MojaLekáreň.sk

10 hlavných spúšťačov bolestí hlavy

Niekedy tušíme, prečo nás hlava rozbolela, zatiaľ čo inokedy sa bolehlav objaví úplne nečakane a zdanlivo bez príčiny. Prezradíme vám, aké sú najčastejšie spúšťače bolestí hlavy a tiež pridáme pár tipov, ako im predchádzať.

10 hlavných spúšťačov bolestí hlavy
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Niektoré faktory spúšťajúce bolesť hlavy môžeme ovplyvniť, a bolesti tak úspešne predísť. Tie ostatné je dobré si aspoň uvedomiť a mať pri sebe prípravky, ktoré od nepríjemných stavov pomôžu.

1. Počasie

Vôbec najčastejšia príčina bolestí hlavy je počasie, respektíve jeho zmeny. Vo chvíli, keď sa otepľuje alebo naopak ochladzuje, môžu zmeny vlhkosti a tlaku narušiť tvorbu chemických látok v mozgu, a tým spustiť bolesti hlavy. Ak trpíte bolesťou hlavy častejšie, skúste sledovať, ako sa v období vašich ťažkostí mení počasie. Možno dôjdete k prekvapivým zisteniam a budete sa môcť na nepríjemné stavy lepšie pripraviť.

2. Strava

Medzi najčastejšie spúšťače bolestí hlavy medzi potravinami patrí:

  • syry (obzvlášť tie zrejúce),
  • čokoláda,
  • citrusy,
  • údené mäso,
  • orechy,
  • cibuľa,
  • slané jedlá a
  • glutamát sodný.

U niektorých ľudí môže vyvolať bolesti hlavy dokonca aj zmrzlina. Taká bolesť sa zvyčajne objavuje v oblasti čela a našťastie väčšinou trvá len pár minút. Ak vás trápi častá bolesť hlavy, snažte sa vypozorovať, či ju nespôsobujú niektoré potraviny a prípadne ich skúste vo svojom jedálničku nahradiť inými.

Vynechanie jedla

Na vznik bolestí hlavy má vplyv aj vynechanie pravidelného jedla. Vaše telo sa už totiž tešilo na pravidelný prísun živín a vy ste mu ich nedodali, vďaka tomu klesne hladina krvného cukru, čo má za následok bolenie hlavy. A bolesť hlavy môže vyvolať aj náhly nárast hladiny krvného cukru. Prevenciou proti týmto bolestiam hlavy tak môže byť pravidelná strava a častejšie menšie porcie.

3. Stres

Až u dvoch tretín postihnutých je pôvodcom bolestí hlavy stres. K pálčivým bolestiam však spravidla dochádza až vo chvíli, keď napäté obdobie pominie. Počas ťaživej situácie sa totiž do tela vyplavujú hormóny, ktoré nám ju pomôžu zvládnuť a v momente, keď stres odznie, klesajúca hladina hormónov vyvolá rozšírenie a kontrakcie krvných ciev, čo má za následok práve prudkú bolesť hlavy.

Stres tiež môže spôsobiť svalovú tenziu v šiji a ramenách. Môže tak ovplyvniť držanie tela a vyvolať následnú tenznú bolesť hlavy. Udržať stres pod kontrolou nám pomôžu napríklad relaxačné techniky, dychové cvičenia alebo joga.

4. Konzumácia nápojov

Odhliadnuc od opice po prehýrenej noci, bolesti hlavy na seba môžeme privolať aj konzumáciou príliš veľkého množstva čaju alebo kávy, rýchlym vypitím ľadového nápoja alebo aj dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Optimálne by sme mali vypiť 0,5 litra čistej vody alebo nesladených a nesýtených tekutín na každých 15 kg svojej hmotnosti s tým, že káva, čaj a alkohol sa do pitného režimu nepočítajú.

5. Hormóny

Pre ženy nie je novinkou, že ďalším zásadným spúšťačom bolestí hlavy sú hormóny, a to najmä tie, ktoré sú aktívne počas menštruácie. Dôvodom môže byť skutočnosť, že hladina významného ženského hormónu estrogénu počas menštruácie poklesne, čo spustí bolesť hlavy.

Bolesti hlavy v tehotenstve

Výnimkou nie sú ani bolesti hlavy v tehotenstve. Za nimi stoja spravidla hormóny alebo tiež zvýšené množstvo krvi v obehu, stres, nedostatok spánku či preťažená chrbtica. O vhodnom riešení týchto problémov sa vždy poraďte so svojím gynekológom.

6. Bakteriálne alebo vírusové infekcie

Medzi ďalšie typické spúšťače bolestí hlavy patria bakteriálne či vírusové infekcie − od tých menej závažných, ako napríklad nádcha, cez stredne nebezpečné, ako je chrípka či covid-19, až po veľmi vážne choroby, akou je meningitida. Pre tú je typická neznesiteľná bolesť hlavy, ktorú sprevádza prudký vzostup teploty, zvracanie a tuhnutie šije. Akonáhle máte podozrenie, že by sa vás tieto symptómy mohli týkať, ponáhľajte sa k lekárovi, veľakrát ide o minúty.

7. Nadmerná fyzická záťaž

Fyzická aktivita je dôležitá pre naše celkové zdravie a kondíciu, ak sa to s ňou ale preháňa, môže zapríčiniť bolesť hlavy. Pohyb totiž zvyšuje cirkuláciu krvi v hlave a krku a spôsobuje rozšírenie ciev, čo môže vyvolať práve bolesť hlavy, a to najmä ak sa dostaneme a dlho zostaneme vo vysokej tepovej frekvencii.

Prírodní pomocníci proti bolesti hlavy

Od bolesti hlavy môže pomôcť aj príroda. Určité bylinky sú na ľahšie prekonanie tohto stavu vyhľadávané. Jednou z nich je margaréta šarlátová alebo rimbaba obyčajná. Nájdeme ju v čajoch alebo ako tinktúru vo forme výživových doplnkov. Ďalej je na pitie vhodná mäta. V aromaterapii sa využíva chladivé pôsobenie eukalyptu, levandule, citrusov ako pomaranč, limetka, alebo mäty.  (PharmDr. Kamila Horníčková)

8. Hrbenie a ohnutie chrbta

Nadmerné ohnutie chrbta v sede môže zvýšiť tenziu v hornej časti chrbta a krku a je hlavnou príčinou tenzných bolestí hlavy. Snažte sa nezostávať pri sedení dlho v rovnakej pozícii a naučte sa sedieť rovno s opretými chrbtom. Ak pracujete s počítačom, horná hrana monitora by mala byť vo výške očí. Ak je nižšie, budete mať tendenciu sa hrbiť a ohýbať krčnú chrbticu, ktorá potom môže spôsobiť bolesť hlavy.

9. Nedostatok spánku

Nie je novinkou, že nedostatok spánku môže mať za následok bolesti hlavy, ktorých sa potom celý nasledujúci len veľmi ťažko zbavujeme. Ak navyše patríme medzi spánkové prokrastinátory, teda svoj spánok odkladáme mnoho dní po sebe a depriváciu tak prehlbujeme, pravdepodobne sa dostaví dlhodobá bolesť hlavy a okrem nej aj ďalšie zdravotné ťažkosti. Spánok je totiž pre náš organizmus nesmierne dôležitý. Riešenie tejto situácie je pritom vcelku jednoduché, nastavte si spánkový režim a ten každý deň dodržujte − choďte spať a vstávajte každý deň približne v rovnakom čase, a to vrátane víkendov.

Škrípanie zubov

So spánkom tiež súvisí ďalšia aktivita, ktorá môže byť príčinou bolestí hlavy. Je to nočné škrípanie zubov. Bolo totiž zistené, že u niektorých ľudí môže byť tupá bolesť hlavy vyvolaná práve škrípaním zubov počas noci. Pre tieto prípady existuje špeciálna ochrana zubov, ktorá počas spánku škrípanie znemožňuje. O jej vhodnosti pre vás sa poraďte so svojím dentistom.

10. Migréna

Migréna je chronická bolesť hlavy, ktorá trvá niekoľko dní až týždňov. Zvyčajne je jednostranná a môže byť sprevádzaná nevoľnosťou, precitlivenosťou na hluk, svetlo a pachy, ľútostivosť a tiež únava. Zvyčajne sa rieši pomocou voľne predajných analgetík a v prípade jej častého opakovania preventívnou liečbou. 

Náš tip: Píšte si denník

Ak si nie ste istí, čo u vás vyvoláva bolesti hlavy, skúste si písať denník. Postupom času identifikujete, čo bolesť hlavy spôsobuje, a naučíte sa jej predchádzať. Zapisujte si:

  • Dátum a deň v týždni.
  • Čo ste jedli a pili?
  • Aké bolo počasie?
  • Kedy ste šli spať a koľko hodín ste spali?
  • Robili ste niečo neobvyklé?
  • Aký druh fyzickej aktivity ste vykonávali a ako dlho?
  • Kedy začala bolesť hlavy?
  • Aké lieky ste brali a kedy?

Čo na bolesť hlavy

Na bolesť hlavy najlepšie fungujú voľne predajné analgetiká. Zvyčajne od nich uľaví zhruba do pol hodiny a vydrží pôsobiť až štvrtinu dňa s tým, že záleží na intenzite a pôvode bolesti. Tieto lieky navyše uľavujú aj od bolestí zubov, chrbta, svalov, kĺbov, menštruačných bolestí a bolestí v hrdle.

Popri tom sú účinným doplnkovým riešením, a to najmä na dlhodobé bolesti hlavy a časté migrény, akupresúrne body. Body spojené s hlavou sa nachádzajú na špičkách všetkých prstov na rukách.

Ak bolesť hlavy nemá u vás zrejmú príčinu, objavuje sa často, neustupuje alebo ju sprevádzajú aj iné symptómy (najmä vysoká teplota), nikdy neváhajte s návštevou lekára. Radšej, aby išlo o planý poplach, ako aby ste prišli do ordinácie neskoro.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.