Obľúbené položky

Úvodná stránka » Magazín Mojalekáreň.sk » Články a blogy » Tea tree oil a jeho účinky

Tea tree oil a jeho účinky

Je zaujímavé, že s čajom alebo čajovníkom nemá tea tree oil vôbec nič spoločné. Ešte zaujímavejšie ako táto lingvistická perlička je ale zoznam všetkých jeho pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.

Tea tree oil a jeho účinky

Tea Tree olej je číry alebo svetlo zlatý esenciálny olej, ktorý sa vyznačuje čerstvou a prenikavou vôňou. Získava sa z listov stromu, ktorému sa v angličtine hovorí T-tree, čo je voľne preložené ako "strom v tvare T".

Tajomným T-stromom je čajovník austrálsky (melaleuca alternofolia), ktorý rastie na pobreží štátu Nový Južný Wales v Austrálii. Stále zelený ker alebo strom môže byť až 7 metrov vysoký, má tenkú svetlú odlupujúcu sa kôru a drobné ihlicovité lístky.

Olej sa získava destiláciou lístkov. Z jednej tony listov možno získať asi len 10 litrov oleja. Používa sa najčastejšie riedený - v rôznych koncentráciách na ošetrenie celého tela. Ľahko preniká do iných materiálov, preto sa podáva výhradne v sklenených obaloch. Výhodou je, že fľaštička oleja vydrží dlhé roky a jej obsah sa nepokazí.

Liečivé vlastnosti Tea Tree Oil

Olej má vynikajúce dezinfekčné, antiseptické, antimykotické a hojivé účinky. Vďaka týmto vlastnostiam sa využíva najmä v liekoch a v kozmetike. V čistej podobe je pomerne agresívny a pri jeho konzumácii sa môžu dostaviť nežiaduce účinky alebo alergické reakcie. Koncentrovaného oleja zvyčajne stačí pár kvapiek.

Olej vykazuje výrazné čistiace vlastnosti, nedráždi pokožku, nie je toxický, nepoškodzuje bunky tkanív, a nemá žiadne významné vedľajšie účinky. Hodí sa na využitie v kozmetike, lebo je bezfarebný a má príjemnú vôňu. Vykazuje vynikajúcu účinnosť za prítomnosti organických zvyškov.

Použitie a účinky oleja

Olej sa využíva najmä pri hojení a dezinfekcii drobných poranení kože, popálenín i škrabancov. Používa sa pri starostlivosti o problematickú pokožku, a s tým spojené problémy ako je napríklad akné, opary a pliesne. Dokáže upokojiť bolesť po uštipnutí hmyzom a funguje aj ako repelent proti hmyzu. Nemajú ho radi vši ani blchy, využíva sa aj v prípravkoch pre našich domácich miláčikov. Možno ho použiť aj pri vyťahovaní prisatého kliešťa, upokojuje kožu pri vyrážkach, svrbení a upokojí aj slnkom popálenú pokožku. Ak olej použijete na masáž, prinesie úľavu pri artritíde, uvoľní svaly a zmierni príznaky reumy.

Je obľúbeným a prevereným pomocníkom pri nachladnutí detí a dospelých. Pri bolesti v hrdle, chrípke alebo angíne olej pomáha zmierniť príznaky choroby. Stačí nakvapkať pár kvapiek do teplej vody a vdychovať paru. Pri nádche sa odporúča natierať roztok z oleja okolo nosných dierok. Vo forme kloktadla stará o ústnu dutinu, pomáha proti zápachu z úst, zmierňuje krvácanie a zápaly ďasien a paradentózu. Pomáha tiež liečiť afty a zmierňovať kašeľ, bolesť v krku i priebeh angíny. Pri liečbe ústnej dutiny a krku je najlepšie inhalovať jeho výpary - stačí niekoľko kvapiek tea tree oleja v hrnci s horúcou vodou.

Tea tree oil v kozmetike

Tea Tree olej je súčasťou mnohých prípravkov v kozmetickom priemysle. Jeho použitie je rozmanité od šampónov, krémov až po zubné pasty. Najviac sa však využíva v krémoch na problematickú pleť. Pomáha ľuďom, ktorí majú problémy s nechtami a nechtovými lôžkami. Znižuje lámavosť nechtov, zlepšuje ich odolnosť, kvalitu i krásu.

Známe je použitie oleja v aromaterapii. Je vhodný na prečistenie vzduchu v domácnosti. Jeho aróma uľaví alergikom a astmatikom. Môžete ho vyskúšať aj ako prírodný deodorant. Pôsobí proti nadmernému poteniu nôh, plesniam a pachom. Olej sa v domácnosti dá využiť ako všeobecný dezinfekčný prostriedok.

 

nakupovať

Súvisiace produkty

všetky články

Prečítajte si

 

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam