MojaLekáreň.sk

Tymianový sirup

Trápi vás oslabená imunita alebo sa chcete pripraviť na nadchádzajúce obdobie jesene? Vyskúšajte silu byliniek. Poradíme vám, ako si pripraviť domáci tymiánový sirup.

Tymianový sirup
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Kedy začať posilňovať imunitu

Ak chcete mať naozaj silnú imunitu, je dobré začať s jej posilňovaním najmenej jeden mesiac pred výskytom chrípok a viróz. V ideálnom prípade by ste mali na svoju imunitu myslieť po celý rok a posilňovať ju neustále. Zamerajte sa na zdravú stravu, pravidelnú očistu tela pomocou detoxikácie, odľahčujúcimi dňami a k tomu všetkému si pozvite na pomoc silu prírodných pomocníkov.

Silná imunita nie je len o prehĺtaní tabliet

Na správne fungovanie imunity má vplyv:

  • zdravá črevná mikroflóra,
  • vyvážená strava s vysokým podielom ovocia a zeleniny, ďalej potom antioxidanty, minerály, vitamíny, zdravé tuky a kvalitné bielkoviny,
  • kvalitný spánok a fyzická aktivita,
  • pobyt na slnku a dostatok vitamínu D,
  • rešpektovanie potrieb vlastného tela,
  • otužovanie alebo saunovanie − ak nie ste milovníci studenej vody, odporúčame počas sprchovania striedať teplú a studenú vodu,
  • pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu,
  • žiť v súlade s prírodnými rytmami (pred spaním si namiesto filmu vezmite knižku alebo časopis a odpútajte sa od televíznej obrazovky, mobilného telefónu a pokúste sa chodiť spať o niečo skôr),
  • radovať sa aj z maličkostí − odhoďte negatívnu energiu a usmievajte sa na svoje okolie.

Zdravé črevá

Ak vás trápia problémy s vyprázdňovaním, vyskúšajte probiotiká a prebiotiká a zaraďte do svojho jedálnička potraviny bohaté na vlákninu, zelené potraviny a obmedzte alergény.

Detox a imunita

Pre správne fungovanie imunitného systému odporúčame očistu organizmu. Detox organizmu reštartuje orgány v tele a podporí cirkuláciu krvi, vyčistí, odplaví a vylúči všetko, čo je pre telo nepotrebné. V očiste tela od toxických látok nám skvele pomôžu aj suroviny, ktoré nájdete v špajze.

Prečo pestovať tymián?

Tymián podporuje správne fungovanie dýchacích ciest, zdravý imunitný systém, zvyšuje očistné procesy tela a podporuje vyrovnané trávenie a vylučovanie. Tymiánovú silicu je vhodné rozprašovať do ovzdušia v období zvýšeného množstva vírusov, hlavne teda z jari a na jeseň.

Ďalší prírodní pomocníci pre lepšiu imunitu

  • Cesnak − jedná sa o výborné korenie ale aj "všeliek". Jeho blahodárne ochranné a zdraviu prospešné účinky sú známe po stáročia. V kuchyni na neho nezabúdajte! Čo hovoríte, neskúsite si budúci rok vypestovať vlastný?
  • Všetko potrebné pre naše zdravie rastie v našom blízkom okolí. Urobte si rakytníkový džem, zamrazte si čerstvé čučoriedky či maliny z lesa alebo si usušte šípky. V zimných mesiacoch sa vám budú hodiť :-)
  • Viete, čo je prastarý liek na všetky neduhy? Je to kvalitný med od poctivého včelára. Skvelý do sladkých dobrôt, na chlieb alebo pri prechladnutí do čaju.
  • Určite vyrazte na huby do čistých lesov. Či už ich usušíte alebo podusíte, budú tou pravou potravou pre naše imunitné bunky. Ak nemáte práve ku kvalitným hubám prístup, vyrazte na farmárske trhy alebo pozrite k nám.
  • Bylinky majú tiež vplyv na správnu funkciu nášho dýchacieho systému. Pomáhajú očisťovať pľúca od hlienu a prachových častíc z ovzdušia. Vyskúšajte tymián, rozmarín alebo materinu dúšku. Či už sa rozhodnete bylinky zvariť horúcou vodou v čaj, vyrobíte si domáce tinktúry či mastičky, rozhodne v období, keď vyčíňa prechladnutie neoľutujete.

Máte radi bylinky?

Pripravte si na jeseň domáci tymiánový sirup alebo masť, ktorú môžete natierať na hrudník počas prechladnutia. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Tymiánový sirup z čerstvého tymiánu

  • 3 košaté vetvičky tymiánu
  • kvalitný med
  • 1 bio citrón alebo 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup

Do čistého suchého pohára nastriháme umyté a vysušené vetvičky tymiánu, ktoré zalievame po vrstvách kvalitným medom a prekladáme plátkami citrónu. Všetko by malo byť ponorené v mede. Naplnené poháre uložíme na tmavé miesto a pravidelne denne otáčame hore dnom, aby boli vetvičky aj citrón naložené rovnomerne. Po 2 týždňoch med zlejeme cez cedidlo do čistého pohára. Zavíčkujeme a uložíme na tmavé chladné miesto najlepšie do chladničky či pivnice.

Tymiánový sirup zo sušeného tymiánu

Postup

Priveďte do varu 200 ml vody, rozpustite v nej 200 g cukru a miešajte kým sa cukor úplne rozpustí. Do takto vzniknutého sirupu vsypte balíček sušeného tymiánu a na miernom ohni povarte 2 minúty. Vzniknutú zmes odstavte a nechajte lúhovať niekoľko hodín (najlepšie do druhého dňa). Hotový sirup sceďte cez jemné sitko alebo plátno do čistého suchého pohára a uložte na tmavé chladné miesto.

Náš tip

Sirup zo sušeného tymiánu môžete pripraviť kedykoľvek ho potrebujete, pokojne aj v zime.

Dávkovanie sirupu

  • Pri kašli používajte 3x denne čajovú lyžičku u dospelých a dve čajové lyžičky u detí starších ako 3 roky.
  • Ako prevenciu a pre posilnenie imunitného systému môžete pridať jednu čajovú lyžičku do ranného vlažného čaju.

Viete, že...

... tymiánový sirup nemusíte nutne používať len na liečebné účely. V lete totiž výborne osvieži, je možné ho použiť namiesto šťavy pri príprave domácej limonády alebo na zmrzlinu.

Rada na záver

Nezabudnite, že aj kvalitné výživové doplnky môžu v našej uponáhľanej dobe veľa pomôcť. Okrem iného aj v sušenom ovocí, extraktoch, šťavách a vitálnych hubách nájdeme presne tie zdraviu prospešné látky, ktoré naše telo a bunky ochránia.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.