MojaLekáreň.sk

Chlamýdie

Chlamýdiová infekcia je jednou z najviac rozšírených pohlavných chorôb. Avšak chlamýdií je veľa druhov a niektoré z nich sa prejavujú ako infekcia dýchacích ciest, očí a iných orgánov v tele. Ako sa chlamýdie šíria, ako sa liečia a čo môžeme urobiť sami, aby sme touto infekciou neochoreli − to sa dočítate v našom článku.

Chlamýdie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo sú chlamýdie

Chlamýdie sú mikroskopické baktérie Chlamydia trachomatis, ktoré parazitujú v živých bunkách svojho hostiteľa. Odtiaľ sa potom môžu rozšíriť buď tak, že sa bunka rozpadne a chlamýdiová infekcia sa rozšíri do okolia alebo pomocou exocytózy (t. j. bunka do svojho okolia uvoľní väčšiu molekulu či štruktúru).

Druhov chlamýdií je veľa, avšak človeka napádajú druhy Chlamydia trachomatis a Chlamydia pneumoniae. Existuje aj druh Chlamydia psittaci, čo je zvierací patogén, ktorým sa môže človek tiež nakaziť.

Ako sa chlamýdie prenášajú

  • sexuálnym prenosom (t. j. nechráneným pohlavným stykom vaginálnym, orálnym i análnym) − takto sa prenáša hlavne baktéria Chlamydia trachomatis,
  • kvapôčkovou infekciou − podobne ako u chrípky ide o prenos cez sliznice organizmu (nosohltan, ústa, oči) pri hovorení, kýchaní či prskanie (baktéria Chlamydia pneumoniae),
  • priamym kontaktom cez kontaminované predmety − napr. posteľná bielizeň, uteráky, utierky, jedlo, ale aj cez povrchy vo verejných bazénoch či saunách, 
  • z matky − rodičky na novorodenca − ak je matka v čase pôrodu infekčná, infekcia sa prenesie počas pôrodu i na dieťa. Infekčnou vstupnou bránou sa v tomto prípade stávajú očné spojivky a nosohltan. Niekoľko týždňov po pôrode dochádza k ochoreniu novorodenca chlamýdiovým zápalom spojiviek (až v 40 % týchto prípadov). Po 2 a viac týždňoch sa až u 10 % takto postihnutých novorodencov prejaví zápal pľúc, ktorý môže byť pre dieťa smrteľný.
  • zo zvieraťa na človeka (ide o prenos baktérie Chlamydia psittaci) pomocou kontaminovaného trusu, peria či prachom.

Chlamýdie − príznaky

Chlamydia trachomatis

Inkubačná doba u nákazy infekciou Chlamydia trachomatis je zvyčajne 1 − 3 týždne. Infekcia prebieha u väčšiny chorých bez príznakov. Ak sa však príznaky prejavia, môžu sa u mužov a žien líšiť.

Príznaky chlamýdií (chlamydia trachomatis) u mužov

  • pálenie či rezanie pri močení,
  • bolesť pri močení,
  • časté močenie,
  • nočné močenie,
  • výtok z močovej trubice

Ak sa infekcia nezačne včas liečiť, dochádza ku komplikáciám, kedy je postihnuté močové ústrojenstvo, prostata a infekcia sa potom šíri cez semenovody k semenníkom a nadsemenníkom. Niekedy má infekcia za následok aj zápal konečníka. Zápal je veľmi bolestivý a môže u mužov spôsobiť neplodnosť.

Príznaky chlamýdií (chlamydia trachomatis) u žien

  • pošvový výtok,
  • pálenie a rezanie pri močení,
  • bolesť pri pohlavnom styku,
  • pľuzgieriky na vonkajšej genitálii,
  • zápal krčka maternice a hrdla,
  • zápal močovej trubice

V prípade, že sa infekcia nelieči, rozšíri sa cez maternicu na vajíčkovody a vaječníky − v takom prípade hovoríme ide o hlboký panvový zápal, ktorý sa vyznačuje silnou bolesťou v podbrušku, poruchami menštruačného cyklu a zvýšenou teplotou a môže viesť až k neplodnosti, mimomaternicovému tehotenstvu, potratu či predčasnému pôrodu. Ak je infikované maternicové hrdlo, môže to byť jednou z príčin vzniku rakoviny.

