MojaLekáreň.sk

Toxická pozitivita − čo je to a prečo je pre človeka nebezpečná

Z médií a sociálnych sietí sa na nás valia motivačné slogany o tom, ako máme byť šťastní a rady, ako zostať v pohode, aj keď napríklad prídeme o prácu. Potláčanie negatívnych emócií − odborne toxická pozitivita − je však pre náš organizmus rovnako nebezpečná ako napríklad prepadanie depresiám či úzkostiam. Vysvetlíme vám, čo obnáša diagnóza toxickej pozitivity, čím je pre nás nebezpečná a poradíme, ako s ňou bojovať.

Toxická pozitivita − čo je to a prečo je pre človeka nebezpečná
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Čo je toxická pozitivita

Optimizmus je bezpochyby skvelý prístup k životu. Keď sa však pozitivita stane programovým plánom a slúži na umlčanie určitej vlastnej skúsenosti alebo emočnej reakcie na nepríjemnú situáciu, stáva sa toxickou. O toxickej pozitivite hovoríme v prípade, že človek začne považovať pozitívne emócie za dôležitejšie ako negatívne, ktoré pokladá za neodškriepiteľne nevhodné a snaží sa ich potlačiť.

Toxická pozitivita totiž so sebou nesie silné presvedčenie, že prekonáme akúkoľvek životnú prekážku či skúšku tým, že zostaneme za všetkých okolností pozitívni, a to do takej miery, že v sebe úplne zlikvidujeme pocity a emocionálne reakcie, ktoré sú pre danú situáciu prirodzené.

Príznaky toxickej pozitivity

Toxická pozitivita môže mať celý rad podôb. Môžeme ju spoznať napr. v správaní kolegyne, ktorá nikdy neprizná, že jej rodina nie je dokonalá alebo v správaní influencera, ktorý trikrát denne publikuje na sociálnych sieťach príspevok o svojich pozitívnych vibráciách.

Tu je niekoľko príkladov, podľa ktorých je možné identifikovať toxickú pozitivitu, či už u seba alebo u svojich blízkych:

  • Pocit previnilosti za negatívne emócie.
  • Potreba pôsobiť navonok za všetkých okolností spokojným dojmom.
  • Dokonalé maskovanie skutočných pocitov.
  • Potreba zvládnuť každú situáciu s úsmevom.
  • Odbitie, zhadzovanie alebo zosmiešňovanie vážnych situácií.
  • Povyšovanie sa nad ľudí, ktorí vyjadrujú navonok frustráciu alebo akékoľvek iné ako pozitívne reakcie.
  • Potreba rozdávať ľuďom okolo seba rady typu: mohlo by byť horšie, život je príliš krátky na to, aby si bol naštvaný, buď za všetko vďačný a pod. Namiesto toho, aby s nimi človek skutočne prebral, čo ich trápi.

Negatívne emócie sú prirodzené

Napriek tomu, že emócie ako naštvanie, žiarlivosť, rozčúlenie alebo dokonca plač nevyzerajú navonok dobre a nezískame za ne veľa lajkov, sú prirodzenou reakciou na určité situácie a ich ventilácia je pre nás vyslovene zdravá.

Prečo je toxická pozitivita nebezpečná

Nikto nechce byť medzi priateľmi považovaný za frfloša či urevanca. Medzi životným optimizmom a toxickou pozitivitou je však zásadný rozdiel. Optimista svoje emócie ventiluje, ale zaujíma k nim určitý − obvykle kladný − postoj, zatiaľ čo človek s toxickou pozitivitou ich dusí v sebe.

Logicky potom taký človek upadá do stavu potláčania pocitov a rovnako, ako je nebezpečné prepadať depresiám či úzkostiam, je nebezpečné byť vystavený aj dlhodobému stresu z popierania vlastných emócií. A to nielen pre našu psychiku, ale aj pre fyzickú stránku, ktorá to môže odniesť napríklad oslabenou imunitou.

Dôkazom je napríklad stále aktuálny výskum z roku 1997, pri ktorom bol jeho účastníkom pustený dokument o vážnom lekárskom zákroku a boli im pritom merané stresové reakcie, ako je tep, zväčšovanie či zmenšovanie zreníc alebo napríklad potenie. Prvá skupina mala za úlohu nedať svoje emócie najavo a správať sa, ako by sa nič nedialo, zatiaľ čo druhá mala svojim pocitom nechať voľný priebeh. Dopadlo to tak, že aj keď prvá skupina pôsobila navonok vyrovnane až chladne, v telách účastníkov rástlo fyziologické vzrušenie a stres oveľa viac než ľuďom zo skupiny druhej.

Vyjadrovanie pocitov je zdravé

Vyplýva z toho, že vyjadrovanie skutočných pocitov a emočných prejavov, a to v ich širokej škále od tých najradostnejších až po tie vysoko negatívne, ako je napríklad plač, je pre telo ďaleko zdravšie než ich programové potláčanie.

Ako sa vyhnúť toxickej pozitivite

Ak máte dojem, že ste adeptom na získanie diagnózy toxickej pozitivity, je práve teraz vhodná chvíľa s tým niečo urobiť. Ubližujete tým totiž nielen sami sebe, ale aj svojim najbližším, pre ktorých nie ste priateľskou oporou, ale len tým, kto je za všetkých okolností v pohode a nad vecou.

Rovnako ako sa z niektorých životných situácií radujete, naučte sa dávať voľný priebeh i svojim negatívnym pocitom a ich emočným prejavom. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu:

  • Neodsudzujte seba ani nikoho iného za prejavy negatívnych emócií.
  • Neignorujte svoje pocity, dajte im voľný priebeh. Keď vám niekto ublíži, nahnevá sa, keď vás niekto naštve, kričte...
  • Pamätajte na to, že nebyť niekedy v pohode, je úplne normálne.
  • Život je pestrý, neobmedzujte sa len na vlnu pozitívnych emócií.
  • Načúvajte svojim priateľom, a to aj v prípade, že sú smutní alebo nahnevaní a vám je to nepríjemné. Nesnažte sa ich presvedčiť, aby zmýšľali pozitívne.
  • Neposkytujte žiadne nevyžiadané rady.
  • Ak tušíte, že na vašej toxickej pozitivite majú veľký podiel sociálne siete, dajte si od nich na nejaký čas pauzu.
  • Vnímajte svoje emócie ako vôdzku, ktorou vám vaša myseľ, poťažmo aj celý organizmus, chce niečo povedať a niekam vás nasmerovať.
  • Každý potrebuje pre zvládnutie svojich emócií iný čas. Než sa tlačiť do pocitu "Nevadí, že sme sa rozišli s partnerom, od zajtra budem v pohode," radšej si doprajte aróma kúpeľ, zájdite na masáž alebo sa rozhodnite pre iné drobné kroky, ktoré povedú k rozptýleniu a reálnemu zlepšeniu vašej nálady.
  • Ak máte pocit, že na situáciu sami nestačíte, obráťte sa na terapeuta.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.