MojaLekáreň.sk

Vitamín D u detí - ako ho podávať?

Vitamín D je jedna z najdôležitejších súčastí vývoja človeka - niet sa čo čudovať, keďže sa podieľa na raste kostí. A jeho príjem je mimoriadne dôležitý už od narodenia. Práve preto ho pediatri plošne predpisujú bábätkám, keďže ani v materskom mlieku nie je jeho množstvo dostačujúce. Prečo je také dôležité príjem vitamínu D u detí nezanedbať a aké sú prípadné ďalšie možnosti jeho doplnenia?

Vitamín D u detí - ako ho podávať?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Nie sú to len kosti, na ktoré má vitamín D veľký pozitívny vplyv. Rovnako vplýva na metabolizmus, kardiovaskulárny a gastrointestinálny systém, obličky, pohlavné orgány, krv, zodpovedá aj za hladko fungujúci respiračný systém a imunitu. Nedostatok vitamínu D v dnešnej dobe má na svedomí aj absencia slnka, pred ktorým sa ukrývame v kanceláriách a uzavretých priestoroch.

V ranom veku by však mohol deficit vitamínu D mať oveľa nežiaducejšie účinky, než v dospelosti.

Vitamín D a deti

Deťom sa vitamín D podáva ako doplnok stravy a prevencia proti rachitíde, alebo tiež takzvanej krivici. Ide o mäknutie kostí, ktorého následkom je ich pokrivenie pod ťarchou tela. Výsledkom sú krivé končatiny, chrbtica, či dokonca deformácie panvy a lebky.

V našom prostredí za posledné desaťročia vďaka vysokej úrovni zdravotnej starostlivosti výskyt rachitídy značne poklesol. Dôvodom je aj dôsledné podávanie vitamínu D novorodencom.

Pediatri bábätkám predpisujú kvapky Vigantol, ktoré by sa im mali podávať od 14. dňa života - 1 kvapka denne.

Aké sú ďalšie možnosti dopĺňania „déčka” vo výžive dojčiat a starších detí?

Príjem akýchkoľvek doplnkov výživy je nutné vždy konzultovať s pediatrom. Vybrať si možno z rôznych alternatív, ktoré možno použiť podľa veku diaťaťa:

  • od ukončeného prvého mesiaca možno deťom podávať kvapky Baby-D značky Jamieson, výnimočne čistý vitamín farmaceutickej kvality v takej istej forme, akú naše telo prirodzene produkuje, keď je vystavené slnečnému žiareniu. Existuje však aj mnoho ďalších alternatív tohto druhu,
  • od 6. mesiaca sa môže podávať rybí olej vo forme, ktorú dieťa dokáže akceptovať,
  • staršie deti, ktoré už dokážu tablety hrýzť alebo cmúľať, môžu dostávať vitamín D s príchuťou.

Najznámejším zdrojom vitamínu D je samozrejme slniečko, je však potrebné dodať, že deti nemôžeme vystavovať slnku tak dlho, ako by bolo potrebné pre jeho dostatočný prísun. Prakticky nechránené pred slnečnými UVA a UVB lúčmi by deti na slnku tráviť čas nemali, ale práve opaľovacie prostriedky chrániace ich kožu, významným spôsobom znižujú tvorbu vitamínu D v ich pokožke, kde sa déčko vyrába prostredníctvom slnečného žiarenia. V detstve je teda veľmi dôležité udržiavať príjem vitamínu D pomocou stravy a doplnkov výživy.

A čo dospelí?

Ani samotná strava však nie je, bohužiaľ, schopná zaistiť potrebný prísun vitamínu D. Podľa odborníkov bežný príjem mlieka, mliečnych výrobkov či vajec spolu s občasnou konzumáciou rýb dodáva do tela len veľmi zanedbateľné množstvo déčka.

Keďže vitamín D sa tvorí hlavne v pokožke, sme opäť pri slnku. Nie nadarmo sa hovorí, kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Ani dospelý človek sa však v záujme zachovania zdravej pokožky nemôže nechránený "opekať" na slnku viac než 10-15 minút, hrozí mu spálenie a riziko vzniku melanómov.

V lete síce do tela zo slnka dostávame výrazne viac vitamínu D, než počas zimy, v našich geografických podmienkach to však nestačí. Museli by sme sa slnku vystavovať dennodenne počas niekoľkých mesiacov, konzumovať denne ryby a rybí olej, aby sme mali tohto vitamínu dostatok. V tomto smere majú južné prímorské krajiny Európy značnú výhodu.

Ideálnou cestou, ako si udržať dostatok vitamínu D, je dopĺňať si jeho deficit pomocou prírodných doplnkov výživy. Pravidelné dopĺňanie vitamínu D zaručuje u dospelých, ale aj u detí zvýšenú obranyschopnosť organizmu, čo každý z nás potrebuje najmä na jeseň a počas zimy v čase chrípkových epidémií.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Deti a mamičky Dermokozmetika opaľovanie Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.