MojaLekáreň.sk

Chrápanie - bežná vec, ktorá môže viesť k nebežným problémom

Wikipédia chrápanie definuje ako zvuk vibrácií, ktoré pochádzajú z dýchacieho ústrojenstva niektorých osôb alebo zvierat počas spánku. Chrápanie potom môže spôsobovať nespavosť, stratu sústredenia, nervozitu a stratu libida. Podľa textov publikovaných vo vedeckých časopisoch, môže byť ale chrapot aj ukazovateľom závažnejšieho problému, ktorý treba riešiť. Nechceme vás teraz strašiť a určite nie je na mieste všetko nechať a bežať k lekárovi. Skúste si ale povedzme pár týždňov zapisovať, po dohode s partnerom, ako často chrápete a čo nočnému chrápaniu predchádza.

Chrápanie - bežná vec, ktorá môže viesť k nebežným problémom
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

S chrápaním sa v živote stretne asi každý. Sme na neho pravdepodobne všetci zvyknutí a rozhodne si z neho nerobíme hlavu. Chrápanie ale nie je prirodzené a vždy má nejakú príčinu, Väčšinou nejde o nič závažné, medzi tie najčastejšie príčiny nepríjemného nočného chrápania patrí napríklad prechladnutie a zdurenie dutín, často ide aj o problémy s nosnou prepážkou. Občasné pochrapkávanie nikomu neublíži, skôr je to nepríjemné pre samotného spáča a jeho okolie.

Závažnejšie príčiny chrápania:

  • Obezita - Akonáhle sa tuk začne usadzovať v okolí krku a dýchacieho ústrojenstva, je to problém.
  • Fajčenie - Cigaretový dym posúva hlieny smerom nahor a tým robí fajčiara viac náchylného napríklad k chorobám horných ciest dýchacích.
  • Alkohol - Keď pijete alkohol, uvoľníte tým svaly v hrdle a pomôžete vibráciám, aby zneli ešte hlasnejšie a otravnejšie pre okolie.

Spánková apnoe

Najzásadnejší problém nastane, keď počas spánku a hlasného chrápania vždy na pár sekúnd nastane hrobové ticho. To poukazuje na obštrukčný syndróm spánkovej apnoe, kedy človek doslova prestáva dýchať. Stáva sa to hlavne ľuďom, ktorí chrápu pravidelne a hlasno. Často sa cítia unavení, bolí ich ráno hlava a cez deň si často dávajú dlhé šlofíky. Apnoe môže viesť až k chronickým problémom krvného tlaku a k ischemickej chorobe srdca. Problémy sa navyše môžu podpísať naviac na impotencii.

Chrápanie u detí

Detské chrápanie sa môže zdať úsmevné alebo roztomilé, ale často signalizuje zdravotné ťažkosti, najčastejšie ide o zväčšené nosné mandle. Ak vaše dieťa chrápe pravidelne, nielen keď stoná, je na mieste vziať ho k lekárovi.

Chrápanie u žien

Áno, ženy chrápu. Štatisticky chrápe štyridsať percent mužov a desať percent žien. Tie sa s chrápaním najčastejšie stretávajú počas hormonálnych zmien; teda počas menštruácie, v menopauze alebo v tehotenstve. Chrápanie v tehotenstve je pravdepodobne spôsobené zvýšením telesnej váhy a podľa novej štúdie môže mať čo dočinenia s pôrodnou váhou u novorodencov. Veľkú štúdiu urobili vedci z univerzity v Michigane, ktorí počas troch rokov otestovali 1600 tehotných žien. Deti narodené ženám, ktoré počas tehotenstva chrápali, boli v deväťdesiatich percentách menšie a ľahšie než u tých, ktoré spali potichu.

Dá sa chrápanie odstrániť?

Dobrá správa je, že chrápanie nemusí byť doživotný problém. Dá sa vyriešiť mnohými spôsobmi. Najinvazívnejšími možnosťami sú rôzne operácie čeľustných kostí, hrtanu, alebo ambulantný zákrok laserom. Ten sa vykonáva v lokálnej anestéze a lekár laserom upraví tvar čapíka a mäkkého podnebia. Niektoré operácie hradí zdravotná poisťovňa, zákrok laserom môže vyjsť aj na stovky eur.

Babské rady, spanie na boku, vysoký vankúš alebo zákaz fajčenia

Naše babičky by na chrápanie odporučili bylinky, napríklad mätu alebo pamajorán. Skúste si pred spaním pravidelne variť bylinkový čaj. Medzi klasické rady na odstránenie chrápania patrí zákaz spania na chrbte. Akonáhle spíte na boku, vaše dýchacie cesty dostanú viac priestoru. Ak nepomáha čaj ani poloha na boku, je načase vyskúšať vyšší kaliber v podobe investície do zvlhčovača vzduchu, to vám pomôže zbaviť sa suchého pocitu v ústach a v hrdle. Ak nechcete kupovať drahé prístroje, poriadne si v spálni zakúrte a na radiátor položte vlhké prestieradlo, prípadne chodievajte pred spaním do sauny.

Ak vyskúšate tieto rady, ale v noci stále budíte aj susedov, máme pre vás ešte pár ďalších nápadov:

  • spreje a kvapky: dnes už bežne zoženiete spreje a kvapky proti chrápaniu. Striekajú a kvapkajú sa väčšinou do krku. Fungujú na báze esenciálnych olejov a byliniek.
  • hodinky: teraz si určite hovoríte, že sme omylom zaradili kus iného textu, ale nie. Ide o hodinky, ktoré zjednodušene ucítia vibrácie spôsobujúce chrápanie a vyšlú impulz do mozgu. Nutné je dodať, že impulz nie je bezbolestný.
  • náplasti: dosť známym pomocníkom proti chrápaniu sú náplasti, ktoré sa lepia na koreň nosa, zoženiete ich v každej lekárni.
  • spev: Skúsili ste si niekedy pred spaním z plného hrdla zaspievať? Spev totiž môže pomôcť k spánku bez chrapotu, posilňujete totiž svaly v hrtane a tie isté svaly potom zmierňujú silu vibrácií.

Ako to máte s chrápaním vy?

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.