MojaLekáreň.sk

Čo naozaj zaberá na chrípku

Vysvetlíme vám, ako rozlíšiť chrípku od bežného prechladnutia a covidu-19, a tiež vám poradíme, aké lieky, výživové doplnky alebo prírodné prostriedky podporia vaše zotavenie z choroby.

Čo naozaj zaberá na chrípku
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo lekárnikom.

Prírodní pomocníci na chrípku

Baza čierna je tradičnou bylinkou v ľudovom liečiteľstve, ktorá má preukázané a overené účinky na obranyschopnosť nášho tela pred vonkajšími nepriateľmi. Zlepšuje stav dýchacích ciest a podporuje vylučovanie škodlivín z nášho organizmu. 

Lipa malolistá je nemenej známa pre svoje zdraviu prospešné účinky na dýchacie cesty, podporuje vykašliavanie a vylučovanie vody z organizmu.

Bazalka posvätná Tulsi je bylina s antioxidačnými účinkami, ktorá podporuje odkašliavanie a zmierňuje stres, čím podporuje prirodzenú obranyschopnosť nášho tela. Špeciálna ajurvédska čajová zmes so svätou bazalkou má potom zahriať celé telo.

Šalvia lekárska sa výborne hodí na kloktanie. Ako odvar pomáha podporovať funkciu imunitného systému. Ale pozor: Jej účinky sú silné, preto ju nepite samotnú ani ju nedávajte deťom a tehotným ženám!

Ďalšími bylinkami, ktoré môžeme v našej čajovej zmesi na dýchacie cesty použiť je materina dúška, tymian, podbeľ alebo divozel. Tieto bylinky sú tiež silnejšie, preto ich pridávame v menších množstvách spolu s lipou alebo bazou.

Čo na chrípku

  • Základom liečby každého chrípkového ochorenia je primeraný odpočinok.
  • Antipyretiká či nesteroidné protizápalové látky uľavia od bolestí, prípadného zápalu a znížia nadmerne vysokú horúčku. V prípade, že netrpíte febrilnými kŕčmi, je vhodné horúčku okolo 38 °C nechať „pracovať“. Je to známka toho, že imunitný systém bojuje s chorobou.
  • Na suchý dráždivý kašel pomohou antitusiká.
  • Na bolesť hrdla sú vhodné pastilky, kloktadlá alebo spreje s protizápalovým, antimikrobiálnym alebo znecitlivujúcim účinkom.
  • Od všetkých príznakov chrípky uľavia kombinované preparáty vo forme tabliet alebo horúcich nápojov.
  • Zároveň je nesmierne dôležité poskytnúť telu dostatok oddychu a tiež tekutín. Hodia sa napríklad bylinné čajové zmesi špeciálne namiešané pre boj s chrípkou.
  • Veľmi vhodný je aj zázvorový čaj doplnený o med a citrón, ktorý prehreje celý organizmus.
  • Nezabudnite na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, a ten sa tak oveľa účinnejšie dokáže s chrípkou vysporiadať.
  • Alternatívnou možnosťou liečby chrípky sú homeopatika.
  • Pri chrípke v tehotenstve je potrebné sledovať predovšetkým teplotu, ktorá by dlhodobo nemala byť vyššia ako 38 °C. Chrípka v tehotenstve môže mať pomerne závažné následky, preto je vždy potrebné konzultovať svoj stav s lekárom.

Homeopatiká pre prevenciu i liečbu

Na prevenciu a liečbu chrípky slúži homeopatický liek Oscillococcinum, ktorý môžete použiť na prevenciu a liečbu chrípkových stavov, ako je horúčka, bolesť hlavy, zimnica, bolesti svalov a únava. Pri prvých príznakoch užívajte 3x denne 1 dávku po dobu 3 dní. V období chrípok a prechladnutia môžete užívať Oscillococcinum aj preventívne −1x týždenne 1 dávka. Prípravok je vhodný aj pre deti.

Ako rozoznať chrípku od bežného prechladnutia

Príznaky chrípky sa zvyčajne líšia od príznakov prechladnutia. Väčšinou sú oveľa výraznejšie. Je to:

  • Horúčka, ktorá sa pohybuje medzi 39 − 40 °C a vzniká náhle. Pri bežnom nachladnutí mávame väčšinou iba zvýšenú teplotu (medzi 37 a 38 °C). Objaviť sa môže aj zimnica.
  • Ostrá bolesť hlavy, na ktorú veľmi nepomáhajú inokedy účinné lieky.
  • Pálenie v hrdle a silný dráždivý kašeľ, ktorý nás veľmi vyčerpáva.
  • Výrazná a neustávajúca bolesť svalov a kĺbov, ktorá nám skoro nedovolí vstať z postele, nieto niekam dôjsť.
  • Neprekonateľná únava (vo väčšine prípadov pretrváva aj niekoľko týždňov po odznení chrípky).
  • Pridať sa môže bolesť očí, chrbta, nevoľnosť či zvracanie.
  • Na rozdiel od bežného prechladnutia sa u chrípky takmer nevyskytuje nádcha.

Chrípku neprechádzajte!

Prechodená chrípka môže vyvolať napríklad zápal pľúc, zápal mozgových blán, zápal srdcového svalu, zápal stredného ucha alebo zhoršiť priebeh iných ochorení. V niektorých prípadoch môžu byť komplikácie chrípky až smrteľné.

Náš tip

V období chrípok so sebou noste antibakteriálny gél alebo obrúsky. Ničí až 99,9 % vírusov a baktérií na rukách či predmetoch (nákupné košíky, madlá v MHD, vlakoch, verejná WC,...) bez použitia vody. Od veci nie je tiež použitie rúšok, ktoré účinne bránia v šírení kvapôčok či aerosólu do okolia.

Rozdiely medzi chrípkou a ochorením COVID-19

Prejavy chrípky a ochorenia covid-19 sú podobné, zvyčajne horúčka, bolesti svalov, kĺbov a hlavy, suchý kašeľ a dýchavičnosť.

Hlavným rozdielom, ktorý odlišuje covid-19 od chrípky, je strata chuti a čuchu. Pacienti s Covidom majú tiež výraznejšie dýchacie ťažkosti ako ľudia s chrípkou, častejšie ich bolí hrdlo a môže sa u nich objaviť aj svrbivá vyrážka alebo tzv. covidové prsty.

Okrem toho existujú aj ďalšie rozdiely:
  • Chrípka sa šíri rýchlejšie a príznaky ochorenia z infekcie sa objavia do 3 dní, zatiaľ čo pri ochorení COVID-19 sa príznaky ochorenia objavia do 5 dní alebo dlhšie.
  • Chrípka sa viac šíri v skupine malých detí, zatiaľ čo pri kovide sú deti postihnuté menej ako dospelí a ich ťažkosti si často ani nevšimneme.
  • Chrípkou sú najviac ohrozené malé deti, tehotné ženy, starší ľudia a ľudia s oslabenou imunitou. Naopak, najviac sú koronavírusom ohrození seniori a ľudia s už existujúcimi zdravotnými problémami.

Príznaky choroby alebo zdravotného problému opísaného v tomto článku sa môžu u každého človeka prejavovať inak. V každom prípade sa o svojich zdravotných problémoch vždy poraďte s lekárom.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.