MojaLekáreň.sk

Acerola − prírodný zdroj vitamínu C

Barbadoská čerešňa alebo acerola je jeden z najlepších zdrojov prírodného vitamínu C na svete. Vznikli tak rozsiahle plantáže, na ktorých sa acerola pestuje, aby tento drahocenný plod bol dostupný čo najširšej verejnosti.

Acerola − prírodný zdroj vitamínu C
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Čo obsahuje acerola

Acerola obsahuje okrem kyseliny askorbovej, teda vitamínu C, celú škálu vitamínov B (tiamín, niacín, riboflavín, biotín,…), ďalej potom vitamín A, E a P alebo rutín, rôzne minerály a flavonoidy. Všetky tieto látky nie sú v plodoch obsiahnuté vo veľkom množstve, ale pomáhajú k lepšiemu vstrebávaniu a využitiu práve veľkého množstva vitamínu C. Tým sú prírodné zdroje cenných a pre telo nepostrádateľných látok výnimočné.

Prečo je vitamín C taký dôležitý

Nie je náhoda, že sa reklamy na vitamín C objavujú najčastejšie v jesennom a zimnom období, kedy je ľudský organizmus možno viac zaťažovaný. Vitamín C totiž významne podporuje imunitný systém, prispieva k duševnej a psychickej pohode a znižuje vyčerpanie a pocity únavy.

Veľmi často sa o vitamíne C hovorí ako o silnom antioxidante − chráni telo pred voľnými radikálmi, ktoré majú negatívny vplyv na ľudský organizmus. Tiež sa podieľa na tvorbe tkanív − cievy, kosti, kože, kolagén a ďalšie. Železo, ktorého nedostatkom trpí množstvo ľudí, sa bez vitamínu C len ťažko vstrebáva.

Odporúčaná denná dávka vitamínu C

Odporúčaná denná dávka vitamínu C pre dospelé osoby je 80 − 100 mg. Celý rad odborníkov sa však zhoduje, že v prípade zvýšeného stresu, fyzickej aktivity alebo v priebehu choroby je spotreba vitamínu C v tele mnohonásobne vyššia a je dobré dávku navýšiť až na 300 mg.

Ako je to s vitamínom C

Kedy užívať vitamín C, aké sú odporúčané denné dávky pre deti a prečo si dať pozor na predávkovanie sa dozviete v článku Vitamín C.

Prečo užívať práve acerolu?

V posledných rokoch sa čoraz častejšie hovorí o tom, že je vhodné získavať dôležité vitamíny a minerály primárne z prírodných zdrojov a po tých syntetických siahnuť až keď nie je iné riešenie.

Prirodzene sa vitamín C nachádza v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Okrem citrusov potom v drobných plodoch, v paprike, brokolici či listovej zelenine. Prísun kvalitného ovocia a zeleniny sa však v priebehu roka rôzni. Varením či zaváraním sa navyše väčšina vitamínu C stráca. Najšetrnejšou metódou uchovania je potom mrazenie. Do úvahy musíme vziať aj fakt, že naozaj veľká časť populácie vo svojom jedálničku nemá zahrnuté dostatočné množstvo ani ovocia, ani zeleniny.

Okrem klasického ovocia a zeleniny je bohatým zdrojom prírodného céčka tiež rakytník či šípky − oba plody je možné pestovať v našich prírodných podmienkach. Absolútne najvyššiu koncentráciu vitamínu C však v sebe skrýva práve acerola. V 100 g surovej aceroly je asi 1700 mg vitamínu C.

V akej forme môžeme acerolu zohnať?

Keďže plody aceroly podliehajú rýchlej skaze, len ťažko sa v našich končinách môžeme stretnúť s čerstvými kúskami. Neexistuje tak iný spôsob, ako využiť plody sušené či doplnky stravy, v ktorých je sušený plod aceroly mletý na jemný prášok, najčastejšie dostupný vo forme kapsúl.

Acerolu môžete zohnať aj vo forme džúsov, niekedy aj v mrazenej podobe k príprave smoothie. Farbou láka k pochuteniu si na sladkej chuti, v skutočnosti má však bližšie k citrónu, než ku čerešni, je totiž kyslá :-) Aj tak sa dá zaradiť do kuchyne − na prípravu ovocných šalátov, pudingov, sladkých dezertov alebo práve do smoothie.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Vitamín C

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.