MojaLekáreň.sk

Kurkumín pre zdravé trávenie i imunitu

Kurkumu poznáte najskôr z kuchyne, ale my pre vás máme tipy, ako ju využiť tak, aby prospievala vášmu zdraviu – pôsobí totiž priaznivo na normálnu funkciu pokožky, zdravé trávenie či normálny stav kĺbov a kostí.

Kurkumín pre zdravé trávenie i imunitu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Účinky kurkumy

Zdravé trávenie

Pre správnu funkciu tráviaceho systému, pečene, žlčníka alebo krvných lipidov teda cholesterolu je možné užívať kurkumu spolu s čiernym korením (piperínom). Kurkuma podporuje tvorbu žlče a tým uľahčuje trávenie. 

Zdravie kĺbov

Kurkuma pomáha udržiavať normálny stav kĺbov, pozitívne ovplyvňuje ich pohyblivosť, pevnosť chrupaviek a tkanív. Kurkuma prospieva aj zdraviu našich kostí. Tieto a ďalšie účinky však môže zabezpečiť len dostatočne vysoké množstvo kurkumy podávané v pravidelných dávkach počas niekoľkých týždňov. Možnosťou je používať kvalitné doplnky stravy, ktoré sa veľmi dobre vstrebávajú.

Antioxidant

Kapsule obsahujúce kurkumín, resveratrol a kvercetín sú skvelým prostriedkom s vysokou dávkou antioxidantov. Sú silnými bojovníkmi proti pôsobeniu voľných radikálov v tele a navyše preventívne chránia silu našej imunity.

Nervový a kardiovaskulárny systém

Pre udržanie duševnej rovnováhy a zároveň pre správnu funkciu obehového systému a zdravej činnosti srdca je vhodné užívať kurkumu denne. Môžeme zaraďovať kurkumu do jedla, surovú, sušenú alebo vo forme kvalitných tabliet.

Imunitný systém

Pre zdravé fungovanie našej imunity je vhodné užívať kurkumu pravidelne. Odporúčaná dávka je asi jedna čajová lyžička na dospelého človeka. Na tieto účely sa preto dobre hodí kurkuma v podobe korenia, ktorú možno pridávať do jedál, polievok i piť vo forme čajov. 

Podpora správnej funkcie dýchacieho systému a stavu našej pokožky

Pravidelní užívanie kurkumy napríklad vo forme kurkumového mlieka prečistí našu pleť zvnútra aj zvonku. Kurkuma sa v Indii používa tiež pri príprave domácej pleťové masky na mastnú aknóznu pleť. 

Posilňujúci čaj z kurkumy a zázvoru

  • 1 liter čistej vody
  • 15 slabých plátkov čerstvo narezaného zázvoru
  • 5 plátkov čerstvého koreňa kurkumy alebo 1,5 lyžičky sušenej kurkumy

Vložte všetky ingrediencie do hrnca a varte 15 minút. Stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí zlejte. Môžete dosladiť medom. 

Ďalší recept na protizápalové vegánske mlieko s kurkumou pre vás zostavila naša lekárnička, PharmDr. Kamila Horníčková.

Pozor na nadmerné a dlhodobé užívanie kurkumy

Kurkuma by sa nemala používať dlhodobo a v nadmernom množstve. Ak užívate lieky, ktoré ovplyvňujú zrážanie krvi, alebo ak máte ochorenie žlčových ciest, určite sa poraďte s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na trávenie Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.