MojaLekáreň.sk

Pedikúra - krásne nohy nielen v lete

Krásne a upravené chodidlá a nohy sa hodia nielen v lete. Poradíme, kedy navštíviť profesionála, kedy si vystačíte s domácou pedikúrou a ako pri nej postupovať.

Pedikúra - krásne nohy nielen v lete
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Pedikúra - pre koho a ako často 

Starostlivosť o chodidlá nie je len vecou estetiky, ale aj pohodlia a zdravia. Platí to pre všetkých zdravých ľudí bez rozdielu veku, s výnimkou malých detí. Ošetrenie nôh profesionálnym pedikérom či pedikérkou môže absolvovať už aj dieťa v puberte. Obmedzenie tejto služby však napriek tomu platí napr. pre ľudí s diabetom, avšak práve oni by o svoje nohy mali dbať vo zvýšenej miere - a zvoliť ošetrenie práve u odborníkov.

Pedikúru, či už profesionálnu alebo domácu, by ste mali vykonávať pravidelne, ideálne raz za mesiac.

Kedy zájsť k odborníkovi 

Ak máte s chodidlami problémy, ktoré vyžadujú zásah do kože, prípadne máte kurie oká, bradavice alebo iné poranenia, navštívte profesionála. Ošetreniu na pedikúre by mal predchádzať dôkladný rozhovor o vašom zdravotnom stave, alergiách a ďalších kontraindikáciách. Na základe toho pedikérka alebo podológ rozhodne o type pedikúry a prispôsobí samotný proces tak, aby sa vám dostalo čo najšetrnejšej starostlivosti.

Mokrá a suchá pedikúra

Ak zveríte svoje chodidlá profesionálom - pedikérom alebo podológom, môžete absolvovať dva typy pedikúry:

  • Mokrá pedikúra - ako už z názvu vyplýva, dochádza pri nej k namáčaniu nôh v rôznych typoch kúpeľov. Tie obsahujúcich rôzne kúpeľové soli, ktoré kožu pred samotným ošetrením zmäkčia, pripraví ich na odstránenie zatvrdnutej kože a súčasne ich vydezinfikuje. Tento typ sa hodí pre ľudí bez zdravotných komplikácií.
  • Suchá pedikúra - robí sa bez predošlého kúpeľa nôh a nepoužíva sa pri nej ani skalpel. Na odstránenie zrohovatelej kože a úpravu nechtov sa používajú rôzne prístroje, napr. škrabky, pilníky a brúsky. Pri suchej pedikúre je menšie riziko prípadných poranení.

U zdravých ľudí sa tieto typy pedikúr kombinujú. Na záver ošetrí pedikérka chodidlá a päty krémom, prípadne ich namasíruje.

Diabetici, pozor!

Zvýšená opatrnosť pri pedikúre platí najmä pre diabetikov. Tí by sa mali úplne vyhnúť mokrej pedikúre. Ak diabetom trpíte, vopred pedikérku o tejto skutočnosti informujte! Koža diabetikov je totiž veľmi citlivá a hrozia im rôzne poranenia, ktoré môžu viesť až k diabetickej nohe. Alternatívou je v tomto prípade suchá alebo medicinálna pedikúra

Medicinálna pedikúra

Pri medicinálnej pedikúre sa kladie maximálny dôraz na hygienu a zamedzenie vzniku infekcií u rizikových pacientov. Medzi nich patria aj:

  • pacienti s ochoreniami žíl, napríklad tí, ktorí trpia na bércové vredy,
  • pacienti trpiaci psoriázou,
  • pacienti s poruchou periférnych nervov - neuropatiou,
  • reumatici,
  • onkologickí pacienti.

S čím vám pedikúra pomôže

Okrem pomoci s nepraktickými a neestetickými príznakmi, ako sú vysušené, popraskané a stvrdnuté päty, či prerastené nechty nôh, pomáha kvalitná pedikúra:

Domáca pedikúra - tipy

Ak vám z rôznych dôvodov vyhovuje viac domáca pedikúra, ponúkame vám niekoľko tipov, ako na to.

  • Ak netrpíte žiadnym závažným ochorením, pri ktorom sa neodporúča namáčať si nohy, doprajte si na úvod asi pätnásťminútový kúpeľ. Použiť môžete vonné oleje či kúpeľovú soľ.
  • Po kúpeli osušené nohy zbavte nadbytočnej kože. Robte to jemne a šetrne, použite klasický pilník alebo pemzu, prípadne elektrický pilník - pri ošetrení naň ale príliš netlačte.
  • Zastrihávanie stvrdnutej kože nožničkami neodporúčame, kvôli možným poraneniam a už vonkoncom neskúšajte skalpel. Zastrihnúť však môžete vyčnievajúcu kožtičku okolo nechtov - na tú môžete použiť aj zmäkčovač.
  • Ostrihajte si nechty - tie na nohách odporúčajú odborníci strihať do rovna, aby nezarastali.
  • Na nechty a okolie môžete použit výživný nechtový olej, ktorý si vmasírujete do kože.
  • Chodidlá nezabudnite namazať výživným krémom špeciálne určeným na starostlivosť o nohy. Niektoré krémy majú príjemný chladivý, prípadne zjemňujúci efekt.

Vodný kúpeľ pre chodidlá s epsomskou soľou

Pridajte 5 lyžíc epsomskej alebo morskej soli do lavórika s teplou vodou, ponorte do neho nohy a nechajte 20 minút odpočinúť. Epsomská soľ jemne čistí a napomáha odstrániť stvrdnutú kožu, ktorú potom ľahko odstránite prírodnou pemzou. Po kúpeli ošetrite chodidlá kvalitným olejom - napr. jojobovým alebo kokosovým. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Babské rady pre domácu pedikúru

  • Na zmäkčenie stvrdnutej kože si do kúpeľa pridajte trocha obyčajného octu.
  • Ak máte problém so zápachom nôh, použiť môžete čajovníkový olej.

Suchá koža chodidiel a popraskané päty

Najčastejšou príčinou popraskaných piat je strata vlhkosti. Zvoľte hydratačné krémy - vhodné sú napr. tie s aloe vera, ktoré dodajú vlhkosť do hlbších štruktúr kože. K starostlivosti o suchú pokožku chodidiel použite bambucké maslo - je bohaté na vitamíny A, E, D, antioxidanty a esenciálne mastné kyseliny. Po kúpeli nohy jemne premasírujte a ošetrite chodidlá bambuckým maslom. Potom si navlečte bavlnené ponožky, ktoré udržia teplo a podporia regeneráciu hlbších štruktúr kože. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Potničky sú spôsobené zablokovaním potných žliaz, ku ktorému dochádza pri nadmernom potení. Hlavnými spúšťačmi tohto problému sú teploty nad 30 °C, vysoká vlhkosť a intenzívna fyzická aktivita. Keď…

viac

Moluska je vírusové kožné ochorenie, ktoré môže dostať naozaj každý. Najčastejšie sa ochorenie objavuje na tele, rukách a nohách. Šíri sa priamym kontaktom, slinami alebo ak zdieľate časti oblečenia…

viac

Bolesť v päte môže byť dôsledkom pätovej ostruhy, čo je zvápenatená šľacha, ktorá vedie od pätovej kosti ku každému prstu alebo sa nachádza v úponoch Achillovej šľachy. Prejavuje sa intenzívnou…

viac

Úpal a úžeh má väčšina ľudí úzko spojené s letom, avšak úpal so slniečkom súvisieť priamo nemusí. To je aj hlavný rozdiel medzi týmito dvoma chorobami z prehriatia, ktoré sú inak veľmi podobné a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.