MojaLekáreň.sk

Ako sa zbaviť bradavíc

Bradavice sú vírusové ochorenie spôsobené ľudským papilomavírusom (HPV). Prienik týchto vírusov do kože alebo slizníc vedie k množeniu buniek, ktoré potom môžu vytvárať výrastky na koži alebo slizniciach. Ide o infekčné ochorenie, ktoré sa môže prenášať dotykom infikovanej kože priamo z človeka na človeka, t. j. priamo alebo nepriamo - prenosom prostredníctvom predmetov dennej potreby (uteráky, spodná bielizeň atď.).

Ako sa zbaviť bradavíc
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo lekárnikom.

Čím odstrániť bradavice

1. Kyselina salicylová

Prípravky s obsahom kyseliny salicylovej by mali byť prvou voľbou pri vašej liečbe bradavíc. Jednak patrí k tým najmenej finančne nákladným, zároveň však dokáže veľmi účinne odstrániť bradavice a navyše má minimálne vedľajšie účinky.

Proces odstránenia bradavíc: Namočte bradavice na 10 - 15 minút do teplej vody, pemzou alebo škrabkou odstráňte z nôh stvrdnutú kožu a následne aplikujte kyselinu salicylovú. Postup opakujte, kým bradavica úplne nezmizne. A ak chcete celý proces výrazne urýchliť, noste cez deň náplasti s obsahom kyseliny salicylovej.

2. Kryoterapia

Zmrazenie tekutým dusíkom sa hodí najmä pre odstránenie bradavíc na rukách. Zvyčajne túto procedúru vykonáva kožný lekár, ale existujú aj kryoterapeutické prípravky pre domáce použitie.

Proces odstránenia bradavíc: Na ložisko je aplikovaný tekutý dusík, ktorý kožu spáli. Tento proces často sprevádza bolesť, začervenanie, veľakrát aj pľuzgier a spravidla je nutné ho 3 - 4x opakovať, aby bradavica úplne zmizla. Pre následné urýchlenie procesu hojenia, je vysoko účinné vypálené miesto natierať cikatrizačným krémom.

3. Perá

Vzhľadom k tomu, že na každú bradavicu a na každý organizmus funguje niečo iné, určite stojí za vyskúšanie aj tzv. pero na bradavice. To funguje na obzvlášť odolné bradavice na rukách a na nohách.

Proces odstránenia bradavíc: Aktívny gél sa nanáša priamo na bradavicu a nechá sa 10 - 15 minút zaschnúť. Proces je nutné opakovať 2x denne po dobu 4 dní s tým, že bradavica by následne mala stmavnúť a do dvoch týždňov odpadnúť. Výhodou tohto procesu je úplne presná aplikácia účinnej látky priamo na bradavicu, nehrozí teda popálenie okolitej kože.

Tipy na to, čo ešte funguje na bradavice

Okrem dermatologicky testovaných produktov môžete na odstránenie bradavíc vyskúšať aj niektoré babské recepty:

  • Jablčný ocot - kyselina v ňom obsiahnutá napomáha odstráneniu bradavíc. Postup: Namočte vatový tampón, priložte na bradavicu, prekryte šatkou a nechajte pôsobiť cez noc. Opakujte každú noc, kým bradavice nezmiznú.
  • Citrónová šťava - aj kyselina z citróna podporuje odstránenie bradavíc. Postup: zmiešajte citrónovú šťavu 1:1 s vodou a opäť nechajte na bradavicu pôsobiť každú noc, kým nezmizne.
  • Cesnak - má celý rad antivírusových vlastností, a pretože bradavice majú vírusový pôvod, podporuje ich odstránenie. Postup: olúpte strúčik cesnaku, plátok z neho umiestnite priamo na bradavicu a miesto prikryte. Nechajte pôsobiť cez noc a opakujte, kým bradavice nezmiznú.
  • Číry lak na nechty - predpokladá sa, dôjde k uduseniu bradavice. Postup: Každý druhý deň po dobu dvoch týždňov natierajte bradavice čírym lakom na nechty.

Prevencia bradavíc

Vzhľadom na spôsob prenosu odporúčame používať topánky vo verejných sprchách, kúpaliskách, bazénoch, šatniach a saunách. Všetky topánky pravidelne dezinfikujte. Ak už bradavicu máte, nenavštevujte do jej vyliečenia verejné kúpaliská a bazény, aby sa vírus ďalej neprenášal. Výskyt bradavíc je spojený čiastočne aj s imunitným systémom. Správne aktívny imunitný systém pomôžu udržať napr. imunoglukány, echinacea, rakytník, dostatok vitamínov a minerálov.

Bradavice na nohe

Na nohách sa bradavice najčastejšie objavujú na pätách, chodidlách a spodnej strane prstov. Teda tam, kde je vyvíjaný najväčší tlak. Väčšina ľudí pociťuje v týchto oblastiach bolesť alebo zvýšenú citlivosť, čo znepríjemňuje chôdzu. Na tieto bradavice sú vhodné všetky vyššie uvedené metódy odstraňovania.

Bradavice na rukách

Bradavice na rukách sa najčastejšie objavujú na prstoch v blízkosti nechtov. Môžu sa objaviť jednotlivo alebo v zhlukoch. Niekedy môžu tieto bradavice svrbieť alebo krvácať. Keďže sa môžu zameniť s inými problémami, ako sú kostné ostrohy alebo cysty, odporúča sa návšteva lekára.

Genitálne bradavice

Genitálne bradavice alebo kondylómypohlavne prenosné ochorenia. Môžu sa však prenášať aj infikovaným oblečením (spodnou bielizňou alebo uterákmi). Vyzerajú ako malé hrbolčeky alebo, ak ich je v blízkosti viac, ako karfiol. Zvyčajne spôsobujú svrbenie, pálenie alebo nepríjemné pocity počas sexu. Pri podozrení na genitálne bradavice by ste nemali odkladať návštevu lekára. Preventívnym opatrením môže byť očkovanie proti HPV.

Starecké bradavice

Tento typ bradavíc nemá vírusový pôvod, takže nie je infekčný a prenosný. Nie sú to vlastne bradavice v pravom slova zmysle. Sú to výrastky na koži, ktoré sú najčastejšie sfarbené do hneda. Pozor na ich zámenu s melanómom (rakovinou kože). Preto je vhodnejšie navštíviť lekára, ktorý ich vyšetrí a v prípade potreby odborne odstráni.

Príznaky choroby alebo zdravotného problému opísaného v tomto článku sa môžu u každého človeka prejavovať inak. V každom prípade sa o svojich zdravotných problémoch vždy poraďte so svojím lekárom.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.