MojaLekáreň.sk

Ľubovník, bylinka dvoch tvárí

Moja žena sa ma opýtala: Ako je to vlastne s ľubovníkom a ostatnými liekmi? Jednoduchá otázka, ale pomerne obsiahla odpoveď.

Ľubovník, bylinka dvoch tvárí
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Čo obsahuje ľubovník

Začnime pozitívami ľubovníka: Jeho kvety obsahujú triesloviny, glykozidy, silice a živice. Typické červené farbivo, ktoré vyteká z kvetov po ich oslabení, volá sa hypericín a patrí medzi dve kľúčové látky (tou druhou je hyperforín). Ďalej ľubovník obsahuje niektoré organické kyseliny, provitamín A alebo vitamín C.

Čo ľubovník vie

Ľubovník možno využiť vo forme nálevu alebo tinktúry:

  • ako prírodné antidepresívum pomáha aj pri zmene nálad,
  • podporuje duševnú rovnováhu,
  • užíva sa na problémy s pečeňou a žlčníkom,
  • pomáha pri nespavosti,
  • odporúča sa pri nadmernom strese,
  • prispieva k správnej funkcii krvného obehu,
  • je vhodný na podporu zdravia pokožky (pozor na slniečko!).

Ľubovník teda vyzerá ako prívetivá bylinka, ktorá človeku pomôže vyladiť telo aj myseľ do pohody. Túto predstavu o ľubovníku ale trochu rušia dôrazné upozornenia, ktoré nájdete takmer na všetkých webových stránkach:

POZOR!!

  • Ľubovník sa NESMIE kombinovať s antidepresívami!
  • NESMIE SA užívať pred slnením − môže spôsobiť ťažké spálenie pokožky!
  • Ľubovník by sa vnútorne NEMAL užívať dlhodobo!

Našiel som aj upozornenie, že ľubovník by nemali užívať ľudia, ktorí trpia cukrovkou, majú veľmi nízky krvný tlak, prejavujú sa u nich peľové alergie alebo im lekári zistili metastázujúci nádor. Ako to teda s ľubovníkom naozaj je?

Ľubovník a vstrebávanie liekov

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum) je jedným z najčastejšie používaných rastlinných preparátov. Dostupné údaje z klinických štúdií a prípadov dokazujú, že práve jedna z vyššie uvedených zložiek extraktu ľubovníka, hyperforín, je tzv. významným induktorom či aktivátorom CYP3A4. Zvýšením jeho aktivity sa rýchlejšie odbúravajú určité látky. A CYP3A4 je najrozšírenejšou formou všetkých cytochrómov P450, teda zlúčenín, ktoré sa podieľajú v ľudskom organizme na spracovaní väčšiny známych liečiv.

Medzi liečivá, ktoré ľubovníkom strácajú účinok, patria

  • väčšina makrolidových antibiotík (erytromycín, klaritromycín),
  • azolové antimykotiká (itrakonazol, ketokonazol),
  • špecifické blokátory kalciových kanálov (napr. nifedipín) a napr.
  • aj lieky užívané po transplantáciách (cyklosporín).

Ľubovník spôsobuje zníženie hladiny cyklosporínu v krvi, čo vedie v niektorých prípadoch až k odmietnutiu transplantátu.

Podobne tomu je u

  • látok znižujúcich cholesterol (napr. simvastatínu),
  • antivirotík (napr. indinavír, nelfinavír, ritonavír, sachinavír, efavirenz, nevirapín),
  • antieoileptika (karbamazepín, fenobarbital, fenytoín − zníženie ich hladiny môže viesť k vypuknutiu záchvatov).
  • Ľubovník a antikoncepcia? Nikdy!

    Najčastejšia situácia, kedy ľubovník neguje účinky liečiv...? Je to užívanie orálnej antikoncepcie, kedy môže viesť až k jej zlyhaniu.

Môže tiež znížiť

  • účinok warfarínu (môže nastať vyššie riziko krvného zrážania),
  • digoxínu (čo môže viesť k strate kontroly srdcového rytmu alebo srdcového zlyhávania) alebo
  • teofylínu (strata kontroly astmy a CHOCHP).

Na čo má ľubovník ešte vplyv

Môže byť aj ohrozením účinku liekov proti migréne tzv. triptánov (sumatriptán, naratriptán, rizatriptán, zolmitriptán, eletriptán) a tzv. SSRI antidepresív (citalopram, fluoxetín, fluvoxamid, paroxetín, sertralín, escitalopram), kedy u oboch týchto skupín môže dôjsť k výskytu vedľajších účinkov (tras, úzkosť, strata chuti do jedla, pokles váhy, narušené videnie, problémy so spaním, suchosť v ústach, problém s dosiahnutím orgazmu či dosiahnutie erekcie, bolesť hlavy, časté potenie, hnačka alebo naopak zápcha).

Chirurgický zákrok a ľubovník

Pamätajte prosím na ľubovník aj pred chirurgickými zákrokmi − vždy je potrebné zistiť možné interakcie s liekmi pre celkovú a lokálnu anestéziu a v prípade nutnosti je potrebné rastlinný liek vysadiť." (PharmDr. Vladimír Finsterle)

Nie ste si istí? Opýtajte sa lekárnika!

Je dôležité si uvedomiť, že ľubovník môže v kombinácii s inými liekmi spôsobiť rad zdravotných komplikácií. Práve preto tu sú lekárnici, ktorí dokážu poradiť a nájsť pre Vás riešenie. Aj u nás, v internetovej lekárni. Keď si nie ste istí, moji kolegovia lekárnici vám poradia na stránke Odborná poradňa

Témy článku
Zdravie z prírody
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.