MojaLekáreň.sk

Kliešťová encefalitída

Pobyt v prírode so sebou nesie aj určité riziká - jedným z nich je kliešť, ktorý môže byť prenášačom rôznych ochorení. O jednom z nich si prečítate práve v našom článku.

Kliešťová encefalitída
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Najznámejšie ochorenia infikovanými kliešťami sú kliešťová encefalitída a borelióza.

Čo je to kliešťová encefalitída a ako sa prenáša

Kliešťová encefalitída je infekčné vírusové ochorenie, ktoré napáda nervový systém. Toto ochorenie sa vyskytuje celosvetovo a na človeka sa prenáša najčastejšie infikovaným kliešťom. Zdrojom vírusu sú drobné hlodavce a lesná zver, od ktorých sa sajúci kliešť vírusom nakazí. Výnimočne môže dôjsť k nákaze konzumáciou potravín z tepelne nespracovaného mlieka (syry, mlieko, jogurty). Ochorenie získané z potravín máva väčšinou ľahší priebeh.

Kde infikované kliešte stretneme

Kliešte sú aktívne už od jari, kedy teplota stúpa nad 5° C. Plná aktivita kliešťov prepuká cca 1-2 týždne po posledných mrazoch a najaktívnejšie bývajú od apríla do októbra. Ani v prípade teplej zimy však nie je výnimkou nájsť kliešťa.

Kliešť sa drží v tráve alebo na kríkoch vo výške do 1,5 m. Stretnúť sa s ním môžeme nielen v lese, ale aj na lúke, záhrade, v parku, na brehoch riek a rybníkov alebo nám ho prinesú na srsti naši zvierací miláčikovia. Všeobecne sa kliešť vyskytuje všade tam, kde je tráva vyššia ako 20 cm. Ochorenie môžu prenášať tak samičky kliešťov, ako aj ich nymfy.

Príznaky kliešťovej encefalitídy

K prenosu kliešťovej encefalitídy dochádza už po dvoch hodinách od prisatia infikovaného kliešťa.

Inkubačná doba kliešťovej encefalitídy je väčšinou 7-14 dní (niekedy až 4 týždne). Väčšinou máva ochorenie 2 fázy. Niekedy môže prebehnúť len jedna fáza alebo môže prebiehať bez príznakov.

1. fáza - "chrípková" fáza trvá obvykle 3-5 dní. Prejavuje sa podobne ako chrípka - bolesťou kĺbov, hlavy, svalov, zvýšenou teplotou, nechutenstvom, nevoľnosťou, únavou. U niektorých pacientov prebehne len táto prvá fáza. Potom nastupuje "obdobie pokoja pred búrkou", ktoré trvá 1-20 dní.
2. fáza - väčšinou sa objaví vysoká horúčka, vracanie, svetloplachosť, veľké bolesti hlavy, stuhnutie šije. Môže dochádzať aj k postihnutiu centrálnej nervovej sústavy - tras, závraty, poruchy hybnosti svalov, nervová obrna, dezorientácia, poruchy spánku a pamäti. Táto akútna fáza trvá 2-3 týždne. 2. fáza ochorenia môže mať aj trvalé následky. Objaviť sa môžu chronické bolesti hlavy, poruchy spánku, sústredenia či rovnováhy, depresia, trasenie, obrny svalov. Fatálne môže skončiť až 1% ochorení. Kliešťová encefalitída u detí do 7 rokov máva väčšinou ľahší priebeh.

Liečba

Diagnostika kliešťovej encefalitídy sa vykonáva z krvi preukazom protilátok. Cielená liečba bohužiaľ neexistuje. Liečia sa len jednotlivé symptómy (bolesť, teplota, doplnenie vitamínov..). Dôležitý je aj pokoj na lôžku, vyvarovať sa stresu a ostrého denného svetla. V opačnom prípade môže dochádzať k zhoršeniu symptómov a predĺženiu rekonvalescencie. Nekomplikované ochorenie rozvinuté do 2. fázy vyžaduje cca 2 týždne hospitalizácie a ďalšie 2-4 týždne rekonvalescencie.

Prevencia a ochrana

Prekonané ochorenie zaručuje dlhodobú imunitu, väčšinou v rozmedzí 20 až 30 rokov.

Najúčinnejšou prevenciou sa javí očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. Očkovať sa je možné začať kedykoľvek v priebehu celého roka. Základné očkovanie sa skladá z 3 dávok. Druhá dávka sa aplikuje 1-3 mesiace po prvej dávke. 3. dávka je aplikovaná 5-12 mesiacov po 2.dávke. Prvé preočkovanie sa odporúča po 3 rokoch. Ďalšie preočkovanie stačí každých 5 rokov.

Naše tipy

Ak sa vyberiete do prírody, je vhodné nosiť svetlé oblečenie (na ňom sú kliešte a iný hmyz lepšie viditeľné), dlhé nohavice a rukávy, pevnú obuv a ponožky, do ktorých sú stiahnuté nohavice.

Ak viete, že budete v prírode sedieť alebo ležať, odporúčame pribaliť si nejakú podložku. Opäť svetlejších farieb, aby na nej prípadných kliešťov bolo dobre vidieť.

Repelenty - klasické i prírodné

Na prechádzky prírodou sa vybavte aj repelentom. Ponuka repelentov je naozaj široká. Vybrať môžete repelentné spreje, gély, roll-ony, náramky, gumičky, náplasti či ultrazvukové prívesky. Repelenty sú predovšetkým na báze DEET, IR3535.

Vyberú si však aj priaznivci prírodných odpudzovačov na báze bylinných silíc. Ak budete kombinovať repelent a opaľovacie (či iné) prostriedky, naneste vždy najskôr opaľovací prostriedok. Po príchode z vonka sa vždy dôkladne prezrite. Pri dlhotrvajúcom pobyte v prírode je vhodné prezerať sa aj počas výletu.

Ako odstrániť kliešťa

V prvých hodinách je kliešť prichytený len hryzadlami a dá sa odstrániť ľahšie. Neskôr si zo slín vytvorí cementový obal a odstránenie je zložitejšie.

Kliešťa je potrebné odstrániť čo najskôr po nájdení, čím sa znižuje riziko nákazy. Pri vyberaní nepoužívame krémy ani olej. Kliešťa pokvapkáme dezinfekciou, najlepšie s alkoholom a jódom. Chvíľku (cca 5 minút) necháme pôsobiť - tým sa zničia baktérie a vírusy v tele kliešťa.

Ak sa kliešť pustí sám alebo len jemným otočením, máme vyhrané. Ak nie, kývaním na obe strany narušíme cement, ktorý drží kliešťa na koži. Na vytiahnutie kliešťa môžeme použiť špeciálne klieštiky, karty alebo háčiky. Kliešťa zachytíme čo najbližšie ku koži a jemným kývavým pohybom smerom nahor ho vytiahneme. Ranku po odstránení kliešťa opäť pokvapkáme dezinfekciou. Na odstránenie kliešťa možno použiť aj špeciálne prostriedky na to určené (Ixoderm, Atix, ...), ktoré nám vytiahnutie uľahčia.

Po odstránení kliešťa je vhodné niekoľko týždňov venovať väčšiu pozornosť svojmu zdravotnému stavu a v prípade objavenia sa príznakov niektorých z prenášaných chorôb vyhľadať lekára.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Kozmetika a hygiena Deti a mamičky

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.