MojaLekáreň.sk

Pleseň na nohách - problém, ktorý dokáže potrápiť

Bez ohľadu na to, či si pleseň nohami prinesieme z bazénu, kde chodíme bosí, alebo je na vine teplá zimná obuv, ktorú nedávame dole celý deň, musíme sa jej rýchlo zbaviť. To však nie je celkom jednoduché. Ako si s plesňou na nohách poradiť? Pomôžu antimykotiká z lekárne aj babské rady.

Pleseň na nohách - problém, ktorý dokáže potrápiť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má iba vzdelávací charakter a nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Pleseň nôh môžete chytiť raz dva. Niekomu sa vyhýba celý život, niekomu zase stačí, aby sa prešiel bosý v bazéne a problém je na svete. Hrozbou môže byť aj kúpa obuvi − stačí si vyskúšať obuv, ktorú si predtým otestoval človek s plesňovou chorobou. Ak viete, že ste náchylný na pleseň, buďte opatrní.

Topánky skúšajte jedine v ponožkách, do bazénov a verejných spŕch vstupujte len v topánkach a radšej si nepožičiavajte športovú obuv. Uprednostnite vzdušnú obuv. V uzavretých topánkach noste bavlnené ponožky a v zime sa snažte prezúvať, aby ste nestrávili celý deň v zateplených topánkach.

Podporte imunitu!

Pri plesňových ochoreniach tela je vhodné podporiť svoju imunitu vnútorne. Stavte na pomocníkov stimulujúcich našu imunitu, ako je vitamín C, echinacea, rakytník, zelené potraviny (mladý jačmeň, chlorella, spirulina), vitamin D, omega 3 mastné kyseliny (rybí olej), imunoglukány z húb (hliva ustricová a ďalšie).

Ako spoznáte, že máte pleseň nôh

Začínajúcu mykózu vo väčšine prípadov spozorujete medzi prstami - koža je začervenaná, svrbí a páli. Môže sa rozšíriť na nechty a chodidlá.

Čím skôr pleseň na chodidlách začnete liečiť, tým lepšie. Ide totiž nielen o zdravotný problém, ale aj spoločenský. Mykóza na chodidlách či nechtoch rozhodne nevyzerá dobre v otvorených lodičkách alebo sandáloch. Snažíme sa ju preto skrývať, čím plesni len nahrávame.

Pleseň na nohách je mykotické ochorenie, a preto je nutné vyberať také prípravky, ktoré likvidujú huby, tzv. antimykotiká. Najčastejšie ich kúpite vo forme krému alebo masti, účinné sú aj roztoky a gély. Prinášajú úľavu od svrbenia a pálenia, ale nemusia pôsobiť dlhodobo. Ak sa pleseň nôh stále vracia, navštívte dermatológa, ktorý určí ďalšiu liečbu.

Domáce liečenie plesní na nohách

Zaznamenali ste svrbenie nôh, kožu medzi prstami máte zhrubnutú a odlupujú sa z nej biele šupinky? Potom vás pravdepodobne navštívila pleseň. Prvú pomoc môžete nájsť doma - pripravte si napríklad kúpeľ nôh z octu, nechty pokojne potierajte aj samotným octom. Na pleseň nechtov pomáha tiež potieranie cesnakom.

Ako na pleseň prírodnou cestou

Pleseň na nohách možno liečiť prírodnou cestou pomocou propolisovej tinktúry, ktorou dvakrát denne potierame postihnuté miesto.

Čo ešte pomáha

Zatočiť s plesňami pomáha prevažne zásaditá strava s dostatkom

  • čerstvej zeleniny,
  • ovocie,
  • strukovín,
  • morských rias a semienok.

Plesne nemajú rady aromatickú zeleninu ako je

  • cesnak,
  • cibule,
  • chren a
  • bylinky typu oregano, bazalka, bobkový list,
  • a korenia ako je kurkuma, zázvor, korenie, škorica a alebo kardamóm.

Ďalšie babské rady:

  • Pripravte si odvar z prasličky - celú prasličku povarte v slnečnicovom oleji a odvarom potierajte nohy,
  • Dobrý je tiež kúpeľ nôh v zelenom čaji,
  • Nohy zasypte jedlou sódou, ktorá nohy vysuší,
  • Dajte si kúpeľ nôh v odvare z levandule a šalvie.

Trápi vás pleseň na nohách? Buďte ohľaduplní ku svojmu okoliu - na verejných miestach (bazény, sauny) noste topánky, ani doma nechoďte naboso a používajte iba svoj uterák. Pleseň sa veľmi ľahko šíri, a tak ju môže chytiť aj ďalší člen vašej rodiny. Prajeme vám, aby ste svoj boj s plesňou na nohách rýchlo vyhrali!

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Pleseň na nohách Pleseň nehtov Pleseň na koži

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.