Kto je najviac ohrozený baktériou Chlamydia trachomatis

Najviac ohrození sú tí, ktorí prevádzkujú nechránený sex, sú promiskuitní alebo sa venujú prostitúcii. Často je najviac ohrozená skupina ľudí vo veku od 15 − 30 rokov.

Chlamydia pneumoniae (Pľúcna chlamýdia)

Infekcia týmto typom baktérie postihuje predovšetkým dýchaciu sústavu. Inkubačná doba je cca 3 − 4 týždne a príznaky sa po nej objavujú pozvoľna.

Príznaky sa prejavujú ako:

  • infekcia horných či dolných dýchacích ciest či
  • bežné chrípkové ochorenie (t. j. vrátane dráždivého kašľa, bolesti hlavy, únavy, zvýšenej teploty či potenia)

Po ďalšom období (1 − 4 týždne) dochádza k ďalším príznakom ako:

  • nádcha,
  • zápal dutín,
  • zápal nosohltana alebo
  • zápal stredného ucha.

Otestujte sa!

U niektorých pacientov trvajú ťažkosti týždne, niektorí však nemajú žiadne alebo mierne príznaky a môžu tak chlamýdiovú infekciu roznášať. Samotné chlamýdie prežívajú v organizme mnoho rokov (aj celý život) a môžu sa rozšíriť aj do ďalších orgánov. Ak teda často trpíte opakovanými angínami, škriabe vás v hrdle, všetko sprevádza dráždivý kašeľ alebo veľká únava, môžete si kúpiť na samovyšetrenie test na chlamýdie alebo požiadajte svojho lekára, aby vás poslal na laboratórne vyšetrenie. Existujú aj samovyšetrovacie testy, ktoré u žien určia, či ide o vaginálnu kvasinkovú či bakteriálnu infekciu, ak príčinu vaginálnych ťažkostí nepoznajú. Aj tak by ale žena mala vždy tieto problémy riešiť so svojím gynekológom.

Diagnostika chlamýdií

Prítomnosť chlamýdií odhalia väčšinou odborní lekári (gynekológ, pľúcny lekár, urológ), ku ktorým pacient príde s konkrétnymi príznakmi infekcie. Na určenie nákazy sa odoberá vzorka zo slizníc, kde sa môžu chlamýdie vyskytovať, t. j. napr. výter z nosohltana, vzorka z pľúc či priedušiek (vykonáva sa výplachom, tzv. lavážou), ster z močovej trubice či gynekologický ster, príp. odber z očného spojovkového vaku. Vzorka sa odošle do laboratória, ktorá potom určí buď priamo prítomnosť chlamýdií, prípadne zistí, či sú v organizme prítomné protilátky.

Liečba chlamýdií

Liečba záleží nielen na určenom druhu chlamýdie, ale aj na rozsahu infekcie. Podávajú sa antibiotiká (2 − 3 týždne ak ide o akútnu infekciu, až 8 týždňov ak ide o chronickú infekciu). Ak ide o infekciu baktérií Chlamydia trachomatis a je postihnuté urogenitálne ústrojenstvo, musia sa preliečiť aj všetci sexuálni partneri pacienta či pacientky. Chlamýdie sú síce radené medzi baktérie, avšak antibiotická liečba nemusí byť vždy úspešná. Súčasne môžu byť pacientovi podávané aj analgetiká, antimykotiká či lieky ovplyvňujúce imunitný systém. Ako podporná liečba súčasne s antibiotikami môžu byť podávané enzymatické prostriedky (napr. Wobenzym), ktoré účinnosť antibiotík zvyšujú. 

Prevencia nákazy chlamýdiami

Počas sexu používajte kondómy, vyhýbajte sa nechránenému pohlavnému styku. Dodržiavajte hygienické pravidlá, posilnite imunitu zdravou stravou, pitným režimom alebo doplnkami stravy.  Môžete tiež užívať doplnky stravy s vitamínom C, echinaceou, selénom a zinkom, ktoré pomáhajú imunitnému systému správne fungovať.

 Zdroj: www.venerologie.cz, lekarnickekapky.cz

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Muži Ženy
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Testy infekcií Kondómy

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.