MojaLekáreň.sk

Pŕhľava dvojdomá

Na čo využívali predkovia pŕhľavu dvojdomú a ako sa dá využiť dnes? Prezradíme, aké časti rastlín zbierať a čo všetko obsahuje.

Pŕhľava dvojdomá
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Pŕhľava dvojdomá

Pŕhľava je trváca húževnatá bylina s pichľavými listami s chĺpkami. Hojne rastie pri starých múroch, zarastených kútoch, priekop a ciest. U nás je považovaná za veľmi rozšírenú burinu, ktorá sa po dlhé stáročia využíva nielen v kuchyni ako potravina, bylinka a liečivka, ale aj na kŕmenie dobytka. A napríklad pivovarníci pŕhľavu pridávali do piva, aby v lete nezkyslo. 

História liečby pomocou pŕhľav siaha do veľmi dávnej minulosti. Na jej liečivé účinky nedala dopustiť v stredoveku abatyša Hildegarda z Bongenu, vodolekár a farár Kneipp a veľa ďalších. 

Na liečbu dlhodobého kĺbového reumatizmu sa v stredoveku používalo šľahanie postihnutých miest čerstvo natrhanými pŕhľavami. Táto procedúra viedla na podporu prekrvenia a zvýšenia látkovej výmeny v kĺbe. Túto drsnú metódu už dnes nepoužívame, skôr sme si obľúbili pŕihľavu využívať v jarnej kuchyni nielen ako bylinku, ale chutnú jarnú zeleninu do radu veľkonočných pokrmov.

Čo znamená, že je pŕhľava dvojdomá?

Prečo dvojdomá? Pŕhľava rastie ako samica a samec, teda na jednej rastline sú samčie kvetenstvá a na druhej samičie.

Čo sa zberá

Z pŕhľavy zbierame list a vňať a to vždy len vrcholové čerstvé mladé časti rastlín. Zber pŕhľavy na čaj je najlepší od skorej jari do mája. Vňať sa zbiera ešte pred kvitnutím v období od konca apríla do septembra. U pŕhľavy môžu byť využité aj korene na prípravu odvaru na vlasy. Zo samičích rastlín po odkvitnutí môžeme zbierať aj jedlé semienka.

Pozor dajte pri zbere na miesta, kde sa pŕhľave veľmi darí. Ak nájdete miesto, kde pŕhľava masívne rastie, pravdepodobne to bude miesto, kde je krajina masívne zasiahnutá dusičnanmi z poľnohospodárstva. Na takýchto lokalitách pŕhľavu nikdy nezbierame. Vyberajte si pre svoj zber čisté miesto v prírode, ďaleko od rušných ciest a poľnohospodárskych polí.

Čo pŕhľava dvojdomá obsahuje

Listy a vňať pŕhľavy obsahujú veľké množstvo zeleného farbiva − chlorofylu. Ďalej vitamín C, triesloviny, minerálne látky ako je horčík, vápnik, železo a draslík. Obsahuje aj kyselinu kremičitú, ktorá prospieva vlasom a nechtom a kyselinu mravčiu, ktorá spolu s histamínom spôsobuje pálivosť pri popálení od pŕhľavy. Obsahuje tiež vitamín D, fosfor, serotonín, rutín a kvercetín.  

Semienka pŕhľavy = superpotravina

Semienka pŕhľavy môžeme označiť za superpotravinu. Semienka zbierané zo samičích rastlín obsahujú vysoké množstvo nutričných látok, vitamínov A, B, C, E a minerálov ako je železo, vápnik a draslík. Semienka si môžeme nasypať na šalát, pridávať do nátierok alebo naložiť na zimu do medu.

V čom môže pŕhľava pomôcť

Akými spôsobmi môžeme pŕhľavu využiť a na čo slúži?

  • Extrakt z listov pŕhľavy získavame po zaliatí horúcou vodou lúhovaním ako pri príprave čaju. Je možné pripraviť pŕhľavový výluh aj za studena.
  • Koreň pŕhľavy obsahuje veľké množstvo trieslovín. Extrakt z koreňov je tak možné využiť ako kloktadlo pre svoje zvieravé účinky.
  • Z pŕhľavy môžeme lisovať aj čerstvú šťavu a pridávať ju do jarných zeleninových štiav ako súčasť očistnej kúry. Pozor, táto silná šťava ale nie je určená pre deti, tehotné a dojčiace matky!
  • Pŕhľavový výluh podporuje vylučovanie moču, prospieva tým aj zdraviu močových ciest, obličiek a prostaty.
  • Na prípravu pŕhľavového čaju použijeme 1 lyžičku sušenej alebo čerstvej pŕhľavy na šálku vriacej vody a necháme 10 minút vylúhovať.

Vďaka obsahu chlorofylu a železa môžeme pŕhľavu zaradiť do svojho pitného režimu, ak sa nám tieto minerály nedostávajú. Čo naši predkovia na jar dobre vedeli a zámerne tak pŕhľavu a ostatné plané jarné bylinky zaraďovali do svojej stravy. Pŕhľavu preto aj my dnes často na jar pridávame do veľkonočnej plnky alebo z nej pripravujeme špenát.

Pŕhľava prospieva zdraviu našich kĺbov, cievnej sústave, ale aj koži. Osviežuje telo, podporuje vitalitu a prirodzenú obranyschopnosť tela.

Pŕhľava v kozmetike

Vďaka vysokému obsahu kyseliny kremičitej spolu s ďalšími minerálmi sa pŕhľava využíva pre zdravie pokožky, vlasov i nechtov a jej extrakt býva častou zložkou šampónov, vlasových masiek a výživových sér podporujúcich zdravie a vitalitu vlasov a vlasovej pokožky. Z koreňa môžeme pripraviť odvar na oplach vlasov alebo potieranie vlasovej pokožky hlavy. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Upozornenie pri užívaní pŕhľavy

Pŕhľava patrí medzi silnejšie účinné bylinky z našej prírody. Jej používanie nám prináša prospech, napriek tomu by sa nemala užívať dlhodobo, nadmerne a iba, ak ju naše telo potrebuje. Ideálne pre pŕhľavu sú jarné mesiace, kedy sama v prírode práve rastie. Ak ju chcete používať aj mimo obdobia jej rastu, pridajte si pŕhľavu do zmesi s ďalšími bylinkami. 

Pozor na pŕhlivý sekrét z chĺpkov pŕhľavy

Pri kontakte s rastlinou môže dôjsť k popáleniu pokožky jedovatým sekrétom z chĺpkov. Vyrážka napodobňuje alergickú reakciu. Do kože sa dostávajú prakticky tie isté látky, ktoré sa uplatňujú pri vzniku alergie. Pŕhľava sama o sebe obsahuje histamín, látku navodzujúcu rozvoj alergickej reakcie (tu dobre poznáme ak sa o pŕhľavu spálime a vybehne nám pľuzgierik). Pŕhľava nie je teda vhodná pre citlivých ľudí s výskytom alergií alebo histamínovou intoleranciou. Odtiaľ aj ľudové pomenovanie pŕhľavka. V prípade popálenia pŕhľavou chladíme postihnuté miesta pokožky studenou vodou.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.