MojaLekáreň.sk

Kedy použiť rúško a kedy respirátor

Ochrana horných dýchacích ciest sa stala neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života, a preto sme pre vás pripravili prehľad toho, kedy je vhodné použiť rúšku alebo respirátor a aké má ich nosenie výhody a nevýhody.

Kedy použiť rúško a kedy respirátor
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Rúška a respirátory

Rúšok i respirátorov je viacero druhov, preto by sme vám radi povedali, aké sú medzi nimi rozdiely a kedy ich nosiť, aby nás čo najlepšie ochránili.

Jednorazové rúška (chirurgické, "papierové")

Chirurgické rúško (čiže ústenka) sa skladá štandardne z 3 vrstiev. Je nariasené, aby sa lepšie prispôsobilo tvári a zachytilo nečistoty. Toto rúško bývalo typické predovšetkým u zdravotníkov na operačných sálach a všade tam, kde bolo potrebné udržať prostredie bez mikróbov, ktoré sa nachádzajú v kvapôčkach úst a nosa každého z nás. Bráni a chráni ostatné osoby, proti prenosu mikróbov "zvnútra von". Je jednorazové a po niekoľkohodinovom nosení je nevyhnutné ho vymeniť za nové. Čas nosenia je výrazne ovplyvnený ďalšími faktormi, ako je zvlhnutie dychom, slinami či potom. 

Látkové rúška

Bavlnené rúško, môže byť jedno, dvoj i trojvrstvové, prípadne je z vnútornej strany opatrené "vreckom", do ktorého si môžete vložiť filter. Tieto rúška majú výhodu, že ich je možné opakovane prať, sterilizovať a pri troche zručnosti si ho môžete veľmi ľahko ušiť doma.

Ako prať bavlnené rúško

"Určite odporúčam prať bavlnené rúška v práčke pri teplotách vyšších ako 60 °C. Ak nechcete čakať, než nazbierate väčšie množstvo rúšok, môžete rúška vyvariť vo vriacej vode počas aspoň 5 minút. Potom ich nechajte poriadne uschnúť a pre zlikvidovanie zvyšných patogénov je odporúčam ešte prežehliť naparovacou žehličkou." (Mgr. Pavla Horáková)    

Nano rúška

Toto rúško obsahuje tzv. nanovlákno. Ide o veľmi tenké vlákno, ktoré možno vyrobiť z prírodných i syntetických materiálov. Používa sa nielen na výrobu rúšok a respirátorov, ale aj ďalších filtrov (napríklad vodných alebo vo vzduchotechnike), lôžkovín pre alergikov a inde v medicíne. Nanovlákna vytvárajú akúsi hustú sieť, ktorá zadrží aj veľmi malé častice a vďaka tomu bráni šíreniu kvapôčok do okolia, ale aj ich vdýchnutia. Zároveň sa pre svoju ľahkosť v rúške aj dobre dýcha. Je teda vhodné pre alergikov a osoby trpiace ochorením dýchacích ciest. 

Výhody bavlnených a nano rúšok

  • Nano rúška môžu mať účinnosť záchytu častíc až 99 % (záleží na použitom materiáli a technológii spracovania).
  • Môžete ich prať a dezinfikovať opakovane.
  • Sú určené na nosenie na viac použití.
  • Nano rúško sa nesmie žehliť.
  • Účinne chráni pred smogom, prachom a peľom.

Rúška s obsahom striebra

Na trhu je možné dostať aj rúška s obsahom striebra. Rúška s aktívnym striebrom, tzv. koloidným striebrom, by mali napomáhať k lepším antibakteriálnym vlastnostiam rúšok. 

Nevýhody rúšok

  • Netesnia okolo nosa a po stranách, kadiaľ prúdi vydychovaný a niekedy aj vdychovaný vzduch. Tesnosť okolo nosa niektorí výrobcovia čiastočne riešia tvarovacím prúžkom na nose.
  • Jednoduché bavlnené a chirurgické rúška chránia iba pred rozptylom kvapôčok do okolia a nie sú schopné zachytiť malé častice.
  • Väčšinou sú jednorazové.
  • Rúška cca po 4 hodinách zvlhnú (vplyvom nášho dychu, potom, slinami) a potom je nevyhnutné ich vymeniť za nové.
  • Zahmlievajú sa v nich okuliare.
  • Môžu spôsobiť podráždenie citlivej pleti.

