MojaLekáreň.sk

Kyselina acetylsalicylová a deti - pozor na Reyov syndróm

Prečo deťom do 16 rokov nepodávať lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej (Aspirín, Acylpyrín, Anopyrin) bez odporúčania lekára, prezradí naša lekárnička Mgr. Pavla Horáková.

Kyselina acetylsalicylová a deti - pozor na Reyov syndróm
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo podávať namiesto ASA

Na zníženie horúčky a úľavu od bolesti sú pre deti vhodné lieky s obsahom paracetamolu alebo ibuprofénu. (Mgr. Pavla Horáková)

Čo dokáže ASA (kyselina acetylsalicylová)

Kyselina acetylsalicylová (ASA) pôsobí proti bolesti a znižuje horúčku. Možno ju využiť aj pri znižovaní horúčky v prípade ochorenia koronavírusom COVID-19. V nízkych dávkach sa využíva na zníženie rizika srdcovocievnych chorôb. Znižuje tvorbu zrazenín v cievach srdca a mozgu a tým znižuje riziko infarktu myokardu a cievnej mozgovej príhody. Pozor však na podávanie ASA deťom do 16 rokov. Môže spôsobiť závažný Reyov syndróm.

Čo je to Reyov syndróm

Reyov syndróm je veľmi vzácna porucha, ktorá môže poškodiť mozog, pečeň, obličky a srdce. Ak nie je okamžite liečená, môže viesť k trvalému poškodeniu orgánov alebo k smrti. Často má súvislosť s podávaním ASA deťom. Pri Reyovom syndróme dochádza k poškodeniu energetických štruktúr buniek - mitochondrií. Mitochondrie sú veľmi dôležité pre správne fungovanie pečene. Ak správne nefungujú, pečeň začne zlyhávať a tým zlyháva aj detoxikácia tela, čo spôsobí nahromadenie toxických látok v krvi a dochádza tak k poškodeniu orgánov vrátane mozgu.

Príznaky Reyovho syndrómu

Príznaky Reyovho syndrómu začínajú zvyčajne 3-5 dní po vírusovej infekcii (chrípka, prechladnutie, ovčie kiahne).

Patria medzi ne:

  • dlhotrvajúce silné vracanie či hnačky,
  • bolesti hlavy,
  • únava,
  • slabosť,
  • zrýchlené dýchanie,
  • kŕče,
  • strata vedomia až smrť.

Ako sa Reyov syndróm diagnostikuje

Včasná diagnóza a liečba sú zásadné.

Keďže je Reyov syndróm vzácny, najskôr sa musia vylúčiť iné ochorenia, ktoré majú podobné príznaky. Patrí medzi ne napríklad meningitída, dedičné poruchy metabolizmu, otrava alebo encefalitída.

Najprv sa robia testy krvi a moču pre zistenie, či sa hromadia toxíny alebo patogény v tele. Tým sa dá zistiť, či správne funguje pečeň. Ďalej sa používa CT sken mozgu (či nie je prítomný opuch mozgu), pečeňová biopsia (odobratie vzorky pečeňového tkaniva) a lumbálna punkcia.

Pri Reyovom syndróme býva predĺžený protrombínový čas, zvyšuje sa hladina amoniaku v krvi, hodnoty pečeňových enzýmov sú zvýšené, dochádza k hypoglykémii.

Ako sa lieči

Dôležité je minimalizovať príznaky a podporiť životne dôležité funkcie - krvný obeh, dýchanie. Ďalej je potrebné ochrániť mozog pred poškodením v dôsledku opuchu mozgu.

Lieky sa podávajú väčšinou priamo do žily. Dôležité sú:

  • elektrolyty a tekutiny na úpravu hladiny minerálov a živín, snaha udržať správne hodnoty cukru v krvi
  • lieky na zníženie hladiny amoniaku
  • lieky proti kŕčom (ak sa už kŕče objavujú)
  • diuretiká, ktoré odvedú prebytočnú tekutinu z tela a pomôžu znížiť opuch mozgu,
  • lieky zabraňujúce krvácaniu

Ak dôjde k liečbe včas, dochádza vo väčšine prípadov k úplnému vyliečeniu.

ASA a kojenie

Neužívajte prípravky s ASA ani počas dojčenia. Liek prechádza aj do materského mlieka. Deti do 16 rokov by nemali používať ani ústne gély obsahujúce salicyláty.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Voľnopredajné lieky Deti a mamičky

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.