Nastavenie cookies: Aby web zostal tak, ako ho poznáte

Aby ste na našich stránkach rýchlo našli to, čo hľadáte, ušetrili veľa klikania a nezobrazovali sa vám reklamy na veci, ktoré vás nezaujímajú, potrebujeme od vás súhlas so spracovaním súborov cookies, tzn. malých súborov, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači.

Podľa cookies vás na našich stránkach spoznáme a zobrazíme vám ich tak, aby fungovali správne a podľa vašich preferencií.
Upozorňujeme, že údaje zo súborov cookies sa môžu používať aj v personalizovaných reklamách. Ak nesúhlasíte, môžete povoliť iba nevyhnutné súbory cookies. Prejdite si podrobný prehľad cookies a podmienky ich používania .

MojaLekáreň.sk

Ako na prekyslenie organizmu

Ľudské telo si dokáže udržať stabilné a funkčné vnútorné prostredie, aj keď sa vonkajšie podmienky menia. Táto schopnosť sa nazýva homeostáza, je nevyhnutná pre ľudské zdravie a metabolizmus má na ňu veľký vplyv. Za túto rovnováhu v tele sú zodpovedné predovšetkým obličky a pľúca. Metabolizmus niektorých potravín zanecháva v tele takzvaný popol. Ten je buď kyslý, alebo zásaditý v závislosti od toho, či v potravine prevládajú kyselinotvorné minerály (fosfor a síra), alebo zásadité (vápnik, horčík alebo draslík).

Ako na prekyslenie organizmu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Potraviny a prekyslenie organizmu

Živočíšne potraviny a obilniny sú vo všeobecnosti kyslé, zatiaľ čo ovocie a zeleninazásadité a cukry, tuky a škroby sú neutrálne:

Kyselinotvorné potraviny Zásadotvorné potraviny
  • mäso (vrátane rýb a morských plodov), vnútornosti a ďalších mäsových výrobkov,
  • cestoviny,
  • niektoré orechy a semená,
  • obilniny (vrátane pečiva),
  • káva,
  • čierny čaj,
  • alkohol,
  • sýtené nápoje,
  • mlieko,
  • ocot,
  • šošovica.
  • zelenina,
  • huby,
  • fazule,
  • sója,
  • ovocie,
  • mladý jačmeň,
  • neprevarené mlieko,
  • vaječný žĺtok,
  • med,
  • hrozienka,
  • bylinné čaje,
  • zelené čaje.











 

Ako je to s prekyslením

Pravdou je, že konzumácia akýchkoľvek potravín nemôže ovplyvňovať pH krvi​. O jeho reguláciu sa stará náš organizmus a skladbou jedálnička ho nie je možné zmeniť. Ak naozaj v tele dôjde k acidóze je zvyčajne spôsobená vážnymi poruchami.

Normálna hodnota pH v krvi je pritom 7,4. Pre acidózu je charakteristické pH 7,35 a pre príliš zásadité prostredie stačí hodnota už 7,45. Napriek tomu, že ide o vcelku nepatrné rozdiely, sú pre správne fungovanie organizmu úplne zásadné a môžu viesť k vážnym zdravotným problémom alebo dokonca k stavu ohrozujúcemu život. Takúto diagnózu však môže určiť len lekár.​

Dostatočne pite

Pre udržanie homeostázy v harmónii je okrem vyváženého jedálnička tiež veľmi dôležitý dostatočný pitný režim. To, aby obličky mohli účinne filtrovať škodlivé látky a následne ich odplavovať z tela. Optimálne by mal človek vypiť 0,5 litra čistej vody na každých 15 kg svojej telesnej hmotnosti.​

Ak vás niekedy zástancovia diét donútili zmerať si pH moču, tak vedzte, že tieto hodnoty vám vôbec k ničomu nie sú. PH moču síce naozaj ovplyvňuje to, či budete obedovať zeleninu alebo mäso, neurčuje však pH organizmu.

Prečo sa teda cítim unavený a často ma páli záha?

Dôvod je jasný. Nezdravý jedálniček založený na polotovaroch, živočíšnych pokrmoch a sladených nápojoch, ktorému je veľmi často pripočítaný práve pôvod prekyslenia organizmu, vedie totiž k príznakom, ktoré sa v súvislosti s acidózou často uvádzajú: dlhodobá únava, preťaženie, znížená výkonnosť, bolesti hlavy, časté pálenie záhy, zažívacie ťažkosti, zlé trávenie, ale aj rôzne ekzémy.

Riešenie týchto nepríjemných symptómov je pritom vcelku jednoduché:

  • Vyvážený jedálniček − pamätajte na to, že akákoľvek jednotvárna strava môže vždy nabúrať rovnováhu organizmu, narušiť jeho správne fungovanie a tiež znížiť imunitu. Základom zdravia je teda vyvážený a pestrý jedálniček založený na dostatku vlákniny (zelenina a v menšej miere i ovocie), celozrnných produktov a tiež na optimálnom množstve bielkovín.
  • Pitný režim − ďalším nevyhnutným krokom k správnemu fungovaniu tela je aj dostatočný pitný režim. Ten by mal byť založený na pitnej vode, prípadne bylinných čajoch. Naopak by sme mali obmedziť príjem kávy, čierneho čaju a úplne vyhnúť by sme sa mali sladeným limonádam, džúsom z koncentrátov a ideálne aj alkoholu.
  • Detoxikácia: pravidelné odstraňovanie toxínov z tela je perfektným prostriedkom na homeostázu. Môžeme buď užívať detoxikačné byliny, ako je napríklad pestrec mariánsky a zároveň niektoré vitamíny (E) alebo sa môžeme spoľahnúť na komplexné výživové doplnky, ktoré boli na tento účel vyrobené, ako napríklad Renol pre detoxikáciu obličiek, Lipovitan DUO pre očistu pečene a podporu ich regenerácie alebo ďalšie prípravky pre detoxikáciu celého tela.
  • Výživové doplnky − pre rýchlu úľavu od nepríjemného pálenia záhy je vhodné užívať napríklad: kapsuly, žuvacie tablety alebo kvapky. Majme ale na pamäti, že ak tieto prípravky potrebujeme užívať často, mali by sme radšej navštíviť lekára.
  • Zdravý životný štýl − k správnemu vnútornému nastavenia a pohodovému tráveniu tiež značne prispieva zdravý životný štýl. V každodennom programe by teda nemal chýbať pravidelný pohyb, pobyt na čerstvom vzduchu, relaxácia, výdatný spánok a naopak by sme sa mali maximálne vyhýbať stresu.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

31. december 2024

Prečítajte si tiež

Nechtík lekársky (Calendula officinalis) je jednou z najznámejších a najobľúbenejších liečivých rastlín. Svojimi žiarivo oranžovými kvetmi je nielen ozdobou záhrad, ale predovšetkým cenným pomocníkom…

viac

Vyrážka z plienok je jedným z najčastejších kožných problémov dojčiat a malých detí. Vyskytujú sa najmä v oblasti plienok - na zadočku, stehnách a slabinách - kde je pokožka dlhodobo vystavená…

viac

pH pokožky zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravej a funkčnej kožnej bariéry. Hoci sa o ňom často hovorí v súvislosti s kozmetikou, mnohí ľudia nevedia, čo presne znamená a ako ovplyvňuje stav…

viac

Kudzu, Pueraria lobata alebo hroznový ker, je výnimočný ker pochádzajúci z Japonska. Už 200 rokov pred naším letopočtom túto rastlinu úspešne používali miestni liečitelia vo forme prášku z koreňa…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.