Respirátory

Ide o respiračné polomasky, ktoré zakrývajú nos a ústa, doliehajú tesne na tvár a pri ich správnom nasadení nedochádza k vdychovaniu nefiltrovaného vzduchu. Respirátor chráni pred prienikom mikroorganizmov, jemného prachu, tuhých a kvapalných toxických častíc − teda kvapôčok z úst či nosa.

Viete, že... 

Respirátory sú prevažne ochranné pomôcky horných dýchacích ciest určené na jednorazové použitie. Ak ale siahnete po respirátore s obsahom nanovlákien so striebrom, možno ich používať opakovane. Túto informáciu nájdete vždy na obale produktu.

Aké rozlišujeme triedy respirátorov

Podľa triedy účinnosti respirátory delíme na:

  • FFP1, je určený na zachytávanie prachových častíc, ale pred mikroorganizmami vás neochráni. Preto sa skôr hodí v stavebníctve či potravinárstve.
  • FFP2 (Mimo EÚ môže mať označenie aj KN95 alebo N95), chráni pred jemnejším prachom, peľom, dymom, pri práci s pesticídmi, farbami atď. Účinnosť filtrácie je 95 %. Spoľahlivo zachytí vírusy a baktérie do veľkosti 0,6 mikrometrov. Preto je vhodné nosiť ho ako ochranu pre zníženie rizika nákazy koronavírusom.
  • FFP3 (mimo EÚ môže mať označenie aj N99 alebo N100), poskytuje najúčinnejšiu mieru ochrany, zachytí viac ako 99 % častíc z vonkajšieho okolia, radu vírusov, baktérií, a to vrátane SARS-CoV-2 (COVID-19), azbestové vlákna a toxické látky. 

Výhody respirátorov FFP2 a FFP3

  • Vysoká účinnosť záchytu mikroorganizmov vrátane SARS-CoV2.
  • Dobrá priľnavosť k tvári a ich tesnosť zabezpečí, že budete vdychovať len vzduch, ktorý ide priamo cez filter.
  • Vysoká miera ochrany nositeľa.
  • Ochrana okolia (u respirátorov bez výdychového ventilu).
  • Niektoré je možné použiť opakovane. 

Nevýhody nosenia respirátorov

  • Dávajte si pozor na respirátory s výdychovým ventilom. Tie chránia iba nositeľa, nie okolie. Vydychovaný vzduch putuje cez výdychový ventil, ktorý umožňuje lepšie dýchanie, ale nijako nefiltruje vydychovaný vzduch.
  • Dlhé nosenie respirátorov môže spôsobiť otlaky, a preto je vhodné (ak je to možné) si ho po niekoľkých hodinách zložiť a uľaviť zaťažovaným partiám tváre.
  • Tesnosť a nepriepustnosť materiálu môže spôsobiť podráždenie citlivejšej pleti, preto je vhodné pleť každý deň ošetrovať vhodne zvolenou dermokozmetikou, a čistiacimi tonikami.
  • Pri dlhom nosení môžete pocítiť aj pocit skrytého hlasu alebo tzv. "knedle v hrdle", to je spôsobené neustálym vdychovaním rovnakého vzduchu. Ak môžete, chodievajte pravidelne do prírody a dýchajte čerstvý vzduch. Budete tak predchádzať ochoreniu a infekciám horných dýchacích ciest. Takisto je vhodné zvoliť aj pravidelnejšiu starostlivosť o ústnu dutinu − častejšie používajte ústne vody, ktoré neutralizujú prostredie a ničia baktérie v ústach. A nezabudnite ani na starostlivosť o nos − pravidelne ho preplachujte nosovou vodou, aby ste predišli krvácaniu z nosa alebo bolestiam. 

Na čo si dať pozor pri nasadzovaní rúška či respirátora

  • Pri nasadzovaní ochranných pomôcok, majte vždy čisté ruky.
  • Nosovú svorku vytvarujte tak, aby respirátor či rúško priliehali až ku koži.
  • Po ich nasadení sa ich už nedotýkajte.
  • Snažte sa použitej pomôcky dotýkať čo najmenej. Ideálne ich skladajte úchytom za gumičky.
  • Po použití jednorazového respirátora a rúška ho vložte do vrecka a zahoďte do zmesového odpadu.
  • Po akejkoľvek manipulácii s respirátorom a rúškom si umyte ruky teplou vodou, mydlom a vydezinfikujte.
  • Ak má respirátor výdychový ventil, prekryte ho rúškom.
  • A malá rada aj pre pánov: kvôli lepšiemu tesneniu odporúčame oholiť fúzy :-)

(Mgr. Pavla Horáková)   

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Výživové doplnky na imunitu

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.