Zdravé varenie: Domáce chrumkavé krekery
K vínu, knižke alebo filmu to chce niečo na zahryznutie, to mi nikto nevyhovorí. Ak sa ale snažíte vyhýbať zemiačikom rovnako ako ja, upečte si vlastné krekery. Zakaždým môžu byť trochu iné.
![Zdravé varenie: Domáce chrumkavé krekery](https://mojalekarensk.vshcdn.net/upload/zd/ra/zdrave-varenie-domace-chrumkave-krekery-2368188-700x467-fit.jpg)
Čo budete potrebovať:
- 1 hrnček špaldovej múky (môže byť aj iná hladká múka)
- 7 lyžíc vody
- 3 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
Výsledné množstvo krekrov sa vám vojde zhruba na jeden pekáč.
A potom už je to o tom, na aké budete mať práve chuť:
- či na syrové s rascou (do cesta to potom bude chcieť ešte hrsť syra – zhruba 10 dkg – a rascu vcelku podľa chuti),
- cesnakovo-rozmarínové (pridáte 4 roztlačené strúčiky cesnaku a rozmarín podľa chuti),
- alebo napríklad s nejakým obľúbeným korením a sezamovými, slnečnicovými alebo tekvicovými semienkami – ja mám vyskúšané bio korenie Dobrá nálada, ktoré obsahuje soľ, cesnak, bazalku, pamajorán, medvedí cesnak, rozmarín, tymián a kvet nechtíka, ruže a nevädze),
- či máte chuť na trochu pikantnejší – v tom prípade do cesta použijete trošku chilli.
Postup
Cesto potom zostáva vyvaľkať na hrúbku 2 milimetre a nožom rozdeliť na malé obdĺžničky, štvorčeky, jednoducho ako sa vám to práve podarí (ak máte krájač na pizzu, tak ho neváhajte použiť, je to s ním ľahšie).
Krekry môžete posypať syrom či semienkami, ktoré ste dali do cesta (a rôzne ich medzi sebou prekombinovať), makom alebo sušenou červenou paprikou a krásne sa na nich bude vynímať hrubozrnná soľ. Pred posypaním krekry potrite olejom, aby na nich daná ingrediencia lepšie držala.
Krekry pečte na 200 °C na papieri na pečenie, kým nezozlátnu.
Prajem krásne a chrumkavé večery! :-)
![Zuzana Bihary](https://mojalekarensk.vshcdn.net/upload/zu/zk/zuzka-foto-medailonek-2127630-150x150-fit.jpg)
Zuzana Bihary
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!