MojaLekáreň.sk

Pedikúra - krásne nohy nielen v lete

Krásne a upravené chodidlá a nohy sa hodia nielen v lete. Poradíme, kedy navštíviť profesionála, kedy si vystačíte s domácou pedikúrou a ako pri nej postupovať.

Pedikúra - krásne nohy nielen v lete
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Pedikúra - pre koho a ako často 

Starostlivosť o chodidlá nie je len vecou estetiky, ale aj pohodlia a zdravia. Platí to pre všetkých zdravých ľudí bez rozdielu veku, s výnimkou malých detí. Ošetrenie nôh profesionálnym pedikérom či pedikérkou môže absolvovať už aj dieťa v puberte. Obmedzenie tejto služby však napriek tomu platí napr. pre ľudí s diabetom, avšak práve oni by o svoje nohy mali dbať vo zvýšenej miere - a zvoliť ošetrenie práve u odborníkov.

Pedikúru, či už profesionálnu alebo domácu, by ste mali vykonávať pravidelne, ideálne raz za mesiac.

Kedy zájsť k odborníkovi 

Ak máte s chodidlami problémy, ktoré vyžadujú zásah do kože, prípadne máte kurie oká, bradavice alebo iné poranenia, navštívte profesionála. Ošetreniu na pedikúre by mal predchádzať dôkladný rozhovor o vašom zdravotnom stave, alergiách a ďalších kontraindikáciách. Na základe toho pedikérka alebo podológ rozhodne o type pedikúry a prispôsobí samotný proces tak, aby sa vám dostalo čo najšetrnejšej starostlivosti.

Mokrá a suchá pedikúra

Ak zveríte svoje chodidlá profesionálom - pedikérom alebo podológom, môžete absolvovať dva typy pedikúry:

  • Mokrá pedikúra - ako už z názvu vyplýva, dochádza pri nej k namáčaniu nôh v rôznych typoch kúpeľov. Tie obsahujúcich rôzne kúpeľové soli, ktoré kožu pred samotným ošetrením zmäkčia, pripraví ich na odstránenie zatvrdnutej kože a súčasne ich vydezinfikuje. Tento typ sa hodí pre ľudí bez zdravotných komplikácií.
  • Suchá pedikúra - robí sa bez predošlého kúpeľa nôh a nepoužíva sa pri nej ani skalpel. Na odstránenie zrohovatelej kože a úpravu nechtov sa používajú rôzne prístroje, napr. škrabky, pilníky a brúsky. Pri suchej pedikúre je menšie riziko prípadných poranení.

U zdravých ľudí sa tieto typy pedikúr kombinujú. Na záver ošetrí pedikérka chodidlá a päty krémom, prípadne ich namasíruje.

Diabetici, pozor!

Zvýšená opatrnosť pri pedikúre platí najmä pre diabetikov. Tí by sa mali úplne vyhnúť mokrej pedikúre. Ak diabetom trpíte, vopred pedikérku o tejto skutočnosti informujte! Koža diabetikov je totiž veľmi citlivá a hrozia im rôzne poranenia, ktoré môžu viesť až k diabetickej nohe. Alternatívou je v tomto prípade suchá alebo medicinálna pedikúra

Medicinálna pedikúra

Pri medicinálnej pedikúre sa kladie maximálny dôraz na hygienu a zamedzenie vzniku infekcií u rizikových pacientov. Medzi nich patria aj:

  • pacienti s ochoreniami žíl, napríklad tí, ktorí trpia na bércové vredy,
  • pacienti trpiaci psoriázou,
  • pacienti s poruchou periférnych nervov - neuropatiou,
  • reumatici,
  • onkologickí pacienti.

S čím vám pedikúra pomôže

Okrem pomoci s nepraktickými a neestetickými príznakmi, ako sú vysušené, popraskané a stvrdnuté päty, či prerastené nechty nôh, pomáha kvalitná pedikúra:

Domáca pedikúra - tipy

Ak vám z rôznych dôvodov vyhovuje viac domáca pedikúra, ponúkame vám niekoľko tipov, ako na to.

  • Ak netrpíte žiadnym závažným ochorením, pri ktorom sa neodporúča namáčať si nohy, doprajte si na úvod asi pätnásťminútový kúpeľ. Použiť môžete vonné oleje či kúpeľovú soľ.
  • Po kúpeli osušené nohy zbavte nadbytočnej kože. Robte to jemne a šetrne, použite klasický pilník alebo pemzu, prípadne elektrický pilník - pri ošetrení naň ale príliš netlačte.
  • Zastrihávanie stvrdnutej kože nožničkami neodporúčame, kvôli možným poraneniam a už vonkoncom neskúšajte skalpel. Zastrihnúť však môžete vyčnievajúcu kožtičku okolo nechtov - na tú môžete použiť aj zmäkčovač.
  • Ostrihajte si nechty - tie na nohách odporúčajú odborníci strihať do rovna, aby nezarastali.
  • Na nechty a okolie môžete použit výživný nechtový olej, ktorý si vmasírujete do kože.
  • Chodidlá nezabudnite namazať výživným krémom špeciálne určeným na starostlivosť o nohy. Niektoré krémy majú príjemný chladivý, prípadne zjemňujúci efekt.

Vodný kúpeľ pre chodidlá s epsomskou soľou

Pridajte 5 lyžíc epsomskej alebo morskej soli do lavórika s teplou vodou, ponorte do neho nohy a nechajte 20 minút odpočinúť. Epsomská soľ jemne čistí a napomáha odstrániť stvrdnutú kožu, ktorú potom ľahko odstránite prírodnou pemzou. Po kúpeli ošetrite chodidlá kvalitným olejom - napr. jojobovým alebo kokosovým. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Babské rady pre domácu pedikúru

  • Na zmäkčenie stvrdnutej kože si do kúpeľa pridajte trocha obyčajného octu.
  • Ak máte problém so zápachom nôh, použiť môžete čajovníkový olej.

Suchá koža chodidiel a popraskané päty

Najčastejšou príčinou popraskaných piat je strata vlhkosti. Zvoľte hydratačné krémy - vhodné sú napr. tie s aloe vera, ktoré dodajú vlhkosť do hlbších štruktúr kože. K starostlivosti o suchú pokožku chodidiel použite bambucké maslo - je bohaté na vitamíny A, E, D, antioxidanty a esenciálne mastné kyseliny. Po kúpeli nohy jemne premasírujte a ošetrite chodidlá bambuckým maslom. Potom si navlečte bavlnené ponožky, ktoré udržia teplo a podporia regeneráciu hlbších štruktúr kože. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.