MojaLekáreň.sk

Prostata a jej zväčšenie

Čo je to prostata a ako môže ovplyvniť zdravie muža? Ako môžu byť životný štýl a prevencia nápomocné v predchádzaní problémov s prostatou? Prezradíme v našom článku.

Prostata a jej zväčšenie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Tento článok má len edukatívny charakter, nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je prostata

Prostata (čiže predstojná žľaza) je žľaza veľkosti vlašského orecha, ktorá je umiestnená na spodnej strane močového mechúra a obklopuje močovú trubicu. Tvorí ju rad drobných žliazok, ktoré tvoria semennú tekutinu. Tá poskytuje výživu spermiám.

Prostata sa vyvíja už pred narodením. Pri narodení sa jej hmotnosť pohybuje od 3 do 5 gramov a rast začína až v puberte. U muža vo veku 20 rokov prostata váži približne 20 gramov, v starobe v extrémnych prípadoch až 200 g. Nezhubné zväčšenie prostaty utláčajúce prostatickú časť močovej trubice spôsobuje prekážku v odtoku moču. A tým všetky problémy začínajú.

Močový mechúr a prostata

Zväčšená prostata odborne označovaná ako benígna hyperplázia prostaty (BPH) je u mužov vo veku nad 50 rokov bežným ochorením. Výnimkou ale nie sú ani muži mladší (13 % mužov vo veku 40 − 49 rokov má už určité príznaky).

K rizikovým faktorom patrí predovšetkým

  • vek a zvýšená produkcia testosterónu,
  • obezita,
  • vysoký krvný tlak,
  • cukrovka (diabetes mellitus),
  • zlé stravovacie návyky a životný štýl.

Funkcia prostaty

Zväčšujúca sa prostata tlačí na močovú trubicu zvonku a dochádza k tomu, že zužuje jej priesvit. Tým dochádza k zoslabeniu prúdu moču, prúd je prerušovaný a je potreba zvýšené úsilie pri močení. Po vymočení sa môže dostaviť pocit nedokonalého vyprázdnenia. Je to tým, že prostata zospodu tlačí na močový mechúr, v ktorom sa v oblasti prostaty vytvorí akýsi val. Za ním zostáva vrecko, ktoré je chronicky naplnené močom. Z tohto dôvodu sa môže vyskytovať častejšie nutkanie na močenie. V niektorých prípadoch môže dôjsť k samovoľnému úniku moču. Jedným z príznakov je i tzv. noktúria, čo je zvýšená potreba močenia v priebehu spánku.

Vyšetrenia prostaty sa báť nemusíte

Okrem nepríjemných pocitov môže zväčšenie či zápal prostaty ohroziť aj obličky. Môže dochádzať k opakovaným infekciám močových ciest, hromadeniu moču v mechúre, v močovodoch a v samotnej obličke. To všetko môže viesť až k zlyhaniu obličky. V posledných rokoch tiež pribúda prípadov rakoviny prostaty u mužov nad 65 rokov. Preto je v prípade väčších problémov s prostatou vhodné vyhľadať lekára.

Vyšetrenie prostaty u lekára

U lekára vás čaká v prvom rade vyplnenie dotazníka, z ktorého je možné posúdiť závažnosť vášho ochorenia. Prostatu lekár vyšetruje preventívne u všetkých mužov starších ako 50 rokov. K orientačnému vyšetreniu prostaty sa používa tzv. vyšetrenie per rektum, teda cez konečník. Ak nález nezodpovedá normálnemu nálezu, použije lekár ďalšie vyšetrenia. Ani jednej z vyšetrovacích metód prostaty sa nemusíte obávať. Vyšetrenie konečníka je síce trochu nepríjemné, ale nie je bolestivé. Cez stenu konečníka je prostata dobre dosiahnuteľná, takže lekár pohmatom zistí stupeň zväčšenia a prípadné nerovnosti na jej povrchu.

Liečba zväčšenej prostaty

Ak je potrebná liečba, sú využívané šetrnejšie liečivá, pôsobiace predovšetkým na zväčšené prostatické tkanivo. Voľbou sú alfa-blokátory a inhibitory 5-alfa-reduktázy, prípadne ich kombinácie. Lieky je možné užívať dlhodobo a sú veľmi dobre znášané. Ostatné kombinácie liečiv a liečby sú využívané menej.

Prostata a úprava životosprávy

Rovnako ako u iných chorôb hrá veľkú úlohu pri vzniku prostatických ťažkostí životný štýl. Úprava životosprávy je dôležitá ako v rámci prevencie, tak pri liečbe. Pri ťažkostiach s prostatou sa odporúča vyhýbať sa tabaku, alkoholickým nápojom, kofeínu, koreneným a konzervovaným jedlám.

Obmedziť by ste mali tiež konzumáciu mäsa, mliečnych výrobkov a cukru. Strava by mala byť bohatá na čerstvú zeleninu a vlákninu, vitamín E, B, zinok, Omega 3 esenciálne mastné kyseliny a ľanové semienko.

Fytopreparáty

Zvláštnou skupinou sú tzv. fytopreparáty. Sú to väčšinou zmesi rastlinných extraktov a prírodné produkty, ktoré zmierňujú niektoré príznaky sprevádzajúce zväčšenie prostaty.

Medzi najhojnejšie využívané fytopreparáty patria:

  • Vŕbovka malokve, ktorá prispieva k normálnej funkcii močovej sústavy
  • Tekvicové semienka − sú bohaté predovšetkým na fosfor, zinok a vitamín E. Obsahujú tiež vitamíny A, D, vitamíny skupiny B a minerály ako draslík, mangán a meď
  • Africká slivka (Pygeum africanum), ktorá priaznivo ovplyvňuje normálnu funkciu močového mechúra a dolných močových ciest
  • Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica), ktorá priaznivo pôsobí na normálne zdravie prostaty
  • Saw Palmetto (Serenoa Repens) − ktorá priaznivo ovplyvňuje zdravie prostaty

Malá ale šikovná palma Saw Palmetto

Najviac používanou bylinou v oblasti prostatických ťažkostí je Serenoa Repens čiže Saw Palmetto. Je to malá palma rastúca na Atlantickom pobreží Severnej Ameriky. Pre výrobu extraktu sa používajú jej sušené bobule, ktoré obsahujú olej s rozmanitými mastnými kyselinami (kyselina kaprylová, laurová, palmitová, olejová, myristová, stearová a ich estery), fytosteroly (hlavne ß-sitosterol a stigmasterol), flavonoidy, polysacharidy a triglyceridy.

Dejiny ľudového používanie extraktu zo saw palmetto sú veľmi dlhé. Domorodí obyvatelia Ameriky využívali túto rastlinu nielen na liečbu močového ústrojenstva, ale aj na liečbu ochorení spojených so štítnou žľazou, metabolizmom, na zlepšenie chuti do jedla a trávenie, na uľahčenie vykašliavania a proti vypadávaniu vlasov.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Témy článku
Muži Choroba

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.