Jód je stopový prvok dôležitý pre tvorbu hormónov štítnej žľazy. Nízke dávky sú vhodné na podávanie v detstve a pri nedostatočnom príjme jódu v strave. Odporúčaná denná dávka jódu pre väčšinu dospelých osôb je 150 mikrogramov. U tehotných a dojčiacich žien je nutné denný prísun jódu zvýšiť, a to najmenej na 250 mikrogramov . Nedostatok jódu vedie k zväčšeniu štítnej žľazy ( struma) a k zníženej funkcii štítnej žľazy (hypofunkcia štítnej žľazy alebo hypothyreóza), čo sa prejavuje únavou, svalovou slabosťou a priberaním na váhe.
Funkcia štítnej žľazy a jej význam pre organizmus
Štítna žľaza je súčasťou systému žliaz s vnútornou sekréciou. Má významné postavenie v endokrinnom systéme v tom zmysle, že nevyhnutnou súčasťou jej hormónov je jód. Štítna žľaza produkuje dva hormóny thyroxín (T4) a trijodthyronín (T3) - obsahujú jód a bez jeho prítomnosti sú neúčinné. Jód sa rýchlo vstrebáva do krvného obehu, aktívnym prenosom sa koncentruje vo folikuloch štítnej žľazy, kde dosahuje 20-40 násobok koncentrácie v krvi. Okrem štítnej žľazy sa koncentruje v niektorých orgánoch a tkanivách.
Keďže naše telo si nedokáže vytvárať jód samo, musíme ho pravidelne dopĺňať zo stravy, prípadne využiť doplnky stravy. Možnosťou je tiež zvýšiť konzumáciu rýb, čerstvých morských plodov. Opatrné solenie nám tiež zabezpečí prísun dostatočného množstva jódu. Vhodné je tiež zaradiť do jedálnička banány, jablká, čerešne, černice, čučoriedky, hrozno, maliny, ríbezle, brokolicu, hrášok, kaleráb, kapustu, kel, mrkvu, papriku, špenát.
Funkcie jódu:
- hlavnou úlohou je regulovanie rýchlosti telesného metabolizmu
- zabezpečuje rast a vývoj organizmu
- pomáha spaľovať prebytočný tuk
- zabraňuje hromadeniu cholesterolu
- má kladný vplyv na zvyšovanie kvality vlasov, nechtov, zubov a kože
- má upokojujúci účinok
- reguluje rýchlosť využívania kyslíka v bunkách
- zabezpečuje normálny duševný vývoj a mentálnu rovnováhu
- chráni pred rakovinou prsníkov
- udržuje naše telesné zdravie, vysoké IQ i odolnosť organizmu voči škodlivým látkam
Denná dávka jódu:
Denné dávky sa pohybujú od 50 µg u dojčiat do 4 mesiacov, 80 µg do 12 mesiacov, 100-120 µg do 4 až 7 rokov, 100-140 µg do 10 rokov, 100-180 µg do 13 rokov, 100-200 µg u dospievajúcej mládeže a dospelých nad 52 rokov, 150-230 µg u tehotných žien a 180-260 µg u dojčiacich matiek.
Recept na dlhovekosť?
Morské riasy sú rastliny žijúce v oceánoch a moriach. Sú skvelým zdrojom antioxidantov, vitamínov a minerálov a navyše obsahujú len veľmi málo kalórií. Morské riasy sú jedným z najlepších prírodných zdrojov jódu. Každodenne ich konzumujú hlavne Japonci, ktorí sú známi vďaka nim svojou dlhovekosťou. Okrem toho ich jedálniček obsahuje aj sushi - surové morské ryby, ktoré tiež majú dostatočné množstvo jódu.
Optimálnym riešením pre dostatočný prísun jódu je aspoň dvakrát v týždni jedna porcia čerstvých morských rýb. Keďže v našich vnútrozemských podmienkach to z objektívnych dôvodov neprichádza do úvahy, siahnime po vhodnej náhrade – sušených morských riasach. Môžeme ich pridať do šalátov, polievok či rizota.
Skvelým zdrojom jódu je tiež prírodný výživový doplnok Kelp na báze morských rias, ktorý ponúka kanadská firma Jamieson. V hnedých morských riasach sa nachádza optimálne množstvo jódu, ktorý podporuje zdravý vývoj organizmu, priaznivo vplýva na metabolizmus a imunitný systém. Keďže riasy sú plnohodnotnou zásobárňou bielkovín, sú vhodné aj pre vegetariánov na doplnenie aminokyselín.
Ďaľšími dôkazmi o význame jódu pre ľudský organizmus, by mohli byť niektoré fakty napríklad:
- stále viac sa rodí detí s priemernou inteligenciou, bez záujmu o štúdium, sú nepozorné, často krát obézne, s celkovo oslabenou a obmedzenou fyzkultúrou,
- alarmujúco stúpa počet ochorení civilizačnými chorobami, ktoré sa začínajú prejavovať u ľudí čoraz v nižšom veku
- extrémne progresívne stúpa spotreba liekov, rôznych výživových doplnkov a vitamínov.
V dnešnej uponáhľanej „internetovej“ dobe naplnenej každodenným stresom a stálym zhonom, ktorá na ľudí kladie vysoké nároky, zároveň rastie aj dopyt nášho organizmu po jóde. Bez neho sa naše telo skôr unaví, orgány sa skôr opotrebujú, fyzicky i psychicky rýchlejšie zostarneme. Preto nezabúdajte na jeho pravidelný prísun, v súlade s jeho odporučenými dávkami.