MojaLekáreň.sk

Cirhóza pečene

Cirhóza pečene je závažné chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k vážnemu poškodeniu pečene. Najčastejšie sa rozvíja v dôsledku dlhodobej nadmernej konzumácie alkoholu alebo u pacientov, ktorých trápi vírusová hepatitída typu B a C. Čo sa týka liečby, spočiatku je dôležitá hlavne diéta a celková úprava životosprávy, zatiaľ čo v pokročilých štádiách môžu lekári okrem zmierňovania príznakov zvážiť tiež transplantáciu pečene.

Cirhóza pečene
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je cirhóza pečene

Cirhóza pečene − choroba známa ako “tvrdnutie pečene" je závažné ochorenie, počas ktorého sa vitálne tkanivo pečene pomaly mení na tuhú, nepotrebnú jazvovitú hmotu. Celý proces prebieha dlho nepozorovane. Pečeň nebolí, pracuje menej, ale pri bežných denných činnostiach nás táto ľahká nedostatočnosť nijako výrazne neobmedzuje.

Vo chvíli, kedy nás choroby začínajú obťažovať pri každodennej práci a zábave, býva už pečeňové tkanivo z veľkej časti nenávratne poškodené. Liečba sa v tomto štádiu zameriava väčšinou už len na následky choroby. Jedinou skutočnou pomocou je potom už len transplantácia pečene.

Prečo pečeň tvrdne

  • Konzumácia alkoholu − najspoľahlivejším a najbežnejším spôsobom, ako si zaobstarať cirhózu pečene, je vytrvalá konzumácia alkoholu. Česká republika ako popredný svetový konzument piva v prepočte na osobu má pre rozvoj choroby bohužiaľ veľmi priaznivé podmienky. Z posledných štatistických údajov je to až jeden polliter na osobu a deň vrátane nemluvniat. Množstvo alkoholu, ktoré pri každodennej konzumácii predstavuje významné riziko rozvojom cirhózy pečene, je asi 50 g alkoholu / deň pre mužov a 20 g alkoholu / deň u ženy. To je práve jeden polliter piva na deň! Individuálna znášanlivosť alkoholu je samozrejme do značnej miery vrodená.
  • Ostatné toxiny − alkohol je len jedným z radu toxických látok, ktoré pečeň trvalo poškodzujú. Pečeň ako hlavná detoxikačná stanica nášho tela je každodenne vystavovaná prívalu chemikálií a toxínov, ktoré treba zneškodniť a vylúčiť ako odpadové látky. Okrem radu škodlivín vstupujúcich do nášho tela potravou aj z ovzdušia je to aj množstvo liekov, ktorých spotreba v civilizovaných krajinách každoročne narastá. Negatívny vplyv jednotlivých cudzorodých látok sa môže naviac sčítať alebo dokonca potencovať. Pre rozvoj cirhózy pečene má význam skôr dlhodobé pôsobenie škodlivín, ktoré tkanivo pečene, cez svoju výnimočnú regeneračnú schopnosť, nedokáže dlhodobo kompenzovať.
  • Hepatitída B a C − jedna tretina pečeňových cirhóz vzniká ako následok dlhodobého (chronického) zápalu − žltačky typu B a C. Žltačka typu A dlhodobý zápal pečene nespôsobuje, riziko pre rozvoj cirhózy teda nepredstavuje. Okrem vonkajších príčin nás môže cirhóza pečene postihnúť aj pri ochorení žlčových ciest, srdcovej nedostatočnosti a u radu vrodených chorôb.

POZOR na muchotrávku zelenú!

Jeden z najprudších jedov poškodzujúce tkanivo pečene nájdete dokonca v každom väčšom lese. Ide o muchotrávku zelenú (Amanita phaloides). Jej toxín − amanitín − môže spôsobiť náhle zlyhanie pečene.

Príznaky cirhózy pečene

K prestavbe pečene pri rozvoji cirhózy dochádza dlhodobo a postupne. U mnohých z vás môže byť cirhóza len náhodným nálezom pri sonografickom (ultrazvukovom) vyšetrení brucha. U väčšiny sa však ťažkosti časom objavia.

