MojaLekáreň.sk

Angína − príznaky a liečba

Ako spoznať, že máte angínu a ako sa angína lieči? Aké sú druhy angíny a ako sa angíne vyhnúť? Prezradíme v našom článku.

Angína − príznaky a liečba
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je angína?

Angína čiže tonzilitída je zápal krčných mandlí. Je to ochorenie najčastejšie bakteriálneho pôvodu, ktoré spôsobujú predovšetkým niektoré baktérie z rodu Streptococcus (Str. pyogenes, Str. pneumonie) alebo Stafylococcus (St. aureus). Môže ale byť aj vírusového (virus Epstein-Baarové, herpes virus) alebo myotického (kvasinkového) pôvodu.

Inkubačná doba angíny

Angína je bežné ochorenie, prenáša sa vzduchom, kvapôčkovou infekciou. Inkubačná doba je 1 až 3 dni. Ak nakazená osoba začne liečbu antibiotikami, prestáva byť infekčnou po 24 až 48 hodinách. V opačnom prípade môžete byť nákazliví až dva týždne.

Angína – príznaky

  • krčné mandle a okolie (hltan a koreň jazyka) začervenané, potiahnuté bielymi povlakmi alebo čapmi,
  • silná bolesť v hrdle,
  • horúčka,
  • bolesť hlavy,
  • bolesť pri prehĺtaní,
  • svetloplachosť,
  • silný kašeľ,
  • schvátenosť,
  • občas aj upchatý nos, nevoľnosť alebo zvracanie.

Ako sa angína lieči

Pri podozrení na angínu navštívte čo najskôr lekára. V prípade bakteriálnych pôvodcov nám lekár predpíše antibiotiká, najčastejšie penicilín.

Komplikácie

Pri neliečenej angíne sa môžu ľahšie vyskytnúť komplikácie. Pri rozsiahlych hnisavých angínach môže dochádzať až
  • k pocitu dusenia,
  • prestupu zápalu do hlbších tkanív a vytvoreniu abscesu (hnisavého ložiska).

Komplikácia je sprevádzaná opuchom a silnou bolesťou. Odtiaľ sa môže zápal šíriť kamkoľvek po celom tele. Ak dôjde k vzniku ložiska, je potrebné ho otvoriť chirurgicky a vyčistiť.

Ďalšou komplikáciou môže byť postihnutie obličiek a reumatická horúčka. Z tohto dôvodu by sme mali angínu vždy vyležať a neprechádzať.

Angína – domáca liečba

Súčasťou liečby je tlmenie bolesti a horúčky (nad 38,5 °C) lieky s obsahom ibuprofenu prípadne paracetamolu.

Pomôcť od bolesti v hrdle si môžeme tiež cmúľaním pastiliek, kloktaním alebo v spreji, ktoré majú dezinfekčný, antibakteriálny alebo protizápalový účinok. Z byliniek je pre svoje protizápalové a antibakteriálne účinky vynikajúca šalvia.

Dôležité je po použití pastiliek, spreja alebo kloktadla pol hodiny nejesť a nepiť, aby bol účinok dostatočný.

Náš tip – doprajte si pokoj a dostatok tekutín

Veľmi dôležitý je pokoj na lôžku a dostatočný pitný režim. Prikladať môžete aj Priessnitzov obklad. Ako na to? Studený mokrý uterák prekryjeme igelitom a navrch suchým uterákom alebo šatkou.

Prevencia

Najlepšou prevenciou angíny je:

  • zdravý životný štýl,
  • fyzická aktivita,
  • otužovanie,
  • zníženie stresovej záťaže a
  • pravidelná hygiena, vrátane čistenia zubov.

Druhy angín

  1. akútna angína − má rýchly nástup a je najčastejšie spôsobená streptokokmi. Občas sa môže stať, že sa angína niekoľkokrát za rok vráti. V tomto prípade je naporúdzi chirurgické odstránenie mandlí.
  2. chronická angína − má kolísavé príznaky, ktoré trvajú dlhší čas a liečba mnohokrát nepomáha. Chorý sa po celý čas cíti unavený. Prejavuje sa pocitom tlaku na mandliach a zápachom z úst. Tento druh angíny je veľmi častý u detí do 15 rokov. Mandle totiž zachytávajú patogény prenikajúce ústami a nosom do tela. Mandle rastú spolu s dieťaťom, najväčšiu veľkosť dosiahnu mandle okolo 7. 10. roku veku dieťaťa. Potom sa postupne zmenšujú, prestávajú pracovať pre imunitný systém a sú menej vystavované patogénom.
  3. šarlachová angína − najčastejším pôvodcom angíny je Streptococcus pyogenes, ktorý do tela uvoľňuje toxín zodpovedný za príznaky angíny. Zvlášť u detí sa objavuje šarlachová vyrážka.
  4. vírusová angína − prejavuje sa miernym kašľom a začervenaním hrdla. Mandle však nie sú potiahnuté povlakom a sú bez čapov. Na vírusovú angínu nepomáhajú antibiotiká a behom pár dní odznie sama.

Angína pectoris

Občas je mätúci termín Angina pectoris. S klasickou angínou nemá však nič spoločné. Jedná sa o srdcové ochorenie, kedy srdce nie je dostatočne zásobené kyslíkom. (Mgr. Pavla Horáková)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na bolesť Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.