telu rýchlejšie regenerovať ATP, čo je molekula, ktorá dodáva energiu svalom počas fyzickej aktivity.

Ak hľadáte spôsob, ako zvýšiť svoj výkon a dosiahnuť svoje športové ciele, kreatín môže byť pre vás tou správnou voľbou. Naše kreatínové doplnky stravy sú ideálne pre ľudí, ktorí sa venujú silovému tréningu, ako sú kulturisti, powerliftéri a šprintéri, ako aj pre ľudí, ktorí sa venujú vytrvalostnému tréningu, ako sú bežci na stredné a dlhé trate, ako aj futbalisti, hokejisti a tenisti.

Aké formy kreatínu u nás nájdete

  • doplnky stravy s etylesterom - kreatín etylester ocenia najmä kulturisti, športovci a hokejisti, pretože poskytuje maximálnu podporu výkonu počas intenzívneho a vyčerpávajúceho fyzického výkonu.
  • doplnky stravy s kreatín monohydrátom - je to najznámejší a najpoužívanejší kreatín, najmä u silových športovcov, ktorí ho používajú na krátkodobé zvýšenie sily až o 10 %

Čo dokáže kreatín

  • kreatín podporuje metabolizmus, rast svalov a vytrvalosť počas tréningu
  • poskytuje telu veľmi rýchlu energiu - najmä pre svalové tkanivo
  • podporuje budovanie svalov, znižuje stratu telesných bielkovín, zlepšuje výkonnosť a regeneráciu športovcov

Denná potreba kreatínu

Denná potreba kreatínu pre dospelého človeka je približne 2 gramy a telo si túto dávku dokáže vytvoriť samo. Ak chcete užívať kreatín vo forme doplnkov stravy obsahujúcich kreatín monohydrát alebo kreatín s inými látkami - určite by ste sa mali pred jeho užívaním poradiť s trénerom, odborníkom na výživu alebo lekárnikom, aby ste zistili, aká dávka je pre vás počas tréningu vhodná.

Prirodzený zdroj kreatínu

Najdôležitejším potravinovým zdrojom kreatínu je mäso. Mäso z rýb a hydiny obsahuje veľké pomerné množstvo. Pol kilogramu mäsa obsahuje približne 2 gramy kreatínu.

Kreatín vs. kreatinín

Kreatín vzniká syntézou troch aminokyselín - glycínu, arginínu a metionínu. Väčšina kreatínu (95 %) sa nachádza vo svalových bunkách, kde sa podieľa na prenose a produkcii energie. Nachádza sa tiež v srdci, mozgu, pečeni a obličkách a potom takmer v každej bunke v tele.

Kreatín sa rýchlo spotrebúva počas zvýšenej fyzickej námahy. Energia sa uvoľňuje a molekula kreatínu sa mení na odpadový produkt - kreatinín. táto látka sa z tela vylučuje len obličkami, a preto sa jej hodnota používa ako ukazovateľ ich činnosti.

Necvičte pred vyšetrením obličiek

Pred vyšetrením hladiny kreatinínu a jeho vylučovania úplne vylúčte zvýšenú fyzickú námahu. Tá vedie k zvýšeniu hladiny kreatinínu v krvi. Hodnoty vyšetrenia by tak falošne poukazovali na zhoršenú funkciu obličiek.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Športová výživa

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.