MojaLekáreň.sk

HPV vírus

Ľudský papilomavírus alebo HPV (Human papilloma vírus) napáda bunky ľudskej pokožky a slizníc. Je veľmi odolný a stabilný a vo vlhkom prostredí môže vyvolať infekciu aj o niekoľko mesiacov. Až 80 % z nás sa s HPV vírusom počas života stretne.

HPV vírus
Zdielať

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Druhy HPV vírusov

Zatiaľ bolo identifikovaných viac ako 130 odlišných typov týchto vírusov. Niektoré kmene nespôsobujú žiadne príznaky, iné sú zodpovedné za vznik bradavíc a kondylomát (genitálnych bradavíc). Niekoľko typov je rizikových, pretože môžu spôsobiť rakovinové bujnenie.

  • Nízkorizikové HPV vírusy (predovšetkým typy 6 a 11) môžu spôsobiť zmeny na krčku maternice alebo vznik kondylomát.
  • Vysoko rizikové HPV vírusy (predovšetkým typy 16 a 18) sú pôvodcami rakoviny. Hlavne rakoviny krčka maternice.

Ako sa vírus šíri

  • pohlavným stykom (klasickým, orálnym, análnym)
  • prenosom z úst alebo rúk na pohlavné orgány

Týmto spôsobom sa šíri zhruba 40 typov HPV. Samotné podanie ruky na prenos infekcie našťastie nestačí.

Inkubačná doba

Najkratší čas od získania HPV vírusu po rakovinové zmeny býva 2 roky alebo 1 – 8 mesiacov pre vznik kondylomát.

Priebeh infekcie

Infekcia HPV vírusmi väčšinou prebieha bez výraznejších zmien alebo je dokonca úplne bez príznakov. Vo väčšine prípadov si poradí náš imunitný systém a nákaza odznie spontánne do 2 rokov od nakazenia. Po tejto dobe, pokiaľ nedôjde k uzdraveniu, môže dochádzať až k vzniku nádorov. Človek sa môže stať aj prenášačom bez toho, aby o tom vedel. Niekedy sa v dôsledku nákazy objavia zdravotné problémy.

Čo HPV vírus môže spôsobiť

  • HPV u mužov: genitálne bradavice, papilomatózu hrtana, nádory konečníka, hlavy, krku či penisu.
  • HPV u žien: genitálne bradavice, papilomatózu hrtana, nádory konečníka, hlavy, krku, nádor krčka maternice či pošvy.

Ako sa zbaviť HPV vírusu

HPV infekciu nemožno liečiť. Moderná medicína vie odstrániť iba prejavy infekcie. O tom, či sa HPV infekcie zbavíme alebo nie, rozhoduje náš imunitný systém. Liečba prejavov závisí od typu ochorenia, ktoré HPV vírusy spôsobili. Mala by prebiehať vždy v súčinnosti s lekárom.

Najdôležitejšia je prevencia

Otestujte sa!

Na vyšetrenie môžete vyskúšať hpv domáci test. Žena si sama urobí ster z pošvovej sliznice, test odošle v priloženej obálke a do 20 dní má výsledok. V teste sa vyšetruje 18 vysoko rizikových typov a 6 nízko rizikových typov HPV vírusov. (Mgr. Pavla Horáková)

Základom prevencie rakoviny krčka maternice sú pravidelné prehliadky u gynekológa.

Očkovanie

Od roku 2006 je pre ženy a mužov možnosť očkovania proti najčastejším HPV vírusom. Princípom je vytvorenie imunitnej pamäte, ktorá by mala chrániť pred HPV infekciou a následným rozvojom ochorenia. V Českej republike sa na očkovanie proti HPV vírusom využívajú tri vakcíny, ktoré od seba odlišuje cena a tiež rozsah ochrany:

  • Cervarix chráni proti 2 typom HPV.
  • Gardasil (predtým Silgard) chráni proti 4 typom HPV.
  • Gardasil 9 chráni proti 9 typom HPV.

Kondóm? Áno, ale...

Pravidelné používanie kondómu znižuje riziko infekcie HPV vírusmi, ale úplne ho neeliminuje. K prenosu totiž dochádza aj kožným kontaktom v miestach, kde kondóm už nie je.

Čo môžete urobiť sami

  • dodržiavajte pravidelnú hygienu,
  • posilňujte imunitný systém,
  • vyhýbajte sa stresu,
  • nestriedajte sexuálnych partnerov,
  • nefajčite.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.