MojaLekáreň.sk

Mandle

Mandle sú komplexným zdrojom živín - preto sú obľúbené nielen u priaznivcov rôznych diét (vegetariánov, nízkosacharidovej, keto či paleo diéty), ale aj u ľudí s potravinovými alergiami - sú prirodzene bezlepkové. Sú ľahko stráviteľné, ale musíte vedieť, ako ich správne pripraviť. Využite ich výhody naplno! Máme pre vás tip, ako rozpoznať kvalitné mandle a v akej forme ich môžete konzumovať.

Mandle
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako konzumovať mandle

V našej ponuke nájdete mandle v mnohých podobách, takže si môžete vybrať:

Surové mandle so šupkou alebo blanšírované mandle sú ideálne ako zdravé občerstvenie alebo predjedlo. K dispozícii sú aj v niekoľkých variantoch - pražené, solené, údené, v čokoláde atď. Najzdravšie mandle sú však prírodné - bez pridanej soli, cukru alebo dochucovadiel.

Prečo jesť namočené mandle?

Pred konzumáciou odporúčame mandle namočiť. Sú potom ľahšie stráviteľné, mäkšie a majú jemnejšiu chuť. Okrem toho namáčanie zlepšuje vstrebávanie minerálnych látok. Mandle zalejte vodou (môžete pridať trochu soli) tak, aby boli úplne ponorené. V ideálnom prípade by sa mali namáčať 8 až 12 hodín. Potom vodu sceďte a konzumujte.

Mandľová múka má vynikajúcu chuť a konzistenciu. V porovnaní s bežnou pšeničnou múkou alebo inými obilnými múkami obsahuje výrazne menej sacharidov, takže je vhodnou alternatívou pri chudnutí. Okrem toho je prirodzene bezlepková, takže je vhodná aj pre celiatikov.  Nečakajte však rovnaké správanie pri pečení ako pri pšeničnej múke - nie je vhodná na zahusťovanie alebo do omáčok. Ak pečiete, môžete ju kombinovať s inými múkami s jemnejšou štruktúrou - je vhodná napríklad na palacinky, palacinkové a tortové cestá.

Mandľové maslo je alternatívou bežného masla, pretože obsahuje nižší podiel nasýtených tukov. Je vhodné aj do kaší, smoothies, nátierok atď. Má lahodnú, charakteristickú chuť, ktorou sa líši od bežného masla.

Mandľové mlieko má jemnú, mierne sladkú chuť s mierne krémovou konzistenciou. Je obľúbenou rastlinnou alternatívou bežného mlieka, má menej kalórií a menej nasýtených tukov. Prirodzene neobsahuje laktózu a má univerzálne využitie ako náhrada kravského mlieka do smoothies, kávy, kaší atď..

Mandľový proteín je prášok vyrobený z mandľovej múky. Často ho používajú vegáni, vegetariáni alebo všetci, ktorí potrebujú dodať telu kvalitné rastlinné bielkoviny.

Mandľový olej sa získava lisovaním mandlí za studena. Často sa používa v kozmetike, pretože má priaznivý účinok na pokožku (napríklad pri psoriáze), vlasy a nechty. Je vhodný aj ako masážny olej. Má jemné výživné zloženie vhodné pre deti. Obsahuje vitamín E a ďalšie ošetrujúce zložky. Hydratuje. Neupcháva póry, môže sa používať aj na pleť.

Ako spoznať kvalitné mandle

  • Mandle kupujte len z overeného zdroja, inak hrozí, že môžu obsahovať pesticídy. Ideálne je vyberať si ekologické výrobky.
  • Pred konzumáciou sa uistite, že mandle nie sú žlté alebo plesnivé. To sa dá zistiť podľa typického zápachu, nepríjemnej chuti alebo škvŕn na povrchu plodov.
  • Nikdy nekupujte mandle, ktoré majú poškodený obal. 
  • Skontrolujte dátum spotreby na obale.
  • Mandle skladujte na suchom, tmavom a chladnom mieste, najlepšie vo vzduchotesnej nádobe.

Na čo sú mandle dobré

Prínos mandlí pre ľudský organizmus je nesporný, pretože majú:

  • Vyšší podiel zdravých tukov - mandle, podobne ako ostatné orechy, sú zdrojom tukov, ale obsahujú najmä nenasýtené mastné kyseliny, ako sú omega-3, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu mozgu a kardiovaskulárneho systému a pomáhajú udržiavať hladinu cholesterolu v normálnych hodnotách.
  • Nízky obsah sacharidov - to ocenia najmä vyznávači nízkosacharidovej, paleo alebo ketodiéty, ale má to výhody aj pre všetkých ostatných, ktorí si mandle vyberú ako desiatu medzi jedlami. 
  • Vysoký obsah bielkovín - to je dôležité najmä pre vegetariánov a vegánov, ktorí nemôžu získavať bielkoviny zo živočíšnych potravín, a preto ich musia hľadať v kvalitných rastlinných zdrojoch.
  • Významný podiel vlákniny - podporuje správne fungovanie tráviaceho systému a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
  • Vysoký obsah ďalších živín - mandle sú bohaté na vitamíny a minerály, ako sú vitamíny E a B, horčík, vápnik a železo.

Pozor na kalórie

Hoci sú mandle zdravou a nutrične vyváženou potravinou, treba brať do úvahy ich pomerne vysokú kalorickú hodnotu. Vo všeobecnosti by človek nemal skonzumovať viac ako 40-70 gramov mandlí denne.

Kedy sú mandle jedovaté?

Sladké mandle, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch, nie sú jedovaté. Horké (nelúpané) mandle môžu byť nebezpečné, pretože obsahujú vyšší podiel kyanidu. Týmto mandliam by ste sa preto mali vyhýbať, pretože môžu byť pre človeka toxické, a to aj v relatívne nízkych dávkach.

Mandle, ajurvéda a tradičná čínska medicína

Ajurvéda považuje mandle za rasajánu, t. j. potravinu, ktorá má pozitívny vplyv na celkové zdravie človeka, dodáva životnú silu, udržiava telo v harmónii a posilňuje imunitu.

Tradičná čínska medicína (TČM) má na mandle podobný názor. Považuje ich za teplú a sladkú potravinu, ktorá podporuje správne fungovanie pľúc a hrubého čreva, prispieva k rovnováhe organizmu a tiež vyživuje pokožku a vlasy.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Mandle Mandľové krémy Mandľové múky

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.