MojaLekáreň.sk

Zbavte sa pigmentových škvŕn raz a navždy

Asi každá žena si praje mať krásnu pokožku. Hlavne po lete, kedy je pokožka najviac vystavovaná slnečnému žiareniu, sa na pleti môžu objavovať nechcené pigmentové škvrny, hyperpigmentácia.

Zbavte sa pigmentových škvŕn raz a navždy
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Príčiny pigmentových škvŕn

Pigmentové škvrny majú rad príčin. Jednou z častých príčin je znížená funkcia pečene, ktorá nedokáže prekonať látky spôsobujúce nepríjemné sfarbenie kože. Pre podporu pečeňových funkcií je veľmi vhodné užívať vitamíny skupiny B, spolu s horko chutiacimi tonikami typu pestrec mariánsky, púpava list, koreň, artičok, palina a podobne. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Pomoc z prírody

Siahnuť môžete i po niektorom z prípravkov osvedčených kozmetických firiem alebo sa spoľahnite na vedecky overené "domáce" postupy:

Jablčný ocot

Jablčný ocot obsahuje kyselinu octovú, ktorá podľa výskumu zosvetľuje pigmentáciu. Ak chcete, aby bol ocot čo najúčinnejší, dodržujte tento postup:

  • zmiešajte 1 diel octu s 1 dielom vody
  • naneste na pigmentové škvrny
  • nechajte pôsobiť 2 - 3 minúty
  • opláchnite vlažnou vodou
  • opakujte dvakrát denne, kým nedosiahnete požadovaný výsledok

Aloe vera

Jedinečný výskum indických lekárov dokázal, že látka aloín, ktorá je súčasťou dužiny aloe vera, zosvetľuje pigmentové škvrny. Navyše sa aloe vera hodí ako prevencia vzniku rakoviny kože, pretože podľa brazílskych vedcov spoľahlivo chráni pred UVA žiarením. Na účinné využitie aloe vera proti pigmentovým škvrnám sa držte tohto postupu:

  • pred spaním aplikujte na škvrny čistý gél z aloe vera
  • ráno opláchnite pokožku teplou vodou
  • postup opakujte každý deň, kým vaša pleť nedosiahne jednotný odtieň

Červená cibuľa

Extrakt z červenej cibule má preukázateľné účinky na zosvetlenie pokožky a tiež na liečbu čerstvých i starších jaziev. Pri nákupe krémov na hyperpigmentáciu sa preto zamerajte na to, aby sa práve červená cibuľa čiže allium cepa nachádzala v ich zložení. Nám sa osvedčil napríklad Scar Esthetique, ktorý túto látku obsahuje.

Extrakt zo zeleného čaju

Štúdia kórejských lekárov poukazuje na to, že zelený čaj obsahuje polyfenolické zlúčeniny, ktoré sa podieľajú na eliminácii pigmentových škvŕn z pleti. Pre ich odstránenie dodržujte tento postup:

  • zalejte listy zeleného čaju vriacou vodou a nechajte lúhovať minimálne päť minút
  • vodu zlejte a listy nechajte vychladnúť
  • jednotlivé lístky prikladajte na škvrny a nechajte niekoľko minút pôsobiť
  • opakujte dvakrát denne, kým nedosiahnete požadovaný účinok

Sójový extrakt

Americkí vedci preukázali, že extrakt zo sóje účinne pomáha proti hyperpigmentácii s tým, že zosvetlenie je zrejmé približne po 12 týždňoch aplikácie dvakrát denne. Buď sa teda pri výbere nového kozmetického prípravku zamerajte na to, aby obsahoval výťažok zo sóje, alebo dodržujte tento postup:

  • ráno a večer aplikujte pomocou vatového tampónu neochutené a nesladené sójové mlieko na škvrny
  • nechajte zaschnúť a následne pleť ošetrite tak, ako ste zvyknutí
  • vydržte aspoň tri mesiace, radšej ale aplikáciu neprerušujte, pigmentové škvrny sa môžu jednoducho vrátiť

Doplnky stravy proti hyperpigmentácii

Priame odstraňovanie pigmentových škvŕn je tiež dobré podporiť doplnkami stravy. Medzi tie najúčinnejšie patrí:

  • Vitamín C - je prirodzený antioxidant a v tele redukuje tvorbu melanínu, ktorý je zodpovedný za tvorbu pigmentových škvŕn. Príjem vitamínu C z ovocia a zeleniny je nestabilný, čo má za následok aj nestabilnú ochranu pred vývojom škvŕn. Na základe odborných štúdií teda odporúčame užívať vitamín C vo forme tabliet alebo iných doplnkov stravy.
  • Vitamín E - vďaka niekoľkým experimentálnym štúdiám sa ukázalo, že vitamín E čiže tokoferol stojí za depigmentáciou a celkovým zlepšením pleti. Najlepšie je ho podávať vo forme tabliet a v kombinácii s vitamínom C.
  • Vitamín B3 - klinické štúdie preukázali, že už po 4 týždňoch liečby výrazne znížil rozsah aj odtieň hyperpigmentácie. Aj vitamín B3 čiže niacín je vhodné dopĺňať do tela vo forme tabliet.

Prírodné látky zosvetľujúce kožu

Lokálne možno ako prírodnú zosvetľujúci látku použiť šťavu z citróna a miesta zvýšenej pigmentácie ňou potierať. Veľmi účinné na tieto ťažkosti sú éterické oleje, napríklad olej z ruže, geránia, levandule, šalvie, rozmarínu, citrónu. Vždy vhodne zriedené v základnom oleji, napríklad mandľovom alebo primiešané do bežného krému. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.