MojaLekáreň.sk

Echinacea

Prezradíme vám, prečo by echinacea nemala chýbať v žiadnej domácej bylinkovej lekárničke a tiež kde všade môže nájsť uplatnenie.

Echinacea
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Liečivka echinacea

Echinacea, alebo tiež rudbekia, to všetko je dnes už veľmi dobre známa liečivka. Najviac sa vo farmakoterapii využíva echinacea purpurová Echinacea purpurea a echinacea úzkolistá Echinacea angustifolia. Ide o trvalé byliny so silným liečivým koreňom a purpurovými kvetmi. Pôvodne indiánska liečivka pochádzajúca zo Severnej Ameriky sa k nám do Európy dostala rovnako ako paradajky, zemiaky, kukurica či slnečnica po objavení Ameriky. V rade záhrad sa teraz pestujú rôzne varianty echinacey pre jej nádherné výrazné kvety v rôznych farebných odtieňoch. Kvitne od polovice leta do skorej jesene.

Ako nám echinacea prospieva

  • podporuje prirodzenú obranyschopnosť − zdravo fungujúcu imunitu
  • zdravo fungujúci dýchací systém
  • normálne zdravé fungovanie dýchacích ciest
  • normálnu funkciu močových ciest

Echinaceové kvapky 

Liečivá je echinacea celá, od koreňa, po kvety i listy. Najviac prospešný je ale echinacey koreň, ktorý sa využíva vo forme liehovej tinktúry (echinaceových kvapiek). Liehovú tinktúru si kúpime v lekárni alebo vyrobíme tak, že do kvalitného liehu min. 42 % vložíme korene, kvety alebo listy v pomere 1: 5. Lúhujeme 2 týždne a pravidelne pretrepujeme. Potom môžeme scediť a užívať. Liehovú tinktúru sa hodí užívať preventívne v malých dávkach, napríklad ráno ju môžete pridať do čaju.

U detí, tehotných a dojčiacich žien využívame echinaceu iba vo forme čaju z kvetov. 

Ako echinaceu užívať

Echinacea sa používa samostatne alebo v kombinácii s ďalšími bylinami a vitamínmi. Jej využitie je tak širokospektrálne. Používa sa vnútorne tak aj zvonka vo forme mastí alebo krémov. Pri vnútornom užívaní je vhodné echinaceu začať užívať už v prvých príznakoch. Neodporúča sa užívať ju dlhodobo, po 2 týždňoch je vhodné urobiť aspoň 1 týždeň pauzu.

Echinaceu nájdeme v rade prípravkov:

  • Echinaceová tinktúra alebo sirup.
  • Šumivé tablety s echinaceou, vitamínom C a zinkom.
  • Echinacea v kombinácii so ženšenom.
  • Echinacea doplnená o vitamín C a šípky.
  • Vo forme mastí a krémov napr. s konopným olejom.
  • Pastilky s mätou a echinaceou pre zdravie našich úst.

Echinacea má svoje uplatnenie aj v liečbe zvierat. Masť alebo tinktúra sa využíva tiež zvonka na kožu pri ošetrení psov a koní.

Dávkovanie echinacey

Dávkovanie sa líši podľa typu prípravku. Či ide o vodný extrakt (čaj), liehovú tinktúru (v závislosti od koncentrácie), tablety, masť či krém. Pri užívaní sa vždy riadime odporúčaním výrobcu na obale a keď si nieste istí, či je echinacea vhodná aj pre vás, konzultujte jej užívanie so svojim lekárom či lekárnikom.

Pre koho nie je echinacea vhodná

Echinaceu neužívajte pri systémových autoimunitných ochoreniach (lupus, roztrúsená skleróza, reumatoidná artritída, a i.) a neužívajte ju tiež pri alergii na rastliny čeľade hviezdicovitých (čakanka, rumanček, sedmokráska, ai.). Ďalej nie v tehotenstve ani pri dojčení a u detí. O užívaní echinacey by sa mali poradiť s lekárom všetci, ktorí užívajú imunosupresíva, lieky na srdce, alergici a vážne chorí ľudia.

Ak si nie ste istí vaším zdravotným stavom, kombináciou s liekmi, ktoré užívate a vhodnosti užívania výživových doplnkov s echinaceou, radšej sa vždy poraďte so svojím lekárom či lekárnikom.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.