MojaLekáreň.sk

Propolis a jeho využitie

Čo to je, aké sú účinky propolisu a kto by si na neho mal dať pozor prezradíme v našom článku.

Propolis a jeho využitie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je propolis

Propolis je zmes živicových látok, včelieho vosku, balzamov a éterických olejov. Má rad protizápalových účinkov v ochrane buniek tela zvierat i ľudí.

Čo sa deje v úli

Včely zbierajú živicu na stromoch a pridávajú do nej výlučky svojich žliaz. Do úľa nosia propolis v záhyboch zadných nôh, podobne ako peľ. Používajú pritom propolis v dvoch formách. Riedkym natierajú steny a iné časti úľa. Ten tu pôsobí dezinfekčne, proti plesniam, vírusom a baktériám. Hustý propolis používajú na izoláciu úľa - aj preto sa mu niekedy hovorí včelí tmel.

Nech už do úľa prenikne akýkoľvek zdroj nákazy, včielky neváhajú a ihneď ho obalia propolisom, ktorý si svojím zložením aktívne poradí so všetkými baktériami a mikroorganizmami. Vďaka týmto vlastnostiam nachádza propolis svoju úlohu aj v starostlivosti o ľudské zdravie.

Prečo propolis používať

Propolis pôsobí antibakteriálne a perfektne dokáže ochrániť celý úľ proti rôznym zdrojom nákazy. Je to rovnaké, ako keď dezinfekčným čistiacim prostriedkom umyjete kúpeľňu - zničíte všetky baktérie a vytvoríte vrstvu, na ktorej nejakú dobu žiadna ďalšia neprežije.

Čo obsahuje propolis

Asi 50 % propolisovej zmesi predstavujú živicové látky, zhruba 30 % je včelí vosk a asi 10% predstavujú balzamy a éterické oleje. Dôležitou súčasťou jeho zloženie sú tiež vitamíny a minerály:

  • vitamíny skupiny B − pôsobia pozitívne na nervovú sústavu,
  • provitamín A,
  • vápník − prispieva k normálnemu stavu pokožky, vlasov a zubov, podporuje normálnu zrážanlivosť krvi, hrá rolu pri normálnom raste kostí u detí,
  • železo − napomáha k udržaniu normálnych funkcií energetického metabolizmu, prispieva k tvorbe červených krviniek a hemoglobínu. Napomáha prenosu kyslíka v tele, podporuje obranyschopnosť, priaznivo ovplyvňuje udržanie telesnej energie, podieľa sa na procese delenia buniek.

Pozor na alergiu na propolis!

Tak ako pri všetkých včelích produktoch, tak aj na propolis môžu byť citlivejší alergici. Preto je dôležité pred prvým použitím propolisu vykonať skúšku na citlivosť aplikáciou malého množstva propolisu na koži, najlepšie na predlaktí ruky. 

Otestujte sa na alergiu na propolis

  • Pri vonkajšom použití − testujeme na vnútornej strane zápästia - tampónom votrite tinktúru a nechajte zaschnúť. Ak nevznikne na koži začervenanie alebo pupienky do 24 hodín, potom môžete propolis užívať. V opačnom prípade nie je užívanie propolisu vhodné.
  • Pri vnútornom použití − začnite minimálnou dávkou a sledujte reakciu organizmu. Ak je všetko v poriadku, môžete propolis užívať. Ak sa objavia akákoľvek nežiaduce reakcie, nie je užívanie propolisu vhodné.

Použitie propolisu je obrovské

  • Surový propolis je možné využiť vo forme liehovej tinktúry tzv. propolisové kvapky zriedené vodou pri výplachu úst alebo na kloktanie. Tinktúra propolisu je univerzálna tiež na rôzne drobné ranky.
  • Ďalej sa využíva propolis vo forme propolisovej masti, kvapiek, propolis v mede alebo ako súčasť kozmetických prípravkov, zubných pást, mydiel, ústnych sprejov atď.
  • Pri vonkajšom použití stačí postihnuté miesto natrieť masťou či tinktúrou alebo opláchnuť.
  • Pri vnútornom použití môžeme kvapky alebo tinktúru nakvapkať do trochy vody, mlieka, medu alebo na kocku cukru. Dávkovanie sa líši podľa typu ochorenia. V prípade závažnejších ochorení je vhodné použitie propolis konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Ako užívať propolis

Propolis je veľmi účinný aj v malých dávkach a koncentráciách. Pri vnútornom užívaní je preto vždy vhodné po 3 týždňoch aplikácie zaradiť na týždeň prestávku. Ak po 3 týždňoch nenastane zlepšenie, je lepšie ďalej ho neužívať.

Ak si nie ste istí svojím zdravotným stavom, kombináciou užívaných liekov a vhodnosti použitia propolisu, radšej sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo lekárnikom.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Bio potraviny Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.