MojaLekáreň.sk

Ako na nádchu a prechladnutie u bábätiek?

Na jeseň a v zime sa prechladnutie nevyhne ani dojčatám. Poradíme, čo robiť, keď má bábätko upchatý nos, trápi ho nádcha a kašeľ.

Ako na nádchu a prechladnutie u bábätiek?
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Jemná masáž a osvieženie vzduchu bábätku svedčí

Ako prevenciu aj pomoc pri už prebiehajúcej nádche odporúčam čistiť vzduch pomocou éterických olejov. Pre bábätká od najútlejšieho veku sa hodia esencie z borovice, levandule, eukalyptu alebo tymianu. Odporúčam zmes éterických olejov od Nobilis Tilia Detská, ktorú môžete používať už od 9. týždňa veku bábätka. Éterický olejček pôsobí priaznivo na tráviaci a dýchací systém bábätka.

Ak dávate prednosť spreju pre čistenie vzduchu, stačia 2 − 4 streknutia do miestnosti, kde máte bábätko, použite Detský osviežovač vzduchu. Takto rozprášené éterické oleje pôsobia proti chrípkovým vírusom, posilňujú imunitu a čistia vzduch.

Na nádchu je vhodné u bábätiek používať jemné spreje s morskou vodou alebo nosný olej Vilík, ktorý zabraňuje vysúšaniu sliznice, vďaka jemným ale účinným olejom uľahčuje dýchanie a je možné ich rozotrieť do okolia nošteka, ochrániť tak nos pred jeho odrením.

Při intenzívnejšej nádche je vhodné natierať hrudníček, čelo, ale i nožičky eukalyptovým balzamom Davídek. Hlavičku i nožičky pri nádche udržujte v teple a zvyšte polohu hlavičky bábätka pri spánku podloženým vankúšikom… (PharmDr. Kamila Horníčková)

Ako na nádchu u bábätka

  • Upchatý noštek čistite a zvlhčujte izotonickým roztokom morskej vody, ktorá navyše nariedi hlien − aplikujte niekoľkokrát denne, aj dlhodobo − a to aj v zimných mesiacoch. Mrazom vysušená nosová sliznica sa potom lepšie dokáže ubrániť patogénom, ktoré spôsobujú nádchu a prechladnutie.
  • Pre deti staršie ako 6 mesiacov môžeme v prípade upchatého nosa akútne použiť hypertonické roztoky, ktoré zmiernia opuchy sliznice a uvoľnia upchatý nos.
  • Zriedený hlien odstráňte pomocou odsávačky nosa. Na výber sú tak manuálne, ako aj odsávačky určené na pripojenie na vysávač či elektronické. Ale pozor − aj u odsávačiek platí − všetko s mierou! Odsávať nos odporúčame iba v prípade, ak kojenec nemôže kvôli upchatému nosu sať materské mlieko alebo piť z fľaštičky, prípadne pred spaním.
  • Lieky odporúčame používať čo najkratší potrebný čas. Odstup medzi jednotlivými dávkami by mal byť minimálne 8 hodín. Ak do 3 dní nedôjde k zlepšeniu, navštívte pediatra.

Čo môžete urobiť sami

  • Pri nádche dostatočne vetrajte a zvlhčujte vzduch. V chladnejšej dobre vyvetranej miestnosti sa bábätku bude spať oveľa lepšie ako v prekúrenom byte so suchým vzduchom.
  • Na kúrenie alebo na postieľku zaveste pár vlhkých plienok.
  • Postieľku podložte na jednej strane, aby malo bábätko trochu zdvihnutú hlavičku.
  • Do difuzéra alebo odparovača môžete nakvapkať pár kvapiek éterického oleja, ktorý je vhodný aj pre najmenšie deti alebo olejčekom bábätko masírovať (napr. You&Oil alebo Nobilis Tilia). Tieto oleje alebo spreje sú vhodné už pre najmenšie deti. 

Kedy ísť k lekárovi?

  • V prípade, že sa dieťa dusí, nie je schopné sa vôbec nadojčiť či napiť, má silný kašeľ, bolesť ušiek, hnisavý zápal očiček, alebo sa pridá teplota.
  • V prípade, že nádcha trvá dlhšie ako 7 − 10 dní a dôjde pri nej ku komplikáciám − napr. zápalu stredného ucha, hlasiviek, pľúc alebo priedušiek.
  • Ak ide o vaše prvé bábätko a neviete si rady, neváhajte sa obrátiť na lekárnika alebo pediatra.

Prekvapkajte noštek

S úspechom mám vyskúšané aj prekvapkávanie detského nošteka materským mliekom. Ak chceme použiť niečo "razantnejšie", môžeme siahnuť po kvapkách s obsahom oxymetazolínu (s koncentráciou 0,01 % u dojčiat a 0,025 % u detí od 1 roka) či xylometazolínu (0,05 % pre deti od 2 rokov). (Mgr. Pavla Horáková)

Ako na prevenciu nádchy a prechladnutia u detí

  • Bábätko teplo obliekajte (avšak pozor na prehriatie).
  • Dostatočne vetrajte a zvlhčujte vzduch.
  • Zvlhčujte i nos bábätka, predovšetkým v zimných mesiacoch.
  • Vyhýbajte sa kontaktu s nakazenými deťmi a dospelými.
  • V období šestonedelia a v čase chrípok a prechladnutí sa vyhýbajte miestam s veľkou koncentráciou ľudí (detské kolektívy, nákupné centrá,...).
  • So staršími bábätkami môžete začať chodiť do sauny. Vyberajte tie, kde majú nižšiu teplotu a zameriavajú sa na saunovanie detí.
  • Chodievajte čo najviac von. Na krátke prechádzky môžete s najmenšími vyraziť aj pri teplotách do -5 °C.
  • Ak môžete − dieťa dojčite! Práve dojčenie je dôležitým faktorom prevencie.
  • Naučte dieťa čo najskôr smrkať.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Deti
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Deti a mamičky

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.