Spočiatku môžete na sebe pozorovať len občasné tráviace ťažkosti ako nadúvanie, nepríjemné pocity v nadbrušku, nevoľnosť, nechutenstvo, pocity slabosti a únavy. Ako varovný príznak cirhózy sa môže objaviť aj žltnutie očného bielka.

Vaša pečeň hrá dôležitú úlohu pri zrážaní krvi. Ak je postihnutá cirhózou, môže byť zrážanlivosť krvi znížená. Prejaví sa to napríklad ľahkou tvorbou modrín alebo krvácaním z ďasien. S ďalším rozvojom ochorenia môže byť spojené aj hromadenie tekutiny v bruchu, tzv. ascites. Objavujú sa opuchy okolo členkov. Okrem týchto skôr nepríjemných príznakov má však cirhóza aj rad život ohrozujúcich komplikácií, ktoré sú hlavnou príčinou predčasnej úmrtnosti na toto ochorenie.

Cirhóza pečene − liečba

Aby u vás lekár mohol potvrdiť alebo vylúčiť cirhózu pečene, musí vykonať niekoľko základných vyšetrení.

Pripravte si so sebou:

  • stručný prehľad prekonaných a práve liečených chorôb (dôležitý je najmä údaj o prebehnutej infekčnej žltačke alebo ťažšom srdcovom ochorení),
  • zoznam trvalo užívaných liekov a
  • eventuálne údaje o dlhodobej práci s chemikáliami alebo konzumácii alkoholu.

Cirhóza je ochorenie vznikajúce dlhodobo, váš aktuálny stav môže mať preto príčinu aj v pomerne vzdialenej minulosti.

Poškodenie pečeňových buniek je možné zistiť už z orientačného vyšetrenia vzorky krvipečeňových testov. Váš lekár sa tak môže dozvedieť o charaktere a rozsahu pečeňového postihnutia. Na zhodnotenie veľkosti a štruktúry pečene je najčastejšie používané ultrazvukové vyšetrenie. Ide o úplne bezbolestné, šetrné a bezpečné vyšetrenie, ktoré netrvá v priemere dlhšie ako štvrť hodiny.

Ak je nález vyšetrovacích metód a testov nejasný, môže vám lekár navrhnúť ďalšie vyšetrenia. Najspoľahlivejšou metódou je odber vzorky tkaniva pečene pomocou tzv. biopsie. Pečeňová biopsia sa vykonáva po lokálnom znecitlivení kože pod pravým rebrom. Pomocou tenkej ihly sa odoberá nepatrná vzorka tkaniva pečene. Bioptický materiál sa ďalej hodnotí pod mikroskopom (histologické vyšetrenie).

Na začatie správnej liečby je dôležité stanovenie príčiny choroby. Iná je liečba pri alkoholickej cirhózy a iná u cirhózy ako následku infekčnej žltačky. Pri alkoholickej cirhóze je najdôležitejším krokom úplná abstinencia. Vaša pečeň má výnimočnú schopnosť regenerácie, musí k tomu však dostať príležitosť. Lieky pôsobia skôr podporne. Používajú sa tzv. hepatoprotektíva, ktoré posilňujú regeneračnú schopnosť pečeňových buniek.

Ak trpíte cirhózou pečene v dôsledku prekonanej žltačky typu B alebo C, zameriava sa liečba na boj proti infekčnému zápalu. Podľa štádia a aktivity ochorenia Vám môže byť odporučené užívanie virostatík (liekov proti vírusu infekčnej žltačky) alebo liekov ovplyvňujúcich Vašu obrannú reakciu voči vírusom postihnutým tkanivom pečene (napr. interferón).

Pečeň postihnutá cirhózou sa už nedokáže sama obnoviť. Jedinou možnosťou ako nahradiť poškodené tkanivo pečene je transplantácia pečene (napojenie na tzv. umelú pečeň je zatiaľ v štádiu experimentálneho skúšania). Táto metóda je dostupná i v našej republike.

Komplikácie cirhózy pečene

Cirhóza spôsobuje rad vážnych zdravotných komplikácií, ktoré sú dôsledkom skrátenia života chorého v priemere až o 10 rokov. K najvážnejším komplikáciám patrí krvácanie z pažerákových žíl, pri ktorom vyteká krv z dolnej časti pažeráka do žalúdka. Táto komplikácia vzniká náhle a prejaví sa vracaním krvi a prítomnosťou dechtovej zapáchajúcej krvi v stolici. Tento stav si vyžaduje okamžitý transport do nemocnice, kde je krvácanie ošetrené najčastejšie endoskopicky zavedením ohybného kábla s optickou kontrolou priamo do pažeráka.

Prevencia cirhózy pečene

Cirhóza je ochorenie vážne a ťažko liečiteľné. Najlacnejším a najspoľahlivejším postupom je preto predovšetkým prevencia jej vzniku. Abstinencia alebo striedma konzumácia alkoholu a preventívne očkovanie proti žltačke typu B u rizikových skupín patrí preto k hlavným zásadám zodpovedného prístupu k svojmu zdraviu.

Ak bola u vás cirhóza už zistená, nie je ďalší postup iba na lekárovi. Hlavnou stratégiou liečby je snaha zabrániť ďalšiemu poškodzovaniu pečeňového tkaniva a zníženie celkových nárokov na zvyšné pečeňové bunky.

  • abstinencie
  • užívanie každého ďalšieho lieku musí byť konzultované s lekárom
  • šetrná úprava stravy − varenie, dusenie
  • zloženie stravy konzultujte s lekárom
  • dostatok ovocia a zeleniny

Kto je ohrozený cirhózou pečene

Pravidelná konzumácia alkoholu ohrozuje predovšetkým ženy, ktorých pečeň je voči nemu oveľa menej odolná. Pravidelné lekárske kontroly sú potrebné najmä u tých z vás, ktorí prekonali niektorú z foriem dlhodobej infekčnej žltačky (typ B alebo C). Oba typy môžu po rokoch vyústiť v cirhotické postihnutia pečene. Ak je včas nasadená adekvátna liečba, je možné tomuto trvalému poškodeniu pečene predísť.

Časté otázky ohľadom cirhózy pečene

Je cirhóza dedičná?
Cirhóza vzniká pri mnohých vrodených aj získaných ochoreniach. Vrodené choroby disponujúce k rozvoju cirhózy (napr. hemochromatóza, autoimunitná hepatitída, Wilsonova choroba, atď.) tvoria iba menšinu z celkového počtu ochorení. Vrodená môže byť aj citlivosť na niektoré chemické látky alebo vírusy. Prevažná väčšina cirhóz je však získaných a teda do značnej miery ovplyvniteľných pomocou preventívnych opatrení.

Lekár mi oznámil, že mám steatózu pečene? Znamená to, že mám cirhózu?​
Steatóza je predstupňom cirhózy pečene. Je to tzv. tuková prestavba pečeňového tkaniva. Toto štádium je ešte vratné, poškodené pečeňové bunky sa môžu obnoviť. Ak je príčinou steatózy nadmerná konzumácia alkoholu, je možné vašu pečeň úplne vyliečiť obyčajnou abstinenciou. Ak by konzumácia alkoholu trvalá, dôjde k rozvoju nezvratného poškodenia pečene − cirhózy. Pečeň postihnutá cirhózou, t. j. väzivovo zariadená, sa už neobnoví ani prísnou abstinenciou.

Aký druh alkoholu je najmenej nebezpečný?

Z hľadiska rozvoja cirhózy je rozhodujúce množstvo konzumovaného alkoholu. Riziková denná dávka pre rozvoj cirhózy je 50 g čistého alkoholu u mužov a približne polovičné množstvo u žien. Pre ženy to teda znamená približne jeden pohárik vína alebo jedno pivo denne.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na trávenie Doplnky stravy na trávenie

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.