MojaLekáreň.sk

Ako zatočiť s kliešťami

Ako vytiahnuť kliešťa a čo nerobiť, aké repelenty používať alebo čo je to DEET vám poradíme v našom článku. Vyskúšajte aj náš tip na domáci repelent!

Ako zatočiť s kliešťami
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo to je DEET?

DEET = dietyltoluamid je považovaný za najúčinnejšiu látku proti krv sajúcemu hmyzu - komárom, ovadom a kliešťom. Pre jeho účinok je potrebná minimálna koncentrácia od 20% v prípravku. DEET je však pesticíd, tj. látka, ktorá je nebezpečná pre ryby a ďalšie drobné živočíchy. Bolo zistené, že účinkuje ako neurotoxín, preto nie je vhodné tieto repelenty aplikovať na holú kožu. Tiež u malých detí túto látku v ochrane pred hmyzom radšej nepoužívajte.

Ako vytiahnuť kliešťa

Najlepší spôsob na vytiahnutie prisatého kliešťa je tento

  1.  Snažte sa kliešť z kože odstrániť čo najskôr po objavení (berte si so sebou von na výlety pinzetu alebo kliešte na odstránenie kliešťa a dezinfekciu)
  2. Najskôr vydezinfikujte ranku predtým ako začnete s kliešťom manipulovať
  3. Uchopte kliešťa pinzetou čo najbližšie koži a jemne ohýbajte zo strany na stranu. Nemali by ste odtrhnúť hlavičku − na to si dajte pozor.
  4. Akonáhle kliešťa vytiahnete, opäť vydezinfikujte miesto na koži, kde bol kliešť prisatý.
  5. Nikdy kliešťa nestláčajte v prstoch, obsah môže byť infekčný

Akonáhle je kliešť vonku, môžete ho vyhodiť alebo ho zaslať do laboratória, kde zistia, či prenášal lymskú boreliózu alebo kliešťovú encefalitídu. To, že bol prenášačom, ale nutne nemusí znamenať, že vás nakazil.

Po odstránení kliešťa je dobré sa niekoľko týždňov pozorne sledovať.

Časové rozmedzie medzi odstránením kliešťa a prvým príznakom môže byť aj niekoľko týždňov.

Čo NErobiť s kliešťom

  • rozhodne kliešťa nepotierajte olejom alebo iným tukom. Stane sa to, že sa pravdepodobne začne dusiť a počas toho vyvráti obsah svojho tela do rany, kde je prisatý. To isté platí pri pomliaždení kliešťa.
  • nesnažte sa kliešťa odstrániť pomocou pinzety alebo ťahaním, s najväčšou pravdepodobnosťou kliešťa pretrhnete. Ak vám v koži zostanú len hryzadlá, telo sa s nimi vysporiada rovnako, ako s trieskou.

Choroby súvisiace s kliešťom

  • Kliešťová encefalitída sa prejaví príznakmi podobnými chrípke alebo viróze, bolesťami hlavy, kĺbov a únavou. Ak prvá fáza choroby prebehne bez začatia liečby, dôjde k vysokým horúčkam a hrozia poruchy nervového systému.
  • Lymská borelióza sa prejavuje bledou škvrnou s červeným kruhovým začervenaním v mieste prisatia, ktorá sa postupne zväčšuje.

Obe choroby sú vážne a je potrebné ich okamžite liečiť.

Pomoc z prírody

Veľmi účinnou prírodnou látkou s repelentným účinkom je citronelový olej, ktorý je súčasťou série už hotových repelentov. Často sa tiež kombinuje citronela, levanduľa, eukalyptus, tymián alebo levanduľa.

Kliešť v tehotenstve

Pre nastávajúce matky je kliešť nebezpečný aj napriek tomu, že zatiaľ nebol preukázaný prenos choroby z matky na plod. Prisatím môže spôsobiť rôzne infekcie a žena v tehotenstve má veľmi obmedzené možnosti liečby. Sú zdokumentované prípady, keď došlo pri lymskej borelióze k trvalému poškodeniu alebo až k smrti plodu. Tehotné ženy síce môžu užívať niektoré antibiotiká, možnosti sú ale veľmi obmedzené.

Prevencia predovšetkým

Najdôležitejším krokom, nielen pre nastávajúce matky, zostáva prevencia. Do prírody vždy s repelentom, najlepšie po očkovaní na kliešťovú encefalitídu a s dlhými nohavicami. Po každej návšteve prírody sa nezabudnite, hlavne na jar a v lete, poriadne prezrieť.

Vyrobte si domáci repelent

Postačí nám k tomu 100 g sušeného alebo čerstvého tymiánu, ktorý povaríme v 300 ml vody. Necháme lúhovať 2 hodiny. Potom zlejeme a prilejeme 100 ml vínneho octu. Takto pripravený repelent nalejeme do fľaštičky s rozprašovačom. Repelent uchovávajte v chladničke. Pred vychádzkou do prírody je potrebné tento repelent aplikovať dôkladne na odev celého tela a po niekoľkých hodinách sa opakovane prestriekať. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Repelentné náramky Repelenty

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.