MojaLekáreň.sk

Zbavte sa plesne na nechtoch

Máme pre vás 10 prípravkov, tipov a rád, vďaka ktorým spoľahlivo odstránite pleseň z nechtov.

Zbavte sa plesne na nechtoch
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo lekárnikom.

1. Masti na plesne

Naozaj spoľahlivé lokálne masti na plesne obsahujú antimykotiká, ako je bifonazol, vďaka ktorým vás zbaví infekcií spôsobených plesňou, kvasinkami i inými hubami. Ďalšou dôležitou látkou potom býva močovina, ktorá má za úlohu zmäkčiť necht, aby liečivé zložky mohli ľahko preniknúť do postihnutého miesta. Nám sa najlepšie osvedčil Canespor.

Postup: nechty je nutné na niekoľko minút najprv namočiť do horúcej vody, osušiť, škrabkou odstrániť vrchnú časť nechtu, naniesť krém a následne postihnutý necht na 24 hodín zalepiť. Celková liečba zvyčajne zaberie 1 − 2 týždne.

Pythium oligandrum − múdra huba

Pythie má oproti bežnej antimykotickej liečbe rad výhod − plesne alebo kvasinky si proti nej nevytvárajú odolnosť, a tak ju môžete použiť opakovane. Použitie huby so sebou nenesie žiadne obmedzenia ani riziká.

2. Pythie − múdra huba

Preverená a obľúbená u zákazníkov je v boji proti plesniam tzv. múdra huba, čiže pythie. Okrem samotnej liečby sa produkty z tejto huby hodia aj na prevenciu vzniku nových plesní.

Postup: vatový tampón namočený v roztoku z Pythie priložte na postihnutý necht, prikryte a nechajte pôsobiť cez noc. Rovnaký proces zopakujte druhý deň a následne potom za 2 − 4 týždne.

3. Tea tree olej

Z výzkumu brazílskych lekárov vyplýva, že čistý tea tree olej je vďaka svojim antimykotickým a antiseptickým schopnostiam vysoko účinný proti plesniam na nechtoch.
Postup: postihnutý necht natierajte 2x denne čajovníkovým olejom.

4. Oregánový olej

Olej z oregána čiže pamajoránu obsahuje thymol, ktorý má podľa výskumu z roku 2016 výnimočné antimykotické vlastnosti.
Postup: natierajte postihnutý necht oregánovým olejom dvakrát denne. Pre zvýšenie účinku, môžete čajovníkový a oregánový olej kombinovať − pozor ale na prípadnú alergickú reakciu, v oboch prípadoch sa jedná o veľmi silné prípravky.

5. Ozonizované oleje

Prípravky s obsahom ozonizovaného olivového alebo slnečnicového oleja dokážu podľa odborných výskumov spoľahlivo zneškodniť organizmy, ako sú plesne, kvasinky a baktérie.
Postup: 2x denne vmasírujte olej do postihnutého nechtového lôžka.

6. Cesnak

O antibakteriálnych a antimykotických vlastnostiach cesnaku vedeli už naše babičky a súčasné výskumy ich znalosti len potvrdzujú.

Postup: plátok cesnaku priložte na postihnutý necht, prikryte a nechajte pôsobiť asi pol hodiny. Postup opakujte 2x denne.

7. Zmeňte svoj jedálniček

Súvislosť medzi stravovaním a celkovým zdravím s plne funkčným imunitným systémom podlieha priamej úmernosti: čím zdravšie sa stravujeme, tým lepšie náš organizmus funguje.

Zakomponujte preto do svojho jedálnička:

  • probiotické jogurty − pre podporu imunitného systému, aby bol schopný odolávať atakom plesní a iných infekcií
  • dostatočné množstvo bielkovín − lebo priamo podporujú rast nechtov
  • železo a vitamín D − proti lámavosti nechtov
  • esenciálne mastné kyseliny − pre pevnosť a rast nechtov
  • vápnik − pre lepšiu kvalitu nechtov

8. Vytrvajte

Musíte počítať s tým, že liečba plesne nechtov je dlhodobá (väčšinou 6 − 12 mesiacov). Čím viac je necht postihnutý, tým trvá dlhšie. V liečbe vytrvajte až do tej doby, než vyrastie nový necht úplne bez kazu. Natierajte aj kožu medzi prstami a celú plôšku chodidiel. Pleseň sa väčšinou nachádza aj na koži a opätovne sa prenáša. V prípade zhrubnutých nechtov, je možné nechty obrusovať pre lepší prienik účinnej zložky prípravku.

9. Dodržujte zvýšené hygienické opatrenia

Udržujte nohy čisté a suché. Na brúsenie je vhodné používať jednorazové pilníky. Všetky nástroje, ktorými sa staráte o kožu a nechty, po každom použití vydezinfikujte. Dodržiavanie ďalších zásad pomôže zabrániť roznosu infekcie. Počas liečby denne:

  • dezinfikujte topánky
  • meňte ponožky či pančuchy
  • meňte uteráky
  • a tiež nechoďte nikde naboso

10. Navštívte lekára

Ak žiadny z uvedených procesov nezaberá alebo váš necht vykazuje známky výrazného poškodenia, je lepšie ihneď navštíviť kožného lekára. Ten môže na základe diagnózy predpísať silnejšie lokálne lieky alebo ich skombinovať s celkovou liečbou, kedy zvyčajne dochádza na perorálne podávanie antimykotík.

Prevencia vzniku plesne na nechtoch

  • Všade, kde sa pohybuje veľké množstvo ľudí naboso alebo tam, kde viete, že žije chorý, noste vlastné prezuvky, používajte vlastné podložky na prezliekanie a pravidelne ich dezinfikujte.
  • Ak navštevujete pedikúru, tak je vhodné si overiť, že všetky nástroje, ktoré sa tu používajú, sú dostatočne dezinfikované.
  • Uprednostnite bavlnené ponožky pred silónovými.
  • Neskúšajte cudzie topánky naboso.
  • Topánky je odporúčané dezinfikovať 2x týždenne sprejom.
  • Sprej je potom vhodný aj na dezinfekciu ponožiek, ak ich nie je možné vyvariť.
  • Nezdieľajte uteráky, topánky a bielizeň s inou osobou.
  • Užívajte niektorý z prípravkov na posilnenie imunity.
Príznaky choroby alebo zdravotného problému opísaného v tomto článku sa môžu u každého človeka prejavovať inak. V každom prípade sa o svojich zdravotných problémoch vždy poraďte so svojím lekárom.
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Pleseň nehtov Lieky na plesne